Prvih trideset dana koji se pamte

 

Novorođenče je dijete starosti do mjesec dana, a ovaj mali rođendan nije izabran nasumično.

 

autor: Dr R. Kosić, pedijatar

 

Tokom trudnoće o bebi koja tek treba da dođe na svijet starala se majka u skladu sa svojim navikama i uticajima spoljašnje sredine. U utrobi majke beba ne diše samostalno, ne uzima hranu, ali živi u idealnim uslovima povoljne temperature. Po rođenju sve se mijenja u nekoliko minuta. Sa prvim udahom krvotok se usmjerava na obogaćivanje bebinih pluća kiseonikom. Ta pluća su mirovala devet mjeseci. Dalje, novorođenče će morati da pronađe hranu iz majčinih grudi, da je svari i hranljive materije sprovede sopstvenom krvnom strujom do svake ćelije. Bebin organizam počinje da se stara o svojim osnovnim potrebama. Sve što je novo, drugačije u prvih nekoliko mjeseci postaće uobičajeno i poznato.

 

Prilagođavanje na novu sredinu

Novorođeno dijete ima reflekse, instinkte i čula koja će mu, uz obaveznu pomoć roditelja, omogućiti da zadovolji sve svoje potrebe. Priroda se postarala da je sposobno da jede, diše, kiše, kašlje, prepoznaje zvukove i bol… Za razliku od mladunaca drugih sisara, izgleda manje spremno za samostalno preživljavanje u prirodi, ipak, ukoliko mu je hladno, plakaće i drhtaće dok ga ne utople, ukoliko je gladno plačem će izazvati lučenje mlijeka iz majčinih grudi, po mirisu i poznatim zvucima prepoznaće sigurno okruženje u kome će bezbijedno utonuti u san. Dug je proces adaptacije kome će morati da se podvrgne tek rođeno dijete i porodica, da se upoznaju i shvate koliko su jedinstveni u odnosu na okolinu, a i cijeli svijet.

Fiziologija organizma novorođenčeta nije ista kao kod starije djece. U pitanju je period intenzivnog prilagođavanja na uslove spoljašnje sredine. Da bi do tog prilagođavanja došlo, potreban je niz fizioloških i kulturoloških promjena. Neiskusne roditelje često zbunjuje izgled i ponašanje tek rođenog člana porodice. Ono što je potpuno normalno u izgledu i ponašanju starijeg djeteta može da bude znak ozbiljne bolesti kod novorođenog i obrnuto. Tražite objašnjenje od patronažne sestre ili pedijatra za sve što vam se učini neobično u ponašanju ili izgledu bebe. Nema potrebe da budete uznemireni više nego što ćete svakako biti.

 

Parametri normalnog napredovanja

Poslije porođaja prvo će vam saopštiti pol djeteta, porođajne mjere, a to su težina i dužina. Normalna porođajna težina, dužina i oblik glave variraju u odnosu na podneblje i rasu kao i uslove u kojima živi porodica. U našem podneblju prosječno novorođenče je teško oko 3.250 g (dječaci su nešto teži i duži). U prvih nekoliko dana dijete izgubi oko 10% porođajne težine, što će vrlo brzo nadoknaditi normalnom ishranom. U prvih šest mjeseci će udvostručiti, a za godinu dana utrostručiti porođajnu težinu. U prvim mjesecima života povećanje težine (25–30 g dnevno) odličan je pokazatelj dobrog zdravlja i pravilnog hranjenja. Glava izgleda neproporcionalno velika, a moguće je i da novorođenče ima neobičan oblik glave zbog položaja tokom posljednjih mjeseci trudnoće. Fontanele su meki dijelovi na glavi gdje kosti lobanje nisu srasle. Pokrivene su čvrstom membranom, ali nisu razlog za posebnu njegu. Vrijeme potpunog zatvaranja fontanela je veoma individualno. Precizno mjerenje obima glave u savjetovalištu je mnogo važniji pokazatelj pravilnog razvoja kostiju lobanje i rasta velikog mozga. Tokom prve godine će se ovaj obim povećati za oko 12 cm, uzimanje preventivnih doza vitamina D nema značaja na brzinu zatvaranja fontanela.

 

Oči, uši i nosić

U prvim nedjeljama života mnoga novorođenčad izgledaju razroko. Zapravo, to su kožni nabori u unutrašnjem uglu oka, a roditeljima se čini da oko dublje ulazi ispod kapka. Moguće je i da oko povremeno odluta, ova se pojava gubi do kraja šestog mjeseca. Svakako se konsultujte sa pedijatrom ili oftalmologom. U nosu se normalno stvara manja ili veća količina sekreta, koja mijenja disajni zvuk. Ukoliko dijete normalno jede i ne izgleda bolesno, nema razloga za brigu. Roditelji često pretjeruju sa ispiranjem nosa fiziološkim rastvorom. Sluz i dlačice u nosu imaju funkciju zagrijavanja, vlaženja i prečišćavanja udahnutog vazduha. Priroda nije predvidjela da se nosni hodnici peru. Poslije kupanja obrišite samo spoljašnji, vidljivi dio ušne školjke. Ušna mast ima važnu ulogu u funkcionisanju spoljašnjeg uha.

 

Prva kontrola

Prvi pregled kod pedijatra se obično obavlja sa navršenih mjesec dana. Osim mjerenja težine, dužine, obima glave i grudnog koša pedijatar obavlja detaljan pregled kako bi ustanovio da li kod novorođenčeta postoji neko odstupanje od fizioloških obilježja tog uzrasta. Stetoskopom se sluša rad srca i pluća, nježnim pregledom odmjeri položaj jetre i slezine. Neurološki pregled dokazuje postojanje primitivnih refleksa. Svi ovi refleksi imaju prihvatljivo vrijeme pojavljivanja i nestajanja i označavaju pravilno sazrijevanje bebinog nervnog sistema. Iskoristite svaku posjetu savjetovalištu da razriješite sve nedoumice vezane za izgled, ponašanje i napredovanje bebe. Ovo je uzrast kada povišena temperatura, odbijanje hrane ili poremećaj ponašanja zahtijevaju savjetovanje sa pedijatrijskom sestrom ili pedijatrom. Poštujte svoj instinkt, postupajte sa novorođenčetom u skladu sa sopstvenim ubjeđenjima i navikama. Uživajte u ovom periodu, koji traje samo mjesec dana, ali vam promijeni cijeli svijet.

 

Njega bebine kože

Koža novorođenčeta je ružičasta, ponekad obrasla sitnim dlačicama. Kod roditelja tamnije puti često viđamo akumulaciju pigmenta na zadnjoj strani tijela – mongolske pjege vremenom postaju manje uočljive i nemaju nikakav prognostički značaj. Ljuštenje kože je najupadljivije na tjemenu. Tjemenjača se lako skida nježnim četkanjem nauljenog tjemena. Budite umjereni u upotrebi agresivnih šampona, kupki, pudera ili vlažnih maramica. Sve više djece ima suhu, perutavu, ispucalu kožu, sklonu ekcemu. Opredijelite se za provjerenog proizvođača, bez parfema i parabena, a svakako se umjerite i u dužini trajanja kupanja i mazanja nježne kože.

 

Ja'Whaun Bentley Jersey