Priprema za hladne dane

 

Neprijatno crvenilo, zategnutost i peckanje znak su da je naša koža primijetila dolazak hladnijih dana, a da joj nismo pomogli da se na vrijeme pripremi za to.

 

Autor: V. Marković

 

Nakon jeseni koja je obilovala toplim, takoreći ljetnim danima, neumitno je došao period u kome su temperature u skladu sa kalendarom. Hladno vrijeme u kombinaciji sa vjetrom donosi brojne izazove našoj koži. Sa druge strane, nimalo joj ne olakšavaju ni slojevi tople garderobe i isušen vazduh, koji nastaje kao posljedica centralnog grijanja. Ukoliko se ne pripremimo na vrijeme, koža će na nepovoljne uslove veoma brzo reagovati tako što će postati suha, pojaviće se crvenilo i peckanje, a nestaće gipkost i sjaj. Situaciju dodatno pogoršava naša poslovična zimska sklonost ka jakoj hrani, a sa još većim problemima se suočavaju oni koji tokom ljeta nisu vodili računa o svojoj koži pa su dopustili sebi da zadobiju opekotine od sunca. Zaštita od sunca bi trebalo da bude sastavni dio zimske njege kože.

 

Kako pomoći koži?

Jedan od osnovnih uzroka zimskog isušivanja kože su pretople kupke. Savjetuje se izbjegavanje dugih kupki, bolje je samo se istuširati. Temperatura vode ne smije da bude previsoka, a koži će prijati naizmjenično tuširanje hladnom i mlakom vodom. Ovakav tretman pospješuje cirkulaciju i samim tim doprinosi boljoj ishranjenosti kože. Umjesto agresivnih šampona trebalo bi izabrati blage kupke koje imaju ulje. Nakon tuširanja kožu obavezno treba namazati mlijekom za tijelo, dok lagane losione za njegu treba ostaviti za toplije dane.

Prirodna ulja, kao što su kokosovo ili bademovo, sadrže brojne hranljive sastojke koji pomažu koži da ostane elastična. Vitamin E je neizbježan sastojak preparata za zimsku njegu kože, a važno je obezbijediti i dovoljne količine vitamina C i A. Hijaluronska kiselina ima odlične efekte u neutralisanju neželjene naboranosti, posavjetujte se sa svojim kozmetičarom i farmaceutom o tome koji preparat vama najviše odgovara.

Redovni piling je potrebno uraditi bar jednom nedjeljno kako bi se uklonio sloj odumrlih ćelija. Hladnoća usporava proces regeneracije kože, zato je potrebno na vrijeme ukloniti sloj odumrlih ćelija i tako spriječiti eventualnu pojavu infekcije.

Hidratacija je, takođe, veoma važan faktor u očuvanju zdravlja kože. Trudite se da unosite dovoljne količine tečnosti u toku dana. Važno je napomenuti da pri niskim temperaturama (oko nule i nižim) voda koja je sastojak krema prelazi u led, što može dovesti do pucanja pora i pogoršati stanje. Tokom hladnih dana za njegu kože koja je izložena treba koristiti preparate prilagođene upotrebi u hladnim danima.

 

Značaj pravilne ishrane

Nije dovoljno njegovati kožu samo spolja, veoma je važno i ono što joj pružamo svakodnevnom ishranom. Treba izbjegavati jaku, masnu, prženu i prezačinjenu hranu. Slatkiši u neumjerenim količinama, takođe, prave problem. U ishranu treba uvesti dosta voća i povrća, orašastih plodova, sjemenki bundeve i ribu bar jednom nedjeljno. Diuretici kao što su napici sa kofeinom, u kombinaciji sa duhanskim dimom i alkoholom predstavljaju siguran recept za kožu koja ne izgleda lijepo.