Jedinstveno, lijepo i udobno

 

Dolazak ljeta je idealno vrijeme za odbacivanje stare garderobe. Međutim neki dijelovi odjeće mogu uz malo truda da postanu sasvim drugačiji.

 

Autor: S.Sušić

 

Ponekad je samo malo mašte i par vještih ruku dovoljno da vaši stari i otpisani dijelovi odjeće dobiju sasvim nov izgled, a često i namjenu. Pokazaćemo vam kako je obične stare farmerice moguće preobraziti u unikatni šorc ili bermude. Dužinu odredite sami, mada se može dogoditi i da stanje farmerica, to jest nivo iscijepanosti, bude ono što diktira putanju kojom će proći makaze.

– Položite farmerice na ravnu radnu površinu (ukoliko nemate odgovarajući sto, ovo možete da radite i na podu. U tom slučaju savjetujemo vam da podmetnete jastučiće ispod koljena dok krojite). Obilježite liniju sječenja krojačkom kredom, olovkom, flomasterom…

– Odsijecite nogavice (radi lakšeg rada prvo odsijecite provizorno veći dio nogavice, a zatim sijecite blago polukružno do željene dužine). Prije sječenja druge nogavice provjerite da li se mjere poklapaju.

– Isijecite komad čipke koji odgovara veličini i obliku prednjeg džepa. Ovaj ukras možete pričvrstiti prošivanjem. Ako niste vični korištenju mašine za šivenje, isti efekat možete postići primjenom ljepila za tekstil.

– Odmjerite komad čipke koji će biti ukras zadnjeg džepa.

– Isijecite unutrašnji dio zadnjeg džepa tako da ne oštetite spoljne ivice.

– Ubacite čipku i fiksirajte je nekom od pomenutih tehnika po vašem izboru.

– Na prednjoj strani nogavica prosijecite makazama nekoliko paralelnih linija. Ivice linija možete dodatno da „raščupate” pomoću grickalice za nokte. Ovaj postupak možete da primijenite na svim sječenim ivicama kako bi dobile karakterističan izgled.

– Prednje džepove izvucite kroz proreze i spremite se za odgovore na pitanje „Gdje si to kupila, fenomenalno je?”

 

Leti, leti, leti… ostaje

Svi smo svjesni činjenice da ne postoji dovoljno veliki ormar u koji bismo mogli da smjestimo sve ono što ćemo možda jednom opet obući. Početak ljeta je vrijeme u kome bi trebalo da izvršimo detaljnu inspekciju uredno naslaganih odjevnih predmeta i da riješimo šta ćemo da zadržimo. Trebalo bi da se pričuvamo od impulsivnog reagovanja, u smislu „sada sve ovo leti napolje”. To može da bude praktično rješenje, ali tako možemo i da ostanemo bez nekih lijepih i dragih, a nadasve veoma upotrebljivih komada odjeće. Zato ovom poslu pristupite racionalno i efikasno.