Nezamjenjivi dio elegancije

 

Iako smo skloni da vjerujemo kako su izum novog doba, pantalone su dio ljudske garderobe već hiljadama godina.

 

Autor: M. Đokić

 

Praktične, elegantne, jednom riječi – nezamjenjive! Pantalone su sastavni dio muške i ženske garderobe i, jednostavno, nije moguće zamisliti neki drugi komad odjeće koji je toliko univerzalno primjenjiv. Viđamo ih na revijama visoke mode, prestižnim prijemima i svečanim banketima podjednako kao i na ulici, u fabrikama, na poljima. Mogu imati različite krojeve, od onih pripijenih uz liniju tijela do onih koje se vrećasto spuštaju od struka, ostavljajući nas u nedoumici da li je to možda ipak suknja.

 

Početak nošenja pantalona

Najstarije sačuvane pantalone bile su izrađene od vune i otkrivene su prilikom arheoloških istraživanja u Turpanu u zapadnom dijelu Kine. Pretpostavlja se da su napravljene prije nešto više od tri hiljade godina i da su bile namijenjene jahačima. Postoji visok stepen vjerovatnoće da su prvi korisnici pantalona bili ratnici jahači. Pantalone su im davale dodatnu pokretljivost dok su na konjskim leđima, i to je često mogao da bude presudan faktor za pobjedu nad suparnikom obučenim u ogrtač ili nešto slično.

Neki naučnici vjeruju da su ljudi izrađivali pantalone već u kasnom paleolitu, što je period koji nas vraća još par desetina hiljada godina u istoriju. Međutim, ne postoje sačuvani primjerci ovih pantalona, jedino što ide u prilog ovim tvrdnjama jesu figure iz tog doba pronađene u Sibiru. Ovi artefakti prikazuju ljude koji su najvjerovatnije obučeni u prve pantalone u istoriji, što onog koji ih je izradio svrstava u prve modne kreatore u univerzumu.

 

Grci, Rimljani i varvari

Skiti, Sarmati i ostali stari nomadski narodi pristizali su sa istoka i susretali se sa helenskom civilizacijom odjeveni u pantalone. Grci su imali svoj način odijevanja i sa podsmijehom su govorili o pantalonama koje su nosili Persijanci, nazivajući ih džakovima. Stari Rimljani su smatrali sebe nasljednicima grčke civilizacije i stoga, nošenje pantalona prepustili su varvarima. Međutim, kako se Rimska imperija širila dalje od toplih mediteranskih obala, postajalo im je jasno da pantalone mogu da budu veoma korisne, naročito zimi. Vremenom su počeli da ih izrađuju od lana, pamuka, vune, kože ili svile, u zavisnosti od imovinskog statusa vlasnika.

 

Srednji vijek, različite dužine

Stare imperije su se raspadale, ali moda nošenja pantalona je opstala. Vjeruje se da ih je nosio i Karlo Veliki, iako se u zvaničnim prilikama pojavljivao odjeven po ugledu na rimske vladare, pretendujući da na taj način pokaže kontinuitet carstva. Na vizantijskom dvoru su ispod tunika nošene široke pantalone, a pantalone su bile i dio odjeće germanskih plemena. Negdje oko VIII vijeka počela je moda nošenja dva para pantalona, jednih preko drugih. Vremenom su ove gornje postajale kraće, sve do iznad koljena. Donji par je takođe mijenjao dužinu dok na kraju nije prerastao u ono što danas nazivamo donjim vešom. Istovremeno je razvijana i ideja nošenja uskih navlaka koje su pokrivale dio nogu ispod koljena i bile prikačene za gornje pantalone (današnje čarape su potomak ovog dijela odjeće). Visoki društveni slojevi su prednjačili u razradi novih modnih kombinacija, što je često vodilo u nepraktična i skoro groteskna rješenja. Za to vrijeme je običan narod najčešće nosio udobne široke pantalone koje im nisu smetale u obavljanju svakodnevnih poslova.

