Prirodni imunostimulator

 

Kombinacija aktivnih supstanci čini ovu prirodnu materiju izuzetno fiziološki aktivnom te se od davnina upotrebljava u ljekovite svrhe.

 

Autor: Mr ph D. Goljić

 

Apotekar će često ponuditi proizvod na bazi propolisa pacijentima koji se žale na pad imuniteta i traže rješenje u prirodnim preparatima. Propolis je složena smjesa hemijskih materija koju proizvode pčele miješajući svoju pljuvačku sa smolama i polenom koje sakupe sa cvjetova biljaka. Koriste ga kao prirodno ljepilo za pukotine u košnici, ali i kao balzam za liječenje bolesnih jedinki i mumificiranje mrtvih pčela u košnici.

Dokazano protivupalno i blago anestetičko dejstvo

Sirov propolis je ljepljiva materija, žute do crvene boje, veoma složenog hemijskog sastava koji doseže i do sto različitih jedinjenja. Sadrži visok procenat pčelinjeg voska, smole, etarskih ulja, polena i minerala. Sadržaj se mijenja u zavisnosti od primarne ishrane pčela, tj. od pčelinjeg podneblja. U medicinske svrhe koriste se ekstrakti koji sadrže od 10 do 40 posto propolisa.

Ekstrakt propolisa se koristi prvenstveno zbog svojih antibakterijskih, antivirusnih i antifungalnih svojstava. Iako mehanizam dejstva nije precizno utvrđen, njegova ljekovitost je više puta praktično pokazana i naučno dokumentovana. Pretpostavlja se da proteinska komponenta smole propolisa sadrži bioaktivne peptide, koje luče pčele, kako bi se zaštitile od patogena svoje sredine. Dodatno, propolis ima dokazano protivupalno i blago anestetičko dejstvo. Propolis se može opisati kao prirodni kompleks minerala i aktivnih proteina pomiješanih sa voskom i biljnim estrima. Ovakvo jedinjenje se lako metaboliše od strane ljudskog organizma te može ispoljiti imunostimulatorno dejstvo.

Proizvodi na bazi propolisa

U modernoj apoteci možemo naći čitavu zbirku proizvoda na bazi ovog pčelinjeg lijeka.

Ljekoviti medovi sa visokim sadržajem propolisa i biljnih sjemenki se koriste kao dodatak ishrani u svrhu regulacije imunološkog odgovora.

Komprimovane lozenge na bazi propolisa, koje se primjenjuju otapanjem u ustima, koriste se kod upalnih stanja ždrijela. U istu svrhu koriste se i sprejovi za grlo u kojima se često nalaze ekstrakti propolisa, žalfije i nane. Kod djece se primjenjuju preparati koji ne sadrže alkoholni ekstrakt.

Sprejovi za nos po pravilu sadrže kombinaciju bezalkoholnog propolisa i rastvora morske soli, a koriste se kod hroničnih upala sinusa i atrofije nosne sluzokože, do koje dolazi uslijed obimne upotrebe kapi za nos.

U apoteci dodatno možemo naći i kapsule za oralnu primjenu koje sadrže suhe, standardizovane ekstrakte propolisa, a koriste se u svrhu podizanja imuniteta u kombinaciji sa drugom terapijom.

Propolis se koristi i u proizvodima za suzbijanje kašlja, kao što su složeni sirupi ili praškovi za oralnu upotrebu.

 

Ljekovite kapi

Kapi propolisa imaju najširu primjenu, a konzumiraju se oralno, podijeljeno u dvije ili tri dnevne doze, najčešće kao preventiva, ali indikovane su i kao dodatak ishrani kod pojedinih hroničnih oboljenja. Na tržištu postoje kapi različite jačine, kao i kombinacije propolisa sa biljkama kao što je bijeli sljez, bokvica, ehinacea, pitoma nana, bosiljak ili kamilica.