Vježbanje i zdrava ishrana pomažu

 

Već par dana nisam išla u toalet, imam bolove i nadutost u stomaku. Ovaj problem imam povremeno, najčešće kad ne pazim šta jedem i kada jedem brzu hranu. Možete li mi pomoći da što prije to riješim i da spriječim da do toga ponovo dođe? Ivana, 29

 

autor: A. Jakovljević

 

Opstipacija (zatvor) jeste stanje u kojem se pražnjenje crijeva odvija neredovno, a stolica je tvrda. Crijeva bi trebalo prazniti minimum jednom dnevno, a pod opstipacijom se podrazumijeva manje od tri stolice nedjeljno. To je bolest modernog doba, koja sve više pogađa mlade, ali je i dalje najprisutnija kod starije populacije, zbog usporene crijevne peristaltike, tzv. lijenih crijeva. Nastaje uslijed neredovne i nekvalitetne ishrane, nedovoljnog uzimanja tečnosti, fizičke neaktivnosti i pretjeranog sjedenja, stresa, ali i kao posljedica uzimanja pojedinih lijekova i različitih bolesti. Postoji akutni zatvor, koji se javlja kao posljedica promjene klime, vremenske zone, načina života ili kada smo pod stresom, a ako opstipacija traje duže, prelazi u hronični oblik. Simptomi najčešće obuhvataju bolove u stomaku i nadutost, umor i malaksalost, glavobolje i vrtoglavice, a hemoroidi su najčešća komplikacija koja nastaje uslijed zatvora i tvrde stolice.

U najvećem broju slučajeva ovaj zdravstveni problem može se korigovati usvajanjem dobrih životnih navika i ishrane bogate vlaknima. Preporučuje se konzumiranje više manjih obroka u toku dana, unošenje oko 2,5 l tečnosti dnevno (1,5 l negazirane vode, a ostalo da budu čajevi, prirodni sokovi, kompoti, supe, jogurt), što više kretanja i fizičke aktivnosti, a manje sjedenja, masaža stomaka u smjeru kretanja kazaljke na satu, naizmjenično stavljanje toplih i hladnih obloga na stomak. Namirnice koje bi trebalo uvesti u svakodnevnu ishranu su integralne žitarice, mekinje, ovsene pahuljice, sjemenke (prije svega laneno sjeme), voće i povrće (šljive, smokve, jabuke, kajsije, breskve, brokoli, karfiol, kupus, grah, grašak, špinat). Trebalo bi izbjegavati bijelo brašno, crveno meso, masne sireve, kofein i alkohol. Preporučuje se uzimati čašu mlake vode sa kašičicom meda i dvije kašike limunovog soka ujutru prije doručka, na prazan stomak. Veoma su djelotvorni i kompoti od suhih šljiva ili jabuka.

 

Ginekolog mi je na redovnom pregledu ustanovio prisustvo mioma koji nije veliki i zbog toga mi za sada ne predlaže operaciju. Da li postoje neki čajevi kojima bih mogla da riješim ovaj problem? Maja, 38

 

Miom je benigni, odnosno dobroćudni tumor, glatke muskulature materice, koji je najčešći ginekološki tumor. Najčešće se javlja kod žena između 35. i 50. godine, a svaka četvrta žena je tokom života bar jedanput imala miom. Uglavnom prolaze bez simptoma i nerijetko ih ginekolog primijeti na redovnom pregledu. Ukoliko žena ipak ima simptome, oni obuhvataju vaginalno krvarenje, učestalo i otežano mokrenje, bol i pritisak u karlici, leđima, nogama, kao i pri polnom odnosu, obilnija i menstrualna krvarenja duža od 7 dana, zatvor. Uzrok nastanka nije poznat, ali postoje faktori koji povećavaju rizik od nastanka mioma. To su gojaznost i ishrana, hipotireoza, povišen krvni pritisak, genetika, hormoni (posebno estrogen), kontraceptivne pilule, kao i rana prva menstruacija. Veći miomi se najčešće odstranjuju hirurški, dok su se kod manjih veoma uspješnim pokazali i prirodni lijekovi.

Kako bi se izliječili već postojeći miomi, a i kako bi se spriječio njihov nastanak, najvažnije je redovno vježbanje i zdrava ishrana. Vježbanje značajno utiče na tjelesnu težinu, održavanje krvnog pritiska u normali, ali i na hormonsku ravnotežu. Što se ishrane tiče, iz svakodnevne upotrebe bi trebalo izbaciti bijelo brašno, rafinisane šećere, zasićene masti, konzervirane i suhomesnate proizvode, alkohol i kofein. Preporučuje se da se pređe na režim veganske ili vegetarijanske ishrane dok traje liječenje. Veoma je bitan i unos što veće količine tečnosti, voća i povrća, integralnih žitarica, jaja i vlaknaste hrane. Mnoge čajne mješavine pokazale su se veoma djelotvornim kod mioma, kao npr. virak i hajdučka trava, neven, hajdučka trava i kopriva, ali i kombinacija više biljaka.