Oboljenje zglobova

Artroza, osteoartritis ili osteoartroza je najčešća bolest  zglobova koja postaje simptomatska između 40. i 50. godine i po učestalosti je zastupljenija kod žena nego kod muškaraca. Svaka četvrta osoba koja posjećuje ljekara primarne zdravstvene zaštite, dolazi upravo zbog OA, dok približno 65% pacijenata preko 65 godina starosti ima tegobe vezane za ovu bolest.

To je hronična bolest zglobova koja nastaje uslijed propadanja zglobne hrskavice i karakteriše je bol, ograničena pokretljivost i ukočenost. U velikoj mjeri, s obzirom na učestalost, artroza kao bolest utiče na kvalitet života svakog oboljelog pacijenta i predstavlja veliki socioekonomski problem.

Simptomi

Početak bolesti je postupan, zahvata jedan ili više zglobova, često se definiše kao “duboka bol u zglobu” koja se pogoršava sa opterećenjem i/ili kretanjem, a nakon mirovanja karakteristična je ukočenost koja traje do 30 min. Najčešće su pogođeni veliki i najviše opterećeni zglobovi kao što su koljena, kukovi i kičma. Bol u kuku i koljenima su glavni uzroci otežanog hodanja i penjanja uz stepenice.

Od simptoma OA dominira bol, ukočenosti u zglobovima, gubitak pokreta, krepitacije (pucketanje), mišićna slabost, sinovitis (upala sinovijskog sloja zglobne čahure), pojava deformiteta.

Cilj liječenja artroze je smanjenje bola i ukočenosti, te olakšavanje pokretljivosti, čime se smanjuje gubitak fizičke funkcionalnosti pacijenata.

Liječenje

Osnovno liječenje je neoperativni tretman, koji se zasniva na fizikalnom tretmanu, prilagođavanju svakodnevnih aktivnosti trenutnom stanju bolesti i dopunskim mjerama uz upotrebu hondroprotektora (preparata koji hrane i čuvaju hrskavicu).

U skupinu hondroprotektora spada i dodatak prehrani NEM kapsule. NEM sadrži membranu ljuske jajeta u prahu koja je visoko koncentrirani prirodni izvor proteina, glukozamina, hondroitinsulfata, hijaluronske kiseline i kolagena tip I. NEM je 100% prirodan izvor hranljivih materija neophodnih za obnavljanje hrskavice i vezivnog tkiva.

Membrana ljuske jajeta u NEM-u sadrži identične komponente kao i ljudski zglobovi, tako da predstavlja koristan izvor hranljivih materija neophodnih za stalno obnavljanje hrskavice kao i održavanje kvaliteta zdravlja zglobne hrskavice i okolnih struktura.

Preporučuje se za održavanje zdravlja zglobova kod opterećenja koje se često javlja kod prekomjerne upotrebe npr. kod sportista i uslijed degenerativnih promjena (starenje).

Efikasnost

Efikasnost preparata je klinički dokazana kroz jedinstven način djelovanja i brojne kliničke studije. Redovnom upotrebom, NEM kapsule ispoljavaju protuupalno, analgetsko i hondroprotektivno djelovanje sa brzim početkom dejstva.

Kliničkim studijama je dokazano:

  • smanjenje bola već 7-10 dana od početka primjene
  • poboljšanje pokretljivosti veće od 50% kod polovine pacijenata poslije 1 mjeseca primjene
  • smanjenje ukočenosti kod 50% pacijenata poslije 2 mjeseca primjene
  • Garanciju kvaliteta i sigurnosti proizvoda pruža:
  • GMP certifikat (dobra proizvođačka praksa)
  • GMO free (bez genetski modificiranih sastojaka)
  • Patentirana tehnološka inovacija
  • Kosher i Halal certifikat
  • GRAS status (generalno prepoznat kao siguran proizvod)

Od dolaska na tržište do danas, u svijetu je konzumirano više od 500 miliona doza NEM-a tokom kojeg nisu zabilježeni neželjeni efekti terapije.