Higijena usne duplje

Autor: Dr V. Krkelić Jovanović

Stomatolozi napominju da se pranjem zuba četkicom i pastom očisti oko 60% površina zuba, pa se druge, slabije dostupne površine, kao što su bočne strane zuba, moraju čistiti zubnim koncem ili interdentalnim četkicama i to minimum jednom dnevno

Usna duplja je početni dio sistema organa za varenje. Tu se hrana usitnjava i priprema za razlaganje. U usnoj duplji se nalazi veliki broj bakterija koje su njeni normalni “stanovnici”.

Međutim, usljed lošeg održavanja oralne higijene, razvijaju se i patogeni mikroorganizmi u većem broju, koji dovode do oboljenja zuba, desni, ali i drugih dijelova ljudskog organizma. Sve veći broj studija je potvrdio da postoji veza između dobre oralne higijene i općeg zdravlja.

Bolesti zuba utiču na opće zdravlje

Oboljenja zuba i desni mogu da dovedu do bolesti srca, jetre, želuca, zglobova, mišića…

Karijesni zubi i oboljele desni mogu da otežavaju i obavljanje osnovnih životnih funkcija kao što su ishrana, govor, disanje, spavanje. Osim toga, često se javlja i loš zadah i problemi estetske prirode, što u velikoj mjeri utiče na društveni život čovjeka.

Zbog svega navedenog, veoma je važno redovno i pravilno održavati higijenu zuba i usne duplje u cjelini. Navika održavanja oralne higijene stvara se još u djetinjstvu.

Izbor četkice, paste i konca

Pravilna higijena zuba podrazumijeva pranje četkicom i pastom najmanje dva puta dnevno, obavezno ujutru i pred spavanje, u trajanju ne kraćem od tri minuta. Pasta za zube treba da bude sa fluorom i predstavlja najvažnije pomoćno sredstvo za održavanje higijene usne duplje.

Četkica za zube treba da ima meka vlakna, jer tvrda može oštetiti desni i površinu zuba. Vlakna četkice treba postaviti pod uglom od 45 stepeni u odnosu na uzdužnu osovinu zuba, tako da dio vlakna zahvata i desni, a zatim se rotacionim pokretom četkica pomjera prema griznim površinama zuba (u pravcu rasta zuba). Glava četkice može zahvatiti površinu 2-3 zuba i ovaj postupak treba ponoviti 8-10 puta na jednom mjestu, a zatim nastaviti sve dok se ne operu spoljašnje površine svih zuba. Isti postupak se provodi i na unutrašnjim površinama zuba, dok se grizne površine peru kružnim pokretima. Nakon pranja zuba obavezno treba četkicom blago očistiti i jezik kako bi se i sa njega uklonile naslage i bakterije.

Uz konsultaciju sa stomatologom

Važno je napomenuti da se pranjem zuba četkicom i pastom očisti oko 60% površina zuba, pa se druge, slabije dostupne površine, kao što su bočne strane zuba moraju čistiti zubnim koncem ili interdentalnim četkicama i to minimum jednom dnevno.

Danas su sve više u upotrebi električne četkice za zube koje su veoma efikasne u uklanjanju naslaga i mogu imati prednost nad običnim četkicama. Najbolje bi bilo posavjetovati se sa stomatologom oko izbora četkice i konca, jer se stanje u ustima razlikuje kod svake osobe. Takođe, stomatolog će vam predložiti i upotrebu drugih sredstava za održavanje oralne higijene ukoliko imate vještačke zubne nadoknade ili ortodonske aparate.

Stomatolog će vam dati korisne savjete i u odabiru odgovarajuće paste kao i tečnosti za ispiranje usta jer je u moru sredstva na tržištu teško napraviti pravi izbor i selekciju onoga što je potrebno samo i baš vama.