Uživajte uz oprez

Odlazak na ljetovanje je ono što mnogi željno iščekuju tokom čitave godine. Ne dopustite da vam nepažnja pokvari odmor.

Autor: V. Marković

Dugo očekivani odmor je pred vama. Bilo da ste se uputili prema morskoj, riječnoj ili jezerskoj obali, ili ste možda krenuli put planinskih vrhova, očekuju vas sve prednosti promjene okruženja. Međutim, postoje određeni rizici koje svako putovanje nosi sa sobom. Posebno ugrožena u ljetnom periodu je naša koža, uslijed međusobne sprege više različitih uticaja.

Sunce – krivac broj 1

Zaštita od sunčevog zračenja je neophodni dio svakodnevne njege kože još od proljetnih dana. Konsultujte se sa svojim farmaceutom oko izbora preparata za zaštitu. Ne zaboravite da je koži tokom ljeta potrebna i dodatna podrška u vidu hidratantnih krema i ostalih sredstava za njegu.

Vjetar – prija, ali i isušuje

Uslijed isušivanja koža postaje manje elastična, no primjenom odgovarajućih kozmetičkih preparata ovo štetno dejstvo je moguće poništiti. Skrivena opasnost leži u tome što pod uticajem vjetra imamo utisak da sunce nije prejako, tako da se događa da jačine sunca postanemo svjesni tek kada izgorimo.

Plaža – izvor zabave i poneke zaraze

Čest neželjeni pratilac ljetnog brčkanja su kožne infekcije. Impetigo je površna bakterijska infekcija izazvana beta-hemolitičkim streptokokom grupe A ili zlatnim stafilokokom. Javlja se kod djece predškolskog uzrasta, ali je moguća pojava i kod odraslih. Razvoju infekcije pogoduju sva stanja u kojima je koža već oštećena: posjekotine, ranice, ekcemi, ujedi insekata, opekotine i slično.

Odjeća i obuća

Odjeća koja nije izrađena od prirodnih materijala, kao i ona koja je tijesno pripijena uz tijelo, dodatno otežava koži borbu protiv nepovoljnih klimatskih uslova. Pojačano znojenje u sadejstvu sa neodgovarajućom garderobom može dovesti do pojave osipa, svraba, kao i do razvoja gljivičnih infekcija. Zatvorena obuća pogoduje nastanku atletskog stopala i drugih tegoba.

Šminka

Ukoliko ne možete da odustanete od šminkanja dok ste na ljetovanju, savjetujemo vam da izbjegavate teške podloge i pudere. Odaberite preparate koji ne zapušavaju pore, a uveče obavezno očistite lice i nanesite hranljivu kremu. Izbjegavajte pilinge koji sadrže voćne kiseline.

Insekti

Ujed komarca, krpelja, ose, pčele ili stršljena može da upropasti ljetovanje. Izbjegavajte parfeme koji imaju slatkastu notu i konzumiranje slatkih namirnica, njihov miris privlači insekte. O izboru repelenata i sredstava za ublažavanje posljedica ujeda konsultujte se sa farmaceutom.

Meduze

Otrov meduza na koži izaziva crvenilo, plikove, osip, otoke i bol sličan onom od opekotina. Prva pomoć se sastoji u ispiranju slanom vodom. Zatim bi mjesto koje je bilo u dodiru sa meduzom trebalo posuti sirćetom ili limunovim sokom. Koža ne smije da se trlja i češe, a povrijeđeno mjesto ne smijemo da ispiramo alkoholom. U konsultaciji sa ljekarom i farmaceutom namazati lokalno preparat sa antihistaminskim dejstvom, ili popiti neki od preporučenih antihistaminika.

Ja'Whaun Bentley Jersey