Spakovano sa stilom

 

Davanje ličnog pečata pakovanju poklona nije teško, dovoljno je malo truda i mnogo mašte.

 

autor: S. Sušić

 

Kada nekoga želimo da obradujemo, onda mu dajemo poklon. Vrijednost poklona nije sadržana u količini novca koja je za njega potrošena, već u iskrenoj želji da nekome nešto damo. Naravno da, ukoliko poklon dajemo pravoj osobi, nema potrebe za ovakvim objašnjenjima. Međutim, bez obzira na to da li je u pitanju zlatna ogrlica ili obična čokolada, dodatnu vrijednost poklonu uvijek daje trud koji uložimo u njegovo pakovanje. Za ovakav poduhvat je najvažnije da budete sposobni da iskoristite ono što vam je u datom trenutku na raspolaganju. To znači da će, ako nemate posebno dizajniran papir za uvijanje poklona, poslužiti i običan papir za pakete, ili najjednostavniji krep papir u boji. Možete se poslužiti i tkaninama raznih vrsta, starim novinama ili bilo čim drugim što smatrate pogodnim. Mogućnosti se iscrpljuju kada vaša mašta prestane da se poigrava.

 

Kako početi?

Za početak, skupite na jedno mjesto materijal kojim raspolažete. Od alata su najčešće dovoljne makaze i ljepljiva traka, ali nije naodmet ako imate i skalpel i pištolj za lijepljenje rastopljenom plastikom, mada se može sasvim lijepo raditi i bez njih. Papirni kanap u boji predstavlja lijep detalj, ali posao završava i običan kanap ili malo deblja vunica.

 

Šta ako poklon nema svoju kutiju?

Uzmite kartonsku rolnu od papirnog ubrusa, kutiju od keksa, ili bilo šta drugo što vam je pri ruci, a može da posluži (u smislu da je dovoljno čvrsto i da poklon može da stane u to). U ovakvim slučajevima je najzgodnije oblijepiti kutiju papirom za pakovanje, budući da je dovoljno taman pa se neće vidjeti ono što je odštampano na kutiji, kao ni tragovi ljepila.

 

Umotavanje i ukrašavanje

Kod umotavanja poklona važno je strpljenje i pedantnost. Žurba dovodi do neželjenih rezultata, zato bi trebalo da ovo radite na vrijeme, ne uoči izlaska iz kuće. Trebalo bi da ljepljiva traka bude isjeckana na manje komade i zalijepljena za ivicu stola, tako da po potrebi možete da uzimate jedan po jedan djelić i da fiksirate papir kada ste zadovoljni njegovom pozicijom. Krajeve poklona je najlakše oblikovati tako da liče na način pakovanja bombona i zatim ih umotati kanapom. Na kraju na upakovan poklon dodajemo neki ukras. To može da bude plastična igračkica, ili pravi cvijet, svjež ili osušen. Naš omiljeni materijal, pored papira za pakovanje, jeste i jutano platno, koje se veoma lijepo kombinuje sa trakama od čipke. Uz malo vježbe, svaki vaš poklon biće jedinstveno umjetničko djelo.