Mašta, boje i slobodno vrijeme

 

Za kreativne osobe nema ljepšeg osjećaja od onoga kada sopstvenim rukama naprave nešto za sebe, baš u skladu sa sopstvenim ukusom.

 

autor: S. Sušić

 

Oslikavanje svilenih marama pruža beskrajne mogućnosti za poigravanje sa bojama, maštom i različitim tehnikama. Dok klasične tehnike podrazumijevaju upotrebu voska i korištenje ramova konstruisanih tako da se marame razapnu preko njih, mi smo se odlučili za nešto jednostavniji pristup koji oduzima manje vremena. Strpljenje je svakako neophodno prilikom bavljenja ovim zabavnim hobijem, ali krajnji rezultat je uvijek vrijedan uloženog truda.

 

Kako početi?

Potrebna vam je podloga kojom ćete zaštititi namještaj tokom rada. Najlon kupljen u prodavnici boja ima povoljnu cijenu, a možete ga koristiti više puta. Kada ste već u prodavnici boja, ne zaboravite da kupite spužvaste valjke sa nosačem, malo ljepila za tapete i papirnu samoljepljivu traku. Boje za svilu možete da nabavite u specijalizovanim radnjama za hobiste. Na istom mjestu najčešće imaju i lijep izbor svilenih marama u raznim dimenzijama. Potrebna vam je i šerpa i neka plastična posuda, par gumica, malo kartona, makaze i nekoliko štipaljki.

 

Pravljenje osnove

Boje sa kojima smo radili su na vodenoj bazi (obavezno pročitajte uputstvo prije upuštanja u ovu kreativnu avanturu). Za osnovu smo izabrali narandžastu. Vodom razblažena boja se zagrije do ključanja i zatim se marama nakratko potopi u vreli rastvor. Da bismo izbjegli monotonu jednobojnu podlogu, pribjegli smo malom triku. Karton smo isjekli na duguljaste pravougaonike i zatim smo maramu omotavali oko tih traka po harmonika principu. Tako dobijen smotuljak se fiksira pomoću gumica i štipaljki i zatim se uranja u boju. Nakon kratkog namakanja, kada smo sigurni da je marama skroz bila uronjena u boju, dodali smo nasumično po par kapi crvene (šarenije – veselije). Slijedi razmotavanje i sušenje na vazduhu.

 

Dodavanje šara

Osušenu maramu raširite preko zaštitne podloge i fiksirajte je papirnom samoljepljivom trakom. Pomoću te trake smo napravili mrežu zalijepljenu na maramu, sa idejom da slobodna polja budu obojena u neku drugu boju. Boje se veoma lako razlijevaju po svili i to je odlično ako želite da napravite baš takvu maramu. Međutim, mi smo htjeli da imamo definisane šare nanijete na osnovu. Trik za postizanje tog efekta sastoji se u miješanju boje sa ljepilom za tapete. Ljepilo rastvorite u toploj vodi da bude kašaste teksture i zatim dodajte koncentrovanu boju (u našem slučaju zelenu, koja se lijepo slaže sa osnovom). Tako spremljenu boju nanosite valjkom preko mreže (od broja prolaza valjkom zavisi intenzitet boje šara). Zatim uklonite ljepljivu traku.

 

Fiksiranje boje

Naše boje se fiksiraju kuhanjem na pari tokom tri sata (prema uputstvu). Za to smo iskoristili ekspres lonac i podlogu za kuhanje na pari. Maramu treba smotati i fiksirati gumicama da ne bi upala u vodu. Nakon tog procesa slijedi ispiranje, sušenje i peglanje, i vaša lična, ručno oslikana, marama je spremna za proljetnu šetnju.