OSTEOPOROZA, URINARNE INFEKCIJE

autor: A. Jakovljević

Iako još nisam u poznim godinama, nakon preloma podlaktice, ustanovljena mi je osteoporoza. Da li mi možete dati savjet kako da ponovo ne dođe do nekog preloma?

Sanja, 45

Osteoporoza je bolest kostiju, koju karakteriše gubitak koštane mase i smanjenje gustine kostiju. Kod oboljelih, smanjuje se čvrstoća i elastičnost kostiju, one postaju krte i znatno se povećava mogućnost preloma i u situacijama u kojima se kosti normalne gustine ne bi polomile. Do preloma može doći na bilo kojoj kosti, ali se najčešće dešava na kukovima, pršljenovima i donjem dijelu podlaktice. Bolest uglavnom pogađa žene i to u periodu menopauze (zbog smanjenog nivo estrogena), ali na nastanak osteoporoze utiču i nasljedni faktori, kao i stil života (pušenje, alkohol, neadekvatna ishrana uz nedovoljan unos kalcija i D vitamina, nedovoljno fizičke aktivnosti). Redovne kontrole su veoma važne, upravo zbog toga što osteoporoza može biti prisutna veoma dugo bez ikakvih simptoma. Jedino tako je moguće na vrijeme otkriti bolest i usporiti njeno napredovanje, a ne kada dođe do preloma, što je najčešći slučaj.

U prevenciji i daljem napretku osteoporoze značajno može pomoći promjena životnih navika, koja podrazumijeva izlaganje suncu (zbog stvaranja vitamina D), uvođenje fizičke aktivnosti i pravilne ishrane, a prije svega unos kalcija (mliječni proizvodi, sardina, losos, kelj, brokula, grah, badem, susam, narandže), fosfora, cinka, mangana, magnezija, bora, bakra. Od fizičkih aktivnosti svakodnevno (bar 30 minuta dnevno) se preporučuje šetanje, trčanje, aerobik, ples, dizanje tegova. Prirodni preparati veoma su efikasni i kod ovog zdravstvenog problema i to čaj od hajdučke trave, mljeveno sjeme piskavice, suhe smokve, ljuske od jajeta same (oprati ih, osušiti, kratko propržiti i samljeti u sitan prah, pa uzimati na prazan stomak ujutru, 2 sata prije doručka, mjesec dana) ili u kombinaciji sa limunom, medom i vodom.

 

Veoma često imam urinarne infekcije, ali ovaj put je prešlo i na bubrege. Dobila sam od ljekara da pijem antibiotik i lijek protiv bolova, ali me zanima postoji li neko prirodno rješenje za ovaj problem. Da li je ikako moguće smanjiti učestalost urinarnih infekcija i njihovo širenje?

Mina, 25

Jedna od urinarnih infekcija je i upala bubrega, kod koje dolazi do širenja bakterijske infekcije sa bešike na bubreg. Toplo i vlažno ljetno vrijeme posebno pogoduje razvoju ovih infekcija. Simptomi pored bola i neprijatnosti u predjelu zadnjeg donjeg dijela leđa i genitalija, obuhvataju i jezu, drhtavicu, povišenu tjelesnu temperaturu, mučninu, proliv, umor i malaksalost. Najčešće je upala bubrega udružena sa upalom mokraćne bešike, kada su prisutni i učestalo mokrenje, krv u mokraći, peckanje i bolovi pri mokrenju, zamućen urin. Do upale najčešće dolazi uslijed bakterijske infekcije (u najvećem broju slučajeva bakterijom Escherichia Coli), ali uzroci nastanka mogu biti i formiranje kamena u bubregu, operacije urinarnog trakta… Infekcije su nešto češće kod žena zbog kraće mokraćne cijevi i blizine analnog otvora, odakle bakterije lako prelaze.

Pored terapije, koju je neophodno da prepiše ljekar, a koja najčešće obuhvata  antibiotike, potrebno je piti veliku količinu tečnosti (najbolje vode oko 3 litra dnevno), u toalet ići bez odlaganja čim se javi potreba za mokrenjem i odmarati, jer ove upale znatno iscrpljuju organizam. Tečnost pojačava mokrenje, što podstiče izbacivanje bakterija. Što se ishrane tiče, prije svega neophodno je smanjiti unos natrijuma (soli, prerađenog mesa, konzervirane, začinjene i masne hrane), ali i alkohola, gaziranih i zaslađenih pića. Čaj od mahuna graha pokazao se veoma efikasnim kod bolesti bubrega i cjelokupnog urinarnog trakta. Priprema se tako što se 30-50gr mahuna skuha u 1l vode kao običan čaj i pije se 3 puta u toku dana. Odlična je i kombinacija 3 limuna, jednog đumbira, jedne šolje peršuna, 5 struka celera i 6 šoljica vode, koja se priprema u blenderu. Kao pojedinačni čajevi mogu se koristiti uvin, čaj od peršuna, rastavića, brusnice, koprive, kukuruzne svile.