Daje snagu, jača imunitet

Juglans regia L (porodica oraha – Juglandaceae)

U narodnoj medicini orah ima važnu ulogu. Orahov list ima izvjesna antiseptička svojstva, a plod se često koristi i u kombinaciji sa medom kao sredstvo protiv iscrpljenosti.

Autor: Prof Dr R. Jančić

Orah je dugovječno listopadno drvo. Dostiže visinu do 30 metara, prečnik debla do jednog metra i starost do 400 godina. Kora je na mladim granama glatka, siva, dok je na starijim dijelovima kora skoro crna, ispucala. Listovi su neparno perasto složeni. Listića ima 5–9, cijelog oboda.

Orah je jednodoma biljka (muški i ženski cvjetovi su na istoj jedinki). Muške cvasti su resolike, sjedeće, cvjetovi su sa tri listića perijenta i velikim brojem prašnika, pojavljuju se na vrhovima prošlogodišnjih bezlisnih grančica. Ženske cvasti su sa po jedan–dva sjedeća cvijeta bez cvjetnog omotača sa vidljivim tučkom. Žig tučka je sa dva perasta režnja. Ženski cvjetovi rastu na vrhu ovogodišnjeg izdanka. Plod ove korisne biljke je koštunica (orah). Spoljašnji sočni dio je zelen, gorak, postaje crn kako plod sazrijeva. Unutrašnji dio, čvrsta ljuska, razdvaja se na dvije polovine. Jestivo jezgro gradi klica sa dva debela režnjevita kotiledona. Cvjeta tokom maja i juna mjeseca. Plod sazrijeva u septembru.

Stanište

Gaji se bilo kao pojedinačno drvo u okviru domaćinstva, bilo na plantažama, a samoniklo raste na toplim mjestima u hrastovim šumama nekih područja Balkanskog poluostrva. Osjetljiv je na kasne mrazeve. Rimljani su ga smatrali svetim drvetom, a za njegovo širenje od juga ka sjeveru Evrope zaslužan je Karlo Veliki koji je uveo obavezu gajenja ljekovitih biljaka. Sadi se dalje od kuće jer se vjeruje da njegovo korijenje može da potkopa temelj.

Dijelovi biljke koji se koriste u ljekovite svrhe

List i zelena „ljuska” oraha su čest sastojak prirodnih recepata. Sakupljaju se mladi listovi, bez drške i suše se na sjenovitom i promajnom mjestu da bi ostali zeleni. Sa još nezrelih plodova skida se „ljuska” i suši slično listu da ne pocrni.

Prirodni antiseptik

Orahov list ima izvjestan značaj kao sredstvo za liječenje infekcija i upala kože i sluzokože, kao antiseptik. Obično se koristi topli rastvor od orahovog lišća za ispiranje usta, grla i vaginalne sluzokože. Napitak od orahovog lista se i pije kod upala sluzokože organa za varenje i kod prolijeva. U novije vrijeme, list oraha se dodaje čajevima koji se koriste za povećanje odbrambenih sposobnosti oslabljenog i iscrpljenog organizma. Od lista i svježih ljusaka izrađuje se boja za kosu. Orah je cijenjen zbog svojih jestivih plodova i zbog izvanredno kvalitetnog drveta. Plodovi se koriste kao desert, ali i za dobijanje vrlo cijenjenog jestivog ulja. Jezgro oraha, pored ulja, sadrži bjelančevine, ugljene hidrate, vitamine B i C, kalijum, magnezijum, fosfor i željezo. Takođe je bogato i omega-3 masnim kiselinama.

Orahovača, popularno domaće piće

Sastojci:

25 mladih oraha

med ili šećer

1 litar prirodne lozovače

Priprema:

Mlade orahe dobro oprati i izmjeriti ih. Zatim ih zasjeći nožem, svaki na po par mjesta. Tokom rada sa mladim orasima savjetujemo nošenje zaštitnih rukavica. Odmjeriti količinu meda ili šećera jednaku masi izmjerenih oraha. Orahe poredati u teglu, posuti medom ili šećerom i preliti rakijom. Zatvoriti i ostaviti da stoji izloženo suncu sljedećih 40 dana, uz povremeno miješanje sadržaja. Nakon toga procijediti u flašu i čuvati na hladnom i tamnom mjestu.