Pedikir u kućnoj varijanti

autor: S. Stamenković

Piling za noge, kupke i kreme za stopala možete da napravite kod kuće. Savršen pedikir u kućnoj varijanti biće podjednako efikasan kao i u skupim kozmetičkim salonima

Za njegovana stopala uvijek je pravo vrijeme, bez obzira na godišnje doba. Nakon letnjih žega, kada svaku priliku koristimo da hodamo bosi po užarenom pijesku, šljunkovitom rečnom dnu ili jutarnjoj rosi, trebalo bi da se obavezno pozabavimo njegom nogu, peta i noktiju, kako bi s dolaskom jeseni bez griže savjesti mogli da navučemo čarape i obujemo omiljene cipele.

Ako ste od onih koji nemaju vremena za odlazak kod pedikira, a ispucale pete, isušena stopala i nesređene nokte krijete zatvorenom obućom, galenske čarolije koje možete sami da napravite, riješit će vaš problem. Dovoljno je da probate, pa da proverene recepte redovno koristite.

Piling

Na početku svakog tretmana, najvažnije je dobro očistiti kožu, što ćete postići uz obavezan kompletan piling za nogu. Na taj način uklonit ćete površinski, mrtvi sloj kože, kao i nečistoću s nogu. Savršeno bi bilo da smjesa za piling spravljena u vašoj kuhinji sadrži ulje lavande, maslinovo ulje ili ricinusovo ulje jer djeluju antiseptički, eliminišu lišajeve i gljivične infekcije. Naročito ako dodate i nekoliko tableta aspirina.

Piling sa aspirinom: Kašiku meda izmiješati sa tri izdrobljene tablete aspirina i naneti na stopala. Oprati noge nakon 40 minuta. Aspirin sadrži salicilnu kiselinu koja će pomoći da se mrtve ćelije lakše uklone sa kože, dok će med omekšati kožu.

Piling sa maslinovim uljem: Kašiku maslinovog ulja izmiješati sa 50 g smeđeg šećera. Kružnim, nježnim pokretima nanositi smjesu. Kada nakon 10 minuta operete ostatke pilinga, primijetit ćete razliku, stopala će vam biti hidrirana i nježna.

Piling od kafe: Dobar način da iskoristite ostatak taloga od kafe jeste da ga izmiješate sa kašikom ricinusovog ulja i nanesete na stopala kružnim pokretima. Efekti pilinga biće vidljivi vrlo brzo.

Kupka za stopala

Eterična ulja: Nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, čajevca ili ruzmarina; kašika morske soli i lavor tople vode najbolja su hidratacija za umorna i gruba stopala.
Mliječna kiselina podstiče dejstvo kolagena i omekšava kožu. Umjesto u vodu, potopite stopala u mlako mlijeko.
Soda bikarbona je univerzalno sredstvo koje utiče na zdravlje i ljepotu, pa i na njegovana stopala. Dovoljno je potopiti ih u lavor tople vode u kojoj su dodate tri kašike sode bikarbone.

Domaća krema

Sljedeći korak, nakon pilinga i kupke, je spravljanje hranljive kreme za pete i stopala od sastojaka iz špajza, frižidera ili ručne apoteke.

Neven je jedna od najkorisnijih biljaka za njegu i liječenje kože. Obnavlja površinski sloj kože i na taj način ubrzava zacjeljivanje rana i ožiljaka. Omekšava kožu, regeneriše je i hidrira, pa je neizbježan sastojak kozmetičkih tretmana. Za efikasnu kremu za njegu stopala treba napraviti smjesu od 20 g. nevenove masti i 10 g. tečnog vitamina A, ili uljanih AD kapi.

Ružina vodica pomešana sa glicerinom domaće je sredstvo za njegu stopala, posebno za ispucale pete. Prije spavanja nanesete kremu i navučete čarape. Ujutru će noge biti svježe, hidrirane, nježne na dodir.