Pripremite kožu na vrijeme

 

Naša koža ima određene prirodne zaštitne mehanizme za borbu protiv štetnog dejstva sunčevog zračenja, zato je važno da im na vrijeme omogućimo da se iskažu u punom potencijalu.

 

autor: V. Marković

 

Dolazak toplih dana neizbježno budi asocijacije na sunčanje i boravak na plaži. Međutim, i tokom svakodnevnih aktivnosti koje obavljamo, često smo izloženi dejstvu sunčevih zraka. Što su dani topliji, to je i naša garderoba sve svedenija, a to za posljedicu ima izlaganje većeg dijela kože potencijalno štetnim efektima sunčanja. Bez obzira na to da li se spremamo za odlazak na ljetovanje ili nastavljamo sa svakodnevnim obavezama, postoji nekoliko stvari na koje bi trebalo da obratimo pažnju.

 

Piling

Oslobađanje kože od površinskog sloja odumrlih ćelija doprinosi njenom podmlađenom izgledu. Posebnu pažnju treba obratiti na kožu lica. Uz konsultacije sa kozmetičarem i farmaceutom odaberite piling metodu koja najviše odgovara vašem tipu kože i njenom trenutnom stanju. Za svakodnevnu higijenu izaberite blaga sredstva koja čiste, a ne iritiraju kožu. Piling možete uraditi i pomoću prirodnih sastojaka, a ukoliko ste taj dio njege već temeljno uradili nakon zime, onda je ponekad dovoljno i blago trljanje kože peškirom grublje strukture nakon tuširanja.

 

Ishrana i hidratacija

Uravnotežena ishrana zasnovana na unosu svježih prirodnih sastojaka doprinosi zdravlju naše kože. U borbi protiv štetnog dejstva UV zraka našim ćelijama su od posebne pomoći vitamini D, E i C, minerali kalcijum i selen, kao i antioksidanti poput beta-karotena, likopena i astaksantina. Ove supstance možete dodatno obezbijediti organizmu putem suplementacije, o čemu je najbolje da se konsultujete sa svojim ljekarom i farmaceutom. Sa njima se možete konsultovati i oko primjene krema koje podstiču stvaranje melanina. Oni će vas, takođe, upozoriti na to da li postoje nuspojave lijekova koje uzimate u okviru redovne terapije u kombinaciji sa izlaganjem suncu. Redovan unos tečnosti je isto od izuzetno velikog značaja za zdravlje kože, zato bi trebalo svuda sa sobom nositi flašicu vode.

 

Izbor šminke i preparata za njegu

Masnije kreme bi trebalo izbaciti iz upotrebe i zamijeniti ih hidratantnim preparatima koji nemaju komedogeno dejstvo. Tečne pudere i teške korektore zamijenite puderom u prahu i toniranim kremama. Posebno obratite pažnju na sastav preparata koje koristite budući da neki od sastojaka mogu imati negativne efekte pod uticajem sunčevog zračenja. Primjer za ovo su kreme koje sadrže retinol, kao i preparati na bazi kantariona.

 

Sredstva za zaštitu

Zaštitne kreme bi trebalo da pokrivaju UVA i UVB dio spektra. Vrijednosti zaštitnog faktora prilagodite svom tipu kože i jačini sunčevog zračenja, kao i nivou izloženosti tokom dana. Preporučuje se upotreba sredstava sa SPF oznakom većom od 15. Sloj zaštitne kreme obnavljajte u toku dana na svaka dva sata, a obavezno nakon izlaska iz vode. Dodatnu zaštitu pružaju šeširi, naočale za sunce i lagana pamučna odjeća koja omogućava koži da diše.