Svjetska revolucija u kozmetici

Autor: V. Marković

Iako je PRP metoda otkrivena prije skoro pola vijeka, njena masovna primjena u kozmetičke svrhe počela je tek u protekloj deceniji. Ova metoda nudi priliku da dobijete osvježen i podmlađen izgled, bez odlaska na hiruršku intervenciju i primjene hemijskih preparata.

Ne postoji univerzalnija tema u ljudskoj istoriji od težnje ka vječnoj mladosti. Žene možda najbolje znaju kroz kakve muke su spremne da prođu samo da bi, makar i na kratko, uspjele da pobijede prirodu i neumitni protok vremena. Muškarci posljednjih godina ne zaostaju u tim nastojanjima, a kozmetička industrija im spremno nudi čitavu paletu proizvoda dizajniranih baš za njihove potrebe. Imperativ mladalačkog izgleda je postao društvena norma na čije kršenje zajednica ne gleda blagonaklono. Zbog toga je svako rješenje koje ne uključuje upotrebu skalpela uvijek dobrodošlo, naročito ako je zasnovano na naučnim metodama, a uz to je i sasvim prirodno, bez upotrebe hemikalija.

U posljednjih desetak godina, tačnije od 2007, otpočela je planetarna pomama za PRP metodom. Plazma obogaćena trombocitima (Platelet-rich plasma – PRP) predstavlja koncentrisani preparat dobijen nakon centrifugiranja krvi. Tim postupkom se uklanjaju crvena krvna zrnca, a u preostaloj plazmi koja se primjenjuje u okviru ove metode nalazi se povećana koncentracija trombocita.

Praktično bezbolno

Procedura je praktično bezbolna, njeni rezultati postaju vidljivi nakon nekoliko nedjelja, a traju i preko dvijje godine. Najčešće je potrebno nekoliko tretmana koji se sprovode sa razmakom od 4-6 nedjelja. Ova tehnika ima veliku primjenu i u sportskoj medicini, mada se najviše primjenjuje za povratak volumena koži lica. Takođe se često koristi i za podmlađivanje kože ruku, vrata, dekoltea, kao i drugih dijelova tijela.

Metoda je neinvazivna i sastoji se od ubrizgavanja PRP preparata u određenu oblast kože. PRP preparat se priprema od krvi samog pacijenta, na licu mjesta. To donosi brojne pogodnosti, počev od očuvanja svježine svih komponenti, do toga da je isključena mogućnost alergijskih reakcija. Krvne pločice su bogate brojnim faktorima rasta koji stimulišu proliferaciju fibroblasta i keratinocita. Efekat toga je povećana proizvodnja kolagena i keratina. Faktori rasta pozitivno utiču i na koncentraciju hijaluronske kiseline koja povećava tonus kože, dok uvećana proizvodnja kolagena direktno utiče na umanjenje izboranosti.

Ukoliko se odlučite za ovaj korak, savjetujemo vas da prvo konsultujete svog ljekara. On će vas obavijestiti da li eventualno postoje određene kontraindikacije zbog kojih ne bi trebalo to da radite. Istraživanja su pokazala da korištenje neadekvatne opreme za centrifugiranje krvi za posljedicu ima smanjenje koncentracije krvnih pločica u krajnjem proizvodu. To opet umanjuje terapijski efekat. Zato dobro povedite računa o referencama ustanove u kojoj ćete sprovesti PRP tretman.