Kako ih ukloniti?

 

Pjege i fleke na licu najčešća su neželjena uspomena na proteklo ljeto. Iako se mogu pojaviti i na svim ostalim dijelovima kože, naročito na onim dijelovima koji su češće izloženi dejstvu sunca, one na licu se smatraju posebnim estetskim problemom.

 

Autor: V. Marković

 

Pod pjegama i flekama podrazumijevamo odstupanja od normalne pigmentacije kože. Uzroci njihovog nastanka mogu biti nasljedni, one mogu nastati kao posljedica biohemijskih promjena u organizmu zbog određene bolesti, uzimanja nekih lijekova, hormonskih promjena. Nastaju i kao posljedica spoljnih uticaja kao što su sunce, vjetar, toplota, hladnoća, a mogu se pojaviti i uslijed kombinacije navedenih faktora. Loše zdravstvene navike poput pušenja i konzumacije alkohola takođe su na listi izazivača, baš kao i izloženost stresu.

 

Vrste promjena pigmentacije

Ove promjene se mogu manifestovati u svakom životnom dobu, a najčešće ih primjećujemo kao crvenkaste, žućkaste, bijele ili braon mrlje. Hiperpigmentacija kože javlja se zbog pojačane proizvodnje melanina u određenim dijelovima kože. Ovaj prirodni pigment je odgovoran za potamnjivanje naše kože pod dejstvom sunca. Poremećaji u njegovom lučenju dovode do pojave mrlja intenzivnije obojenih u odnosu na ostatak kože. Manjak melanina dovodi do hipopigmentacije i pojave svijetlih fleka. Ovakve promjene su karakteristične za vitiligo, oboljenje kože koje je u oko 30% slučajeva nasljedno.

 

Načini uklanjanja

Prevencija je veoma važna u ovom slučaju. Pravilna i redovna zaštita od sunčevog zračenja, umjereno izlaganje suncu i pridržavanje zdravih životnih navika ključne su za sprječavanje pojave fleka. Ukoliko se one ipak pojave, to ne znači da ih ne možemo pobijediti. Za početak, možemo ih prikriti pomoću korektora, ali to nije trajno rješenje.

Hemijski piling je djelotvorna metoda za uklanjanje pjega i fleka, međutim, ne očekujte čudo nakon samo jednog tretmana. Za ovu vrstu tretmana preporučujemo posjetu stručnom kozmetičaru.

Laserski tretman sprovodi se pod nadzorom dermatologa i koristi se u slučaju da su promjene uporne i da ne reaguju na blaže načine uklanjanja.

Protiv pjega se možemo boriti i pomoću prirodnih preparata napravljenih u kućnoj radinosti, a sa svojim farmaceutom se možete konsultovati o izboru krema koje su na tržištu dostupne u velikom broju i kreirane su tako da vam pomognu da što lakše riješite ovaj problem.

 

Prirodni sastojci kao pomoć

Maska sačinjena od kašike meda pomiješane sa kašičicom kurkume i dvije kašičice limunovog soka ima pozitivno dejstvo na uklanjanje fleka. Zeleni čaj je bogat antioksidansima. Na lice treba staviti prohlađene kesice zelenog čaja prethodno potopljene u ključalu vodu i blago ocijeđene. Kesice treba umotati u pamučnu finu tkaninu. Tonik napravljen od jednakih dijelova jabukovog sirćeta i limunovog soka možete nanijeti na lice blagim utapkavanjem prije spavanja. Većini domaćih maski možete dodati i vitamin E, koji ima izuzetno blagotvorno dejstvo na kožu.