Bol koji se ne smije ignorisati

 

Bol u nogama može otežati svako kretanje i obojiti tenzijom i najopušteniji događaj. Kako razumjeti i najbolje tretirati taj bol?

 

Autor: Mr ph D. Goljić

 

Bol u nogama može biti različitog porijekla. Često je to posljedica reumatskih oboljenja skeletnih mišića ili bolesti nervnog sistema. Ipak, statistika kaže da čak 70% ljudi koji se jave ljekaru sa simptomom teških i bolnih nogu imaju zapravo jedan od stadijuma venske bolesti.

Primarni simptomi uključuju bol u nogama, osjećaj „umornih nogu”, peckanje i zatezanje na koži potkoljenice. Pojava plavih obrisa perifernih vena na koži ukazuje na progresiju bolesti. Ukoliko se ne tretira, dolazi do formiranja raširenih i otečenih, varikoznih vena, kao i venskog ulkusa. Varikoziteti predstavljaju faktor rizika za razvoj venske tromboze, moždanog i srčanog udara.

Kako tretirati prve simptome?

Prva pojava simptoma se obično tretira kremovima, uljima, gelovima ili mastima. U apotekama možemo naći niz proizvoda na bazi ekstrakta kestena, rute, lavande, limuna, zatim sa sadržajem proteolitičkih enzima, antioksidanasa i dr. Ovi preparati spadaju u grupu venotonika, smanjuju otok i otklanjaju simptome. Nemaju mogućnost duboke apsorpcije, pa ostvaruje svoje dejstvo samo na površini, te je njihova efikasnost ograničena.

Medikamentozna terapija razvijenih promjena

Kod razvijenih vidljivih, varikoznih vena, terapija se primarno zasniva na uzimanju kombinacije lijekova koji djeluju na performanse krvotoka, kao što su vazodilatatori poput pentoksifilina ili cilostazola. Preparati na bazi ginka mogu biti korisni kao suportivna terapija, s obzirom na to da smanjuju viskozitet krvi. Preporučuje se i antiagregaciona terapija, sa ciljem smanjenja mogućnosti nastanka tromba, gdje najveću primjenu ima acetilsalicilna kiselina od 100 mg. Prema svjetskim vodičima za terapiju venskih bolesti, jedini lijekovi koji imaju mogućnost povratka elastičnosti vena su oni koji sadrže pročišćene flavonoide porijeklom iz citrusa, kao što su diosmin i hesperidin. Ovi lijekovi imaju jako antioksidantno dejstvo i klinički potvrđenu upotrebu u terapiji hronične venske bolesti.

 

Reagujte na vrijeme!

Rana detekcija oboljenja i prevencija mogu biti najbolji lijek za proširene vene. Preporučuje se redovno kretanje umjerenog intenziteta i odgovarajući higijensko-dijetetski režim. S obzirom na to da je u modernom dobu učestalost venske bolesti visoka, potrebno je ozbiljno shvatiti rizik koji ona nosi i posavjetovati se sa ljekarom ili farmaceutom čim se jave prvi simptomi.

 

Uloga vena

Vene su elastični krvni sudovi koji, prolazeći kroz periferna tkiva, sakupljaju krv iz njih i pumpaju je ka srcu, uz pomoć pregradne funkcije venskih zalistaka. Njihov optimalni tonus postiže se elastičnošću samog tkiva vena i pumpanjem mišića kroz koje prolaze. Duboke vene su smještene u potkoljenicama, obavijene gustim mišićnim slojem. Periferne vene se nalaze potkožno i stvaraju mrežu krvnih sudova koja se ulijeva u duboke vene. Zdrav venski krvotok je nevidljiv. S obzirom na to da transportuju veliki volumen krvi, vene tokom cijelog života trpe unutrašnji pritisak. Dugotrajno stajanje povećava pritisak cjelokupnog volumena krvi na periferne vene u nogama, i može dovesti do razvoja venske bolesti. Ostali faktori rizika za ovo oboljenje uključuju genetsku predispoziciju, oslabljenost „mišićne pumpe” uslijed nepokretnosti, zakrčenost vena, srčanu bolest, kao i dugotrajnu upotrebu kontraceptiva.