Ekcem, dijareja

autor: A. Jakovljević

Imam bebu od 4 mjeseca, koja ima crvenilo po obrazima. S obzirom na to da smo muž i ja skloni ekcemima i suvoj koži, da li to može biti i kod djeteta? Da li mi možete dati neki savjet kako da bebi bude lakše?
Ivana, 32

Atopijski dermatitis kod beba i djece je jedno od najrasprostranjenijih hroničnih kožnih oboljenja, koje je često udruženo sa ostalim alergijama, poput astme, alergijske kijavice i alergije na hranu. Posljednjih decenija znatno se povećao broj oboljelih, a posebno djece. Najčešće se javlja veoma rano, od trećeg mjeseca života, a simptomi se uglavnom povuku sami od sebe i nestaju do pete godine ili do puberteta. Simptomi obuhvataju suvu kožu, intenzivan svrab, crvenilo, osip, upale i iritacije na koži, kada može doći i do pojave curenja tečnosti iz kože. Kod beba, promjene su prisutne u predjelu obraza, ruku i nogu (najčešće crvenilo i svrab), dok su kod starije djece karakteristična mjesta laktovi, koljena, vrat i zglobovi, a koža je na tim mjestima zadebljana, neravna i sa ljuspicama. Uzroci nastanka mogu biti genetske prirode, ali pojavljuje se i uslijed uticaja spoljašnjih faktora, alergena (prašina, polen, deterdženti, kućni ljubimci). Bolest obično ima dvije faze, aktivnu (kada je koža upaljena i mora se tretirati lekovima) i neaktivnu (kada je koža suva i peruta se – dovoljna je redovna hidratacija). Kod atopije (ekcema) funkcija kožne barijere slabi, pa uslijed gubitka vode, svraba i češanja, alergeni lakše prodiru u kožu i dolazi do upale.

Atopijski dermatitis se ne može izliječiti u potpunosti, ali se simptomi mogu držati pod kontrolom i smanjiti njihova učestalost. Preventiva je ključna kod ovog zdravstvenog problema. Ona obuhvata pravilnu njegu uz što kraće kupanje u mlakoj vodi sa uljanim kupkama ili sindetima, redovnu hidrataciju kože odmah nakon kupanja, oblačenje u komotnu odjeću od pamuka, a izbegavanje vruće vode, sapuna, penušavih kupki i odjeće od sintetike i vune. Nakon kupanja ne bi trebalo trljati peškirom kožu, već je nježno tapkati. Zima i suv vazduh dovode do pogoršanja simptoma, dok boravak na moru u slanoj vodi znatno ublažavaju postojeće simptome. Kod beba je potrebno nokte održavati kratkim i čistim i oblačiti im pamučne rukavice, kako bi se izbegle komplikacije nastale češanjem. Bebinoj koži prija kada se na mjesto koje svrbi stavi meki peškir nakvašen hladnom vodom. Od prirodnih preparata, u kupku se mogu dodati biljna ulja na bazi nevena, kamilice, badema, a kao sredstvo za hidriranje nakon kupanja može se koristiti kokosovo, maslinovo i suncokretovo ulje.

Moje dijete ima 5 godina, prehlađeno je i prije dva dana pedijatar mu je prepisao antibiotik. Sinoć je dobilo proliv i muka mu je. Pošto rijetko pije antibiotike, nemam iskustva da li treba i njemu probiotik, kao odraslima. Da li mi možete dati savjet kako da prilagodim ishranu ovom stanju?
Zorana, 29

Više od tri tečne stolice dnevno definišu pojam dijareje (proliva) i kod djece i kod odraslih. Najčešće je uzrokuju virusi, bakterije, paraziti, gljivice, ali proliv se može pojaviti i uslijed trovanja hranom, upotrebe antibiotika i stresa. Posle infekcija respiratornih organa, crevne infekcije su najčešća infektivna oboljenja, koja pogađaju djecu. Uz dijareju, često dolazi i do povraćanja (koje znatno brže prolazi), ali i mučnine, nadutosti, povišene telesne temperature, bolova u stomaku, gubitka apetita, iscrpljenosti i bezvoljnosti.

Protiv proliva najefikasnije je boriti se nadoknadom tečnosti, adekvatnom ishranom i probiotskim preparatima. S obzirom da djeca imaju malu tjelesnu težinu, postoji veći rizik od dehidratacije, jer učestalim stolicama oni veoma brzo gube veliku količinu tečnosti. Pravilna rehidratacija podrazumijeva unošenje mineralne negazirane vode, blagih biljnih čajeva, rižine vode, ali i preparata za nadoknadu elektrolita, koji se kupuju u apotekama. Kao i ishrana, i rehidratacija bi trebalo da bude što češća u manjim količinama. U prvim danima preporučuje se lagana ishrana na bazi supica, prepečenog hljeba, barene riže i povrća (krompira i mrkve) sa posnim mesom, a nakon nekoliko dana se mogu uvesti i probiotski jogurt, slani krekeri, banana, sok od jabuke, crna čokolada. Hrana mora biti dobro kuhana, kašasta i lako svarljiva. Od čajeva, veoma su efikasni čaj od lista dunje i čaj od lista divlje kupine. Ukoliko nakon par dana tegobe ne prolaze, svakako je potrebno obratiti se pedijatru. Uz primjenu antibiotika, obavezna je primjena dječijih probiotika, kako bi se izbegla pojava dijareje, mučnine i pratećih simptoma.