Ljekovita i lijepa

 

Pored izvorne muzike i šargije, ljute rakije, domaćeg sira i uštipaka, ljubitelje rekreacije u prirodi obradovaće Ozrenski planinarski maraton, koji će se ove godine održati 15. put zaredom na predivnim krajolicima Ozrena.

 

autor: Mileva Maličević

 

Smještena između dvije rijeke, Bosne na zapadu i Spreče na sjeveru, planina Ozren podijeljena je između Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine. Ozrenci će nerijetko sa ponosom reći da je njihov Ozren zemlja Nemanjića. Ali, ne slučajno. U narodu ovog kraja vlada vjerovanje da je njihova najpoznatija svetinja, manastir Ozren, osnovan davne 1284. godine, upravo zadužbina slavne loze Nemanjića. Stariji istoričari tvrde da je manastir zadužbina kralja Stefana Dragutina, što donekle ima oslonac u istorijskoj činjenici jer je kralj Dragutin zaista u periodu od 1284 do 1316. upravljao teritorijom na kojoj se manastir danas nalazi. Ova svetinja je 2003. godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH.

 

Bogatstvo netaknute prirode

Nedaleko od manastira nalazi se Orlovo jezero, kao usađeno u živoj stijeni, danas omiljeno mjesto okupljanja Ozrenaca i ljubitelja odmora u srcu četinarske šume, naročito u ljetnim mjesecima. Nastalo je pregrađivanjem toka Studenog potoka, a osim običnom vodom iz potoka, jezero se puni i mineralnom vodom iz obližnjeg izvora. Najviši vrh planine je Velika Ostravica, nalazi se u opštini Petrovo i iznosi 918 mnv. Krase je i njeni manji dijelovi, Mala Ostravica i manji vrh Kraljica. Ime planine vezuje se za bosansku kraljicu Katarinu Kosaču Kotromanić. Legenda kaže da je ona, popevši se na sam vrh planine, oduševljena njenom ljepotom, izgovorila riječi: Mili Bože, lijepa obazjara. Tako je od riječi obazjare, koja ima isto značenje kao i riječ ozaren, nastao naziv Ozren. Po svemu sudeći, i njen vrh, naziva Kraljica, na isti je način dobio ime. Ozren je pitoma planina, na kojoj se prostiru nepregledni pašnjaci, bogata je vodom, naročito termalnim izvorima. Šumsko bogatstvo takođe krasi ovu goru u srcu Bosne. Još od 70-ih godina 20. vijeka ovaj prostor mješovitih šuma lišćara i četinara razvijao se i gradio sa ciljem da postane izletnički i rekreativni centar šireg područja. I zaista, nudi niz sadržaja i uživanja za sve ljubitelje čistog, planinskog vazduha, netaknute prirode, ali i adrenalinskih sportova. U opštini Petrovo velike nade za razvoj polažu upravo u turizam. Naime, namjera je da se uveže vjerski, banjski i planinski turizam, kako bi budući posjetioci imali raznoliku ponudu na jednom mjestu. Uz manastir Ozren, banjsko-turistički kompleks „Terme Ozren”, čija je izgradnja u toku, započeli su i radovi i na uređenju Turističke zone Kaluđerica, koja će sadržavati dva hotelska kompleksa, sportske terene, šetalište, markete, ali i vikend naselje. U planu je da se kompleks, koji će se prostirati na 16.000 m2, otvara parcijalno, gdje bi ove godine bili otvoreni bazeni, restoran, kao i dio hotela, koji će u konačnici raspolagati sa 150 kreveta.

 

Manifestacije privlače brojne posjetioce

Pored izvorne muzike, ljute rakije, domaćeg sira, uštipaka, gostoprimstva i topline Ozrenaca, ljubitelje sporta u prirodi obradovaće Ozrenski planinarski maraton, koji je međunarodnog karaktera i održava se prvog vikenda u junu, a ove godine je 15. po redu. Ako ste sportisti, rekreativci ili samo ljubitelji prirode, posjetite ovaj događaj i sami se uvjerite u prirodne ljepote ove planine. Staze su prema dužini podijeljene u nekoliko vrsta, a najpopularnije su: staza zadovoljstva (u dužini od 5 km), mali maraton (20 km), te veliki maraton (100 km). Ova manifestacija počinje tradicionalno petkom uveče, takmičenjem u spremanju najboljeg kotlića, kao odličnom uvertirom za sutrašnji aktivan dan u prirodi. Posebna radost za ljubitelje lova su Vučiji dani na Ozrenu, koji su već dio tradicije Doboja i planine Ozren, i ove godine su održani 19. put zaredom. Kako je potvrđeno iz Turističke organizacije grada Doboja, kao i do sada okupio se veliki broj vrsnih lovaca i dobrih domaćina, koji su uživali u dobrom druženju i ljekovitom ozrenskom zraku na Okolištima, uz bogatu lovačku trpezu i vrijedne nagrade. Za ljubitelje adrenalina kao stvoreno je takmičenje u preletu paraglajderom Ozrenaline XC, koji svake godine okupi veliki broj takmičara iz zemlje i inostranstva i oboji nebo iznad Ozrena veselim bojama.

 

Ljudi širokog srca

Ono što čini posebnim ovaj kraj svakako su gostoljubivi ljudi, širokog srca. Kao i u mnogim drugim krajevima BiH, nekada ih je bilo više, ali ostalo je onih koji i dalje šire ljubav i uspomene na nekadašnje dane. U skladu sa tim, vrlo često se organizuju različite manifestacije koje okupe brojne ljude iz svih krajeva svijeta, koji se uvijek rado vrate svojoj planini i svom rodnom kraju. Tada se, uz zvuke šargije, karakteristični trzalački instrument ovog kraja, svira kolo i veseli do sitnih noćnih sati.

Kad god da dođete, Ozren će vas rado dočekati, da li na sankanje, kupanje, paraglajding, u šetnju ili barem na čašici domaće rakije u Danima trave ive, koja je takođe zaštitni znak ovog ljekovitog kraja.


Voda kao lijek

Posebno bogatstvo Ozrena su riječni tokovi i termomineralni izvori. Najznačajnije ozrenske rijeke su Rakovac, Bukovica (južna i sjeverna), Turija, Jadrina. Rijeka Prenja izvire ispod najvišeg vrha Ozrena, Ostravice. Najznačajnije pritoke Prenje su Velika Prenja, Mala Prenja i potok Vukovac. Voda sa česmi Vukeljina voda i Krnjin točak osvježava svojom hladnoćom i oštrinom zdrave planinske vode, a izvor alkalne vode (ph 12) je izuzetna prevencija i lijek protiv kožnih bolesti i oboljenja bubrega. Prenja je stanište potočnih rakova, što potvrđuje bistrinu njene vode i čistoću ovog kraja. Najznačajnija ozrenska izvorišta smještena su na centralnom, najvišem dijelu planine, a mnoga imaju ljekovita svojstva. Kisele termomineralne vode postoje u sprečanskoj rasjednoj zoni na lokalitetu Boljanića, Sočkovca i Kakmuža i u dijelu zapadnog Ozrena na prostoru naselja Rječica, čije će blagodati, nadamo se, uskoro biti iskorištene i dostupne svima.