Obazrivo sa kozmetikom

Autor: V. Marković

Svakodnevna briga o koži pomoći će trudnicama da se lakše izbore sa svim izazovima koje ovaj period života donosi

Trudnoća se ne naziva drugim stanjem bez razloga. Žensko tijelo je tokom devet mjeseci izloženo brojnim hormonskim promjenama što za posljedicu može imati i određene neželjene efekte. Najbrže i najlakše se primećuju promjene koje se događaju na koži, ali bi trudnice svakako trebalo da se sa svojim ljekarom redovno konsultuju o svim uočenim novostima u sopstvenom zdravstvenom statusu.

Najčešće promjene na koži i strah od strija

Suha koža uz peckanje i crvenilo, naročito u predjelu stomaka, jedan je od čestih problema sa kojima se trudnice susreću. Može doći i do pojave bubuljica i akni, kao i do pojačanog mašćenja kože. Također se javljaju i promjene u pigmentaciji, crvenilo i pucanje kapilara. Ono što je prva asocijacija svima kada su koža i trudnoća u pitanju su naravno neizbježne strije.

Najveći broj ovih promjena nije irevirzibilne prirode i koža se u određenom periodu nakon trudnoće vraća u svoje normalno stanje. To ne znači da će se taj proces odigrati sam od sebe, već moramo da učinimo sve što je u našoj moći da olakšamo organizmu proces regeneracije. Najbolji rezultati se postižu upornom, svakodnevnom i odgovarajućom njegom od prvog dana trudnoće. Čak i strije, čiji nastanak u mnogome zavisi od genetskih predispozicija, mogu biti svedene na minimum pomoću pravilne primjene hidratantnih krema sa odgovarajućim udjelom masti i redovnih masaža. Čest sastojak ovih preparata su i voćne kiseline.

Suha koža, bubuljice i akne

Neprijatan osjećaj peckanja i zatezanja kože može biti otklonjen redovnom primjenom hidratantnih krema, više puta u toku dana. Prevencija nastanka bubuljica i akni zasnovana je prvenstveno na zdravoj i uravnoteženoj ishrani. Trudnice bi posebno trebalo da izbjegavaju masnu, prženu i pretjerano začinjenu hranu, kao i grickalice i industrijski proizvedene poslastice. Pojačan unos vode i prirodnih izvora vitamina C se preporučuje. Lice je moguće čistiti pomoću maski napravljenih od čiste gline. U najvećem broju slučajeva problem sa bubuljicama i aknama nestaje nakon trudnoće, ali ne smije biti zapušten da ne bi došlo do dodatnih komplikacija.

Crvenilo i pigmentacija

Pojava trudničkog rumenila je povezana sa promjenama u kapilarima. Moguće ju je ublažiti preparatima zasnovanim na sadržaju aloje, kamilice, nevena i drugih prirodnih sastojaka, uz dodatak pantenola i E vitamina. Na pojavu pjega i fleka dodatno utiče izloženost sunčevom svjetlu pa bi trebalo redovno primjenjivati zaštitne kreme sa SPF većim od 30.