Rešenja iz prirodne riznice

Autor: Mr ph D. Goljić

Dok u društvenim krugovima i u medijima često slušaju o ženskim problemima, muškarci olako gledaju u stranu, zanemarujući pritom slabosti sopstvene fiziologije.

Benigna hiperplazija prostate (BHP) je oboljenje svojstveno jačem polu, koje pogađa veliki procenat muške populacije. Ukoliko se ne liječi, može izazvati značajne tegobe, poput seksualne disfunkcije i otežanog mokrenja, a može progradirati i u malignu ekspresiju.

Prema zvaničnim podacima, BHP se javlja kod starijih od 30 godina. Oko 10% muškaraca uzrasta od 31 do 40 godina razviju BHP. Starenje povećava vjerovatnoću razvoja BHP, te 50% muškaraca starijih od 50 godina razvija prve simptome, koji se javljaju kod čak 80% starijih od 80 godina.

Uzroci i dalje nisu jasno definisani, ali se zna da glavnu ulogu igraju genetika, životne navike (pušenje, alkohol, stres) i hormonski balans u muškaraca. Glavni simptomi podrazumijevaju čest nagon za mokrenje, naročito noću, što je udruženo sa sporim, isprekidanim ili slabim mlazom urina. Međutim, naučni dokazi tvrde da se kod 25% muškaraca BHP može razviti i bez primarnih tegoba sa mokrenjem.

Terapija i prevencija

Liječenje BHP, koje sprovodi ljekar specijalista, podrazumijeva upotrebu specijalno dizajniranih medikamenata, poput alfa-adrenergičkih lijekova (prazosin, doksazosin, terazosin, tamsulozin) ili inhibitora 5-alfa-reduktaze (finasterid, dutasterid). Medikamentozna terapija se preporučuje u slučajevima dijagnostikovane BHP sa kliničko značajnim uvećanjem.

Kod pacijenata koji imaju povećan rizik za ovo oboljenje, poput pozitivne porodične anamneze, ili pak kod onih koji imaju prve simptome u vezi sa mokrenjem, preporučuje se preventivna terapija. Preventivni pristup liječenja BHP se zasniva na upotrebi kombinovanih preparata na biljnoj bazi, sa potvrđenom efikasnošću na smanjenje uvećanja prostate i regulacije simptoma. Sastojci ovih preparata se tradicionalno koriste u terapiji prostate ili kao tretman erketilne disfunkcije koja se sekundarno javlja.

Prirodni preparati

Sjeme bundeve je dobro poznat lijek za BHP. Ono sadrži biljne steroide koji se selektivno vezuju za tkivo prostate, te smanjuju štetan efekat metabolita testosterona. Preparati u obliku kapsula, tableta ili kapi su smatrani jačim od konzumacije čistog sjemenja.

Dodatno, preparati na bazi polena raži pokazuju efikasnost u liječenju BHP, kao i proizvodi na bazi afričke šljive. Među najefikasnijima su i proizvodi na bazi testeraste palme, koji se mogu naći u vidu biljnog lijeka, visoke čistoće.

Za prirodno liječenje BHP koriste se i kombinovani preparati bibera, đumbira, žen-šena, čubra, očajnice, guarane i zelenog čaja. Iako većina biljaka sadrži prirodni testosteron, preparati koji sadrže niske doze biljnih estrogena također mogu doprinijeti zdravlju prostate, kao što je slučaj sa crvenom djetelinom. Svi prirodni proizvodi se koriste svakodnevno tokom perioda od tri mjeseca, nakon čega se preporučuje savjetovanje sa ljekarom i adekvatna dijagnostika.