Vitaminska pobjeda

 

Iako zima nije bila pretjerano hladna, dug boravak u zatvorenom prostoru, manjak dnevne svjetlosti i nedostatak kretanja doveli su do toga da se svi osjećamo pomalo iscrpljeno.

 

Autor: B. Božović

 

Svaka smjena godišnjih doba donosi i određene izazove našem zdravlju, a možda je najpoznatiji među njima onaj sa kojim se susrećemo krajem svake zime – proljetni umor. Da bismo jednostavnije i bezbolnije prebrodili ovaj period, potrebno je da svakodnevno unosimo obilje svježih namirnica. U ovom broju vam donosimo nekoliko recepata za prave vitaminske bombe. Ukoliko simptomi proljetnog umora potraju ili budu izraženiji nego inače, trebalo bi da se konsultujete sa svojim ljekarom i farmaceutom o eventualnoj potrebi za unošenjem vitamina i minerala putem suplementacije.

 

Narandža, banana i brusnica

U blenderu pomiješati jednu bananu, tri oljuštene narandže, dvije kašike brusnica, pola čaše grčkog jogurta i pola kašike meda. Ukoliko želite dodatno da poboljšate ukus ovog vitaminskog smutija, možete mu dodati par kapi ekstrakta vanile. Veoma brzo ćete osjetiti blagotvorno dejstvo i novi nalet energije zahvaljujući velikom nutritivnom bogatstvu svih unijetih sastojaka.

 

Jutarnji limun-starter

Novi dan i nove radne pobjede započnite tako što ćete u čaši mlake vode razmutiti kašičicu meda. U to dodajte iscijeđen sok jednog limuna. Već poslije nekoliko dana ovakvog buđenja ovo će postati dio vaše obavezne svakodnevne zdrave rutine. Ovaj napitak, takođe, efikasno vraća energiju i podiže raspoloženje nakon završenog posla.

 

Moćni đumbir

Ovaj korijen je već hiljadama godina dio mudrosti narodne medicine. Pripisuju mu se pozitivni efekti u borbi protiv artritisa, stomačnih problema i loše cirkulacije, kao i u ubrzavanju i regulaciji metabolizma. Koristan je u ublažavanju tegoba izazvanih otocima i grčevima, utiče na vrijednosti holesterola u krvi i poboljšava memorijske sposobnosti. Posebno se ističe njegova uloga u podizanju naših imunih sposobnosti, a uslijed diuretičkog dejstva, obavezan je sastojak u receptima za detoksikaciju organizma. Preporučuje se da se redovno upotrebljava kao preventiva protiv virusnih infekcija. Možete ga dodavati sitno sjeckanog ili izrendanog kao začin raznim jelima i salatama. Ukoliko želite da ga imate uvijek spremnog, možete da napravite sirup od đumbira. U sto grama očišćenog i izrendanog korijena đumbira dodati 200 g šećera, iscijeđen sok od tri limuna i 2 dl vode. Sve dobro promiješati i nasuti u flašu. Sirup čuvati u frižideru. Piti ga razblaženog uz dodatak svježih listova nane.

 

Cvekla i celer

Jarko obojeno voće i povrće bogato je biljnim pigmentima koji imaju izraženo antioksidantno dejstvo. U sokovnik ubaciti očišćenu cveklu, komad celera, jednu očišćenu kiselu jabuku, malo đumbira, sok od jednog limuna i kašičicu meda. Ovaj sok treba da pijete dok je svjež, mada ga je moguće čuvati u frižideru par sati.

 

Suho voće, orasi i med

U blenderu isjeckati i dobro izmiješati, dok se ne sjedine u pastu, po 100 g suhih smokava, suhih kajsija i suhog grožđa, sa 100 g oraha, 100 g badema i 100 ml meda. Suho voće prethodno treba potopiti u vodu koja je već prokuhana i ohlađena, i ostaviti ga da odstoji preko noći. Voće zatim isprati, prosušiti krpom i onda ga ubaciti u mješavinu. Ovako dobijena pasta je odličan izvor minerala. Trebalo bi ujutru i uveče uzimati po jednu supenu kašiku ove paste.