KAD ZGLOBOVI BOLE

Autor: S. Stamenković

Bolovi u zglobovima imaju različit intenzitet, od blage nelagode do intenzivnih i iscrpljujućih bolova, a u većini slučajeva moguće ih je riješiti fizikalnom terapijom

Prilikom smjene godišnjih doba, ali i naglih promjena vremena, mnogi se žale na bolove u zglobovima, iako nema naučnih dokaza za povezanost. Od bolnih zglobova pati gotovo 80 posto svjetske populacije svih uzrasta, a tegobe se najčešće javljaju nakon 45. godine. Zglobovi predstavljaju spojeve između kostiju, koji obezbjeđuju pokretljivost različitih delova tijela i bilo kakvo oštećenje može uzrokovati otežane i bolne pokrete.

Jedan od najčešćih mjesta gdje se bol javlja je zglob koljena. Prate ga bol u ramenu i bol u kuku.

Bolovi u zglobovima imaju različit intenzitet, od blage nelagode do intenzivnih i iscrpljujućih bolova. Mogu biti akutni koji nestanu nakon nekoliko nedelja i hronični koji traju mjesecima. Čak i kratkoročni bol i otok na zglobu utiče na kvalitet života jer obavljanje lakih radnih zadataka postaje otežano i naporno. Bolovi se mogu javiti i u stanju mirovanja i za vrijeme kretanja. Ponekad osjećaj bola nestane sam od sebe, a intenzitet i dužina trajanja zavise od samog uzročnika.

Šta uzrokuje bol u zglobovima

Različiti su uzroci koji dovode do bolova u zglobovima, počev od osteoartritisa, reumatoidnog artritisa, povreda i slično. Osnovni simptomi svih bolesti zglobova su: bol u zglobovima, mišićima i kostima; ukočenost zglobova, ograničena pokretljivost. Ova bolna stanja mogu biti uzrokovana naslijeđem, prekomjernom težinom, istezanjem tetiva ili ligamenata, upalama, hormonskim i metaboličkim poremećajima. Starost također ima veliki uticaj na kosti, koje počinju da slabe, a ligamenti u predjelu zglobova više nisu u mogućnosti da izdrže težinu tijela kao ranije.

Nedostatak kalcija i vitamina D, što se često dešava u poslednjem trimestru trudnoće, može izazvati bolove u kostima i zglobovima.

Kako liječiti bolne zglobove

U slučaju bolova u zglobovima, veoma je važna lagana fizička aktivnost. Preporučuje se vožnja bicikla, hodanje u prirodi i plivanje. Istezanje smanjuje napetost mišića oko zglobova i čuva njihovu elastičnost i pokretljivost. Važna je i ishrana, pa se prepuručuje: riba bogata omega-3 masnim kiselinama; sok od šargarepe, celera i krompira; đumbir; zeleni čaj; koštunjavo i bobičasto voće. Kada hrskavice zgloba propadnu ili se deformišu, zglob ne može da funkcioniše normalno već pod opterećenjem, što stvara trajni bol. Kad bol potraje, a a prirodan način liječenja ne daje rezultate, treba posjetiti lekara.

Nakon postavljanja dijagnoze, tretira se i otklanja uzrok bola, kako bi se smanjili upalni procesi i očuvala funkcija zgloba. Liječenje uključuje redukciju težine; korištenje krema, gelova i masti, a često i korišćenje lekova ili injekcija u kombinaciji nesteroidnih antireumatika, kompleksa B vitamina i lekova za opuštanje mišića.

U većini slučajeva bolove u zglobovima je moguće rešiti fizikalnom terapijom.