 

Koraci ka modernom dobu

Ruski car Petar Veliki je 1701. godine u okviru modernizacije svoje zemlje izdao naredbu da svi muškarci moraju da nose pantalone. Izbijanje Francuske revolucije donijelo je potrebu za raskidanjem sa starim običajima, pa su revolucionari odbacili dotadašnje modne stilove i počeli da nose pantalone čija je dužina bila do članaka. Sama riječ pantalone je pozajmljena iz italijanske Komedije del arte, gdje je jedan od glavnih junaka nosio ovaj komad odjeće, a i zvao se Pantalone.

Popularnosti pantalona doprinijeli su i mornari, koji su uslijed porasta pomorske trgovine posjećivali sve udaljenije luke. Oni su zaslužni i za prve džins pantalone, koje su ipak pravi procvat doživjele u XIX vijeku u SAD. Sve ovo je vodilo ka definisanju kroja pantalona kakve danas poznajemo. Modni diktati ponekad utiču na širinu ili dužinu nogavica, visinu pojasa, materijale od kojih se pantalone šiju, ali u suštini, to je još uvijek onaj komad odjeće koji je opstajao hiljadama godina.

 

Žene i pantalone

Kada smo govorili o prvim pantalonama u istoriji, nismo napomenuli da su ih u to doba nosili i muškarci i žene. Ta tradicija se nekako prekinula i ženama je bilo potrebno mnogo truda da povrate svoje pravo na nošenje pantalona. Druga polovina XIX vijeka obilježena je počecima pokreta za veća prava žena i jednakost sa muškarcima, a oslobađanje od nepraktičnih viškova tkanine bilo je sastavni dio te borbe.

Pol Puare je bio jedan od utemeljivača modne industrije u XX vijeku. Njegove harem pantalone iz 1913. godine bile su namijenjene ženama i veoma brzo su naišle na široko prihvatanje. U SAD je već bilo popularno nošenje takozvanih blumers pantalona, a popularnost novih sportova, uključujući biciklizam, jednostavno je nametala potrebu za ženskim pantalonama. Holivudske ikone Marlen Ditrih i Ketrin Hepbern tokom tridesetih godina prošlog vijeka često su pozirale fotografima odjevene u pantalone. Ipak, tek su šezdesete godine prošlog vijeka donijele taj veliki talas slobodnog nošenja ženskih pantalona.

Kako je vrijeme prolazilo, sve češće su širom svijeta ukidani besmisleni zakoni i pravila koja ženama zabranjuju nošenje pantalona. Najsvježiji primjer je jedna čuvena avio-kompanija koja je tek od ove godine dozvolila ženskom osoblju da nosi pantalone u okviru kompanijske letačke uniforme.

 

Šta kažu kreatori za ovu jesen?

Dok muškarci neće pogriješiti dokle god se drže klasičnih krojeva i odijela za poslovne sastanke, kod žena je situacija daleko složenija. Zvonasti kroj nogavica je ipak još uvijek u trendu, tako da bi trebalo da imate ovakve pantalone u svom ormaru. Što se dezena tiče, možete izabrati klasičan izgled sivog odijela sa tankim prugicama, karirani dezeni su takođe aktuelni, a pruge i animal print još uvijek imaju svoje vjerne fanove. Poput male crne haljine, jedan par crnih pantalona vam može priskočiti u pomoć kada niste sigurni šta da obučete. Pantalone na peglu svojom definisanom linijom daju određenu dozu dodatne elegancije vašem izgledu. Možete se odlučiti i za dužinu pantalona do pola lista, u kombinaciji sa visokim čizmama, a kreatori su predstavljali i kombinacije u kojima se haljine koje sežu do koljena nose preko pantalona ili farmerki. U svakom slučaju, osnovna ideja nošenja pantalona jeste udobnost, nemojte to zaboraviti.