Signal za promjenu navika

 

Umanjena aktivnost crijeva i teškoće sa probavom čest su problem sa kojim se susreće veliki broj pacijenata.

 

Autor: V. Pantić

 

Moderan način života, koji uključuje nedovoljno kretanja i fizičkih aktivnosti u kombinaciji sa nepravilnim navikama u ishrani, dovodi do brojnih zdravstvenih poteškoća i predstavlja osnov za nastanak ozbiljnijih zdravstvenih poremećaja.

 

Šta je opstipacija i kako nastaje?

Ovim terminom je obuhvaćen niz poremećaja u probavi koji uključuju neredovno pražnjenje crijeva, teškoće prilikom pražnjenja crijeva, bol u stomaku, nadutost, osjećaj nepotpune evakuacije sadržaja iz crijeva. Opstipacija se ne smatra bolešću, već simptomom.

U slučaju opstipacije nastale uslijed neodgovarajuće ishrane, loših životnih navika, različitih emotivnih reakcija i psihičkih poremećaja, govorimo o funkcionalnoj opstipaciji. Otklanjanjem uzroka dolazi do poboljšanja i uspostavljanja normalnog ritma pražnjenja.

Različite vrste zdravstvenih problema crijevnog trakta, poput priraslica, tumora, zapaljenskih procesa, suženja anusa ili rektuma, mogu biti uzrok organske opstipacije. Normalan prolazak stolice je onemogućen bilo uslijed mehaničke opstrukcije, bilo kao posljedica poremećaja u nervnim impulsima koji regulišu peristaltiku. Od velike važnosti jeste i da, ukoliko se konsultujete sa ljekarom i farmaceutom o načinima rješavanja ovog problema, uvijek navedete sve lijekove i pomoćna ljekovita sredstva koja koristite.

Do opstipacije mogu dovesti i promjena mjesta boravka, smjena godišnjih doba, trudnoća, stres, promjena načina ishrane i ustaljenog dnevnog ritma.

 

Mjere prevencije

Trebalo bi izbjegavati brzu hranu, masna i prezačinjena jela, napitke na bazi kofeina, dugo sjedenje, odlaganje odlaska u toalet. Unošenje dovoljne količine tečnosti svakoga dana ima povoljne zdravstvene efekte. Moguća je i upotreba biljnih čajeva i laksativa, ali o tome se obavezno morate konsultovati sa svojim farmaceutom. Redovno vježbanje i svakodnevne lagane šetnje su obavezan dio preventivnih mjera.

 

Ja'Whaun Bentley Jersey