Kako se izboriti sa njima?

 

Neprivlačna mreža tankih crvenih i ljubičastih linija predstavlja jedan od najčešćih estetskih problema sa kojima se suočavamo tokom cijele godine.

 

autor: J. Petrović

 

Telangiektazije, ili popucali kapilari, predstavljaju sitne krvne sudove smještene u površinskom dijelu kože, koji su trajno prošireni i vidljivi. Najčešće se pojavljuju na nogama, a mogu se pojaviti i na licu, kao i na drugim dijelovima tijela. Žene su češće izložene ovom problemu, ali sa njim se takođe suočavaju i muškarci. Popucali kapilari mogu da ukazuju i na neka oboljenja, stoga je potrebno obratiti se ljekaru ukoliko primijetite da se ova pojava učestalo događa.

 

Uzroci nastanka

Pored nasljednog faktora, koji igra važnu ulogu u nastanku ovog problema, popucali kapilari mogu nastati i uslijed hormonskih promjena u organizmu, a mogu biti i posljedica problema sa pritiskom i krvnim sudovima. Problemi sa jetrom kao prateći simptom imaju pojavu ispucalih kapilara, a do njihove pojave može doći i nakon hirurških intervencija i radioterapije. Na njihovu pojavu utiče i izloženost kože UV zračenju, što je naročito izraženo kod osoba svjetlije puti. Prekomjerna tjelesna težina i nezdrave životne navike, poput nepravilne ishrane i konzumiranja duhana i alkohola, predstavljaju dodatne uslove za siguran nastanak ovog problema.

 

Terapija

Ispucale kapilare je moguće ukloniti različitim metodama. Skleroterapija je medicinska metoda zasnovana na ubrizgavanju u lokalni krvotok sredstava koji uzrokuju spazam krvnog suda. Sve češće se primjenjuje i lasersko uklanjanje ispucalih kapilara, a u upotrebi je i uklanjanje kapilara radiotalasima. O potrebi za ovakvom intervencijom prvo se konsultujte sa svojim ljekarom. Uz konsultacije sa ljekarom i farmaceutom lokalno možete koristiti kremu koja sadrži heparin, dok ishranu možete pojačati suplementima koji sadrže magnezijum i vitamin C.

Vaš farmaceut će vam pomoći i oko izbora preparata zasnovanih na prirodnim sastojcima kao što su divlji kesten, gavez, neven ili hamamelis.

 

Ja'Whaun Bentley Jersey