Kamen u bubregu, policistični jajnici

Imam već godinama problem s kamenom u bubregu, što povremeno izaziva jake bolove. Svjestan sam da za ovu bolest nema nekog posebnog  lijeka, ali da li mi možete dati neki savjet kako da pomognem sebi? Zoran, 45

Kamen u bubregu nastaje postepeno, taloženjem kristala minerala, a po veličini može da varira od zrna pijeska do loptice za golf. Najčešći su kalcijumski kalkulusi (oksalatni i fosfatni) ili mješoviti, a znatno ređi su uratni i cistinski. Prema statističkim podacima, češće se javlja kod muškaraca nego kod žena, a najčešće između 30 i 55 godina starosti. Kada se jednom pojavi, velika je vjerovatnoća da će se pojaviti ponovo. Neretko ne daje simptome, pa se njegovo prisustvo otkriva sasvim slučajno, prilikom ultrazvučnog ili rentgenskog pregleda. Simptomi kada kamen krene da se pomjera obuhvataju oštar i grčevit bol u predjelu leđa, bubrega ili donjeg stomaka, praćen mučninom i povraćanjem, čestom potrebom za mokrenjem, povišenom telesnom temperaturom, krvi u urinu ili zamućenim urinom. Uzrok nastanka može biti genetske prirode, ali značajno utiču i nedovoljan unos vode, česte infekcije bubrega, poremećaj u metabolizmu, određeni lekovi, sastav vode za piće, nepravilan način ishrane…

Prije svega, za rješenje ovog problema i ublažavanje simptoma, neophodno je unositi svakodnevno u organizam dovoljnu količinu tečnosti (oko 3l), a prije svega vode i čajeva (na bazi uve, brusnice, peršuna, rastavića, kukuruzne svile, breze, trešnjinih peteljki, zečjeg trna), a smanjiti unos soli. Ishrana također igra veliku ulogu u nastanku kamena, ali da bi ishranu prilagodili potrebno je znati koja vrsta kamena je u pitanju. Poželjno je povećati unos hrane bogate vlaknima, orašastih plodova, voća i povrća bogatih kalijumom (banane, narandže, sušene kajsije, krompir, pasulj), citrusnog voća (koje utiče na razgradnju kamena). Od prirodnih recepata, sirup na bazi limuna, maslinovog ulja i meda u jednakoj razmjeri, pokazao se veoma efikasnim. Preporučuje se uzimanje kašike ove mješavine rastvorene u čaši tople vode sat vremena prije jela.

Prije nekoliko mjeseci mi je doktor rekao da imam policistične jajnike. Da li mi možete dati neki savjet i reći postoji li neko prirodno rješenje za ovaj zdravstveni problem? Jana, 28

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je hormonski poremećaj, koji je čest zdravstveni problem kod žena u reproduktivnom periodu, a odlikuje se visokim nivoom muških polnih hormona-androgena. Kod žena sa PCOS, folikuli ne sazrijevaju dovoljno, što izaziva neredovne ovulacije i menstruacije, a samim tim i poteškoće sa začećem. Simptomi  koji se javljaju kod žena sa policističnim jajnicima su neredovan menstrualni ciklus, neplodnost, bol u donjem stomaku, gojaznost ili rjeđe-nagli gubitak težine, opadanje kose, akne, pojačana maljavost, hronični umor, česte promjene raspoloženja, dok kod nekih žena, simptomi mogu i u potpunosti izostati. Uzroci nastanka mogu biti genetske prirode, kao i loše životne navike (hronični stres, neadekvatna ishrana, odsustvo fizičke aktivnosti), insulinska rezistencija, zapaljenski procesi…

Lijek za ovaj sindrom ne postoji, ali se simptomi znatno mogu ublažiti prirodnim putem, prije svega promjenom načina ishrane i životnih navika, uvođenjem redovne fizičke aktivnosti (plivanje, pješačenje, joga, aerobik), izbjegavanjem stresa, kvalitetnim snom. Što se ishrane tiče, veoma je važno voditi računa kako o vrsti i količini hrane koju unosimo, tako i o tome da poslednji obrok ne bude nakon 18h, s obzirom da 50% žena sa PCOS ima problem sa povećanom telesnom težinom. Ishrana bi trebalo da bude bazirana na dosta svežeg voća i povrća, nemasnom mesu (riba, piletina), mahunarkama, orašastim plodovima (bademi, orasi), sjemenkama, nerafinisanim uljima (maslinovo, kokosovo). Iz ishrane bi trebalo izbaciti bijeli hljeb, peciva, tjestenine, prženo, pohovano, crveno meso, grickalice, slatkiše, prerađene namirnice,  gazirana pića i alkohol. Od prirodnih lekova veoma efikasnim su se pokazali zeleni čaj, kim (2 puta dnevno popijte kašičicu mlevenog kima rastvorenog u čaši vode), komorač, bosiljak, cimet, jabukovo sirće (popijte na prazan stomak prije jela 2 kašičice jabukovog sirćeta rastvorene u čaši mlake vode) i laneno sjeme.