Namirnice koje nam pomažu

 

Malaksalost, bezvoljnost, bolovi u zglobovima, nervoza, glavobolja, hroničan osjećaj neispavanosti, kao i brojni drugi problemi, predstavljaju simptome sa kojima se mnogi od nas suočavaju sa dolaskom proljeća.

 

Autor: Biljana Božović

 

Nakon dugih zimskih mjeseci, naš organizam je poprilično iscrpljen. Dolazak toplog vremena donosi brojne promjene, a prilagođavanje na njih nije trenutno. Ukoliko ovakvo stanje potraje tokom dužeg perioda, obavezno se obratite svom ljekaru, budući da to može biti znak da nešto drugo nije u redu sa vašim zdravljem.

 

Kako da pomognemo sebi?

Ishrana mora da bude prilagođena novonastalim uslovima i zasnovana na namirnicama dostupnim u ovo doba godine. Obroci moraju da budu raznovrsni, lagani i redovni, dok bi trebalo ograničiti upotrebu kafe.

 

Maslačak i limun

Salata od listova maslačka sa dodatkom limunovog soka će vam pomoći da u organizam unesete vitamine A, C i B, kao i minerale poput kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, mangana, željeza, cinka i bakra.

 

Celer

Uz neutralisanje kiselosti organizma, celer nas snabdijeva prirodnim antioksidansima beta karotenom, luteinom i kumarinom. Takođe sadrži i vitamine A, C i K.

 

Crna čokolada

Izaberite onu koja sadrži najmanje 70% kakaoa. Crna čokolada podstiče lučenje serotonina i bogata je magnezijumom. Ima pozitivno dejstvo na raspoloženje, a bogata je i antioksidansima koji čuvaju srce.

 

Citrusi

Pored obilja vitamina C, ove vrste voća sadrže i brojne minerale, poput kalijuma, ali i karotenoide, moćne prirodne antioksidanse. Imaju razbuđujuće dejstvo na organizam. U slučaju da ih koristite u obliku soka, obavezno iskoristite i pulpu, vlakna koje ona sadrže su korisna za proces varenja.

 

Avokado

Ovo voće predstavlja zbirku sastojaka koji su nam potrebni u borbi protiv proljetnog umora. Pored vitamina A, B12, C i D, on sadrži i kalcijum i kalijum, kao i oleinsku kiselinu. Interesantan je podatak da ova namirnica u 100 g sadrži sedam grama vlakana.

 

Koštunjavi plodovi, med i suho voće

Miks napravljen od ovih sastojaka, pored brze energije dobijene od meda, našem tijelu donosi i ozbiljnu podršku kada je unos mikronutrijenata u pitanju.