1

U Bosnu na more

 

Iz godine u godinu turizam u Neumu raste, infrastruktura se poboljšava, hoteli se renoviraju i grade novi, a ono što je najvažnije počela je izgradnja puta koji će obezbijediti saobraćajnu povezanost Neuma sa ostatkom BiH.

 

autor: M. Maličević

 

Jedini grad u BiH koji ima izlaz na Jadransko more smjestio se na samom jugu naše zemlje, presijecajući tako hrvatsku obalu na dva dijela. Sa obalom u dužini od 21.2 km, Neum se ugnijezdio u Neumskom zalivu, širokom 1.2 km, preko kojeg se gleda sa poluostrvom Pelješac. Mnogi kažu da je na raskrsnici južnih puteva, a brojevi kažu da je na jednakoj udaljenosti, svega 70 km, od Dubrovnika, Makarske i Mostara. Odlikuje ga mediteranska klima, sa dugim i vrućim ljetima i kratkim i blagim zimama, a spada u najtoplije gradove BiH, uz Trebinje i Mostar. Neum ima oko 260 sunčanih dana godišnje, a snijeg je ovdje prava rijetkost.

Blaga klima na ovom području pogoduje uzgoju agruma, a tradicionalno se uzgajaju duhan, vinova loza, smokve, bademi, lovor, kupus, krompir i luk. Starosjedioci na ovom području oduvijek su se bavili poljoprivredom, ribarstvom i stočarstvom, dok su kao dodatni izvor prihoda kuhali morsku so i brali ljekovito i začinsko bilje: kadulju (žalfiju), ruzmarin i vrijesak. Povoljni klimatski uslovi omogućavaju u Neumu, pored kupanja i sunčanja, gotovo sedam mjeseci godišnje i klimatsku terapiju, koju čine čisti primorski vazduh, šetnje obalom, sportovi na vodi, agroturizam…

 

Smještaj i prelijepe plaže

Zadnjih godina, u pogledu smještajnih kapaciteta, situacija je mnogo bolja. Renoviraju se postojeći hoteli i grade novi. Ove godine tu je i novi hotel sa 4 zvjezdice i 130 soba. Hoteli, moteli, pansioni, apartmani i sobe za iznajmljivanje u privatnom smještaju na raspolaganju su posjetiocima privučenim bistrim morem i prelijepim plažama, koje su zaštitni znak ovog malog primorskog gradića. Kao i prethodnih godina, sezona je počela konferencijskim turizmom u trećem mjesecu, kada Neum počinje da živi. Vremenske prilike u predsezoni izazvale su dosta štete, ali ostatak ljeta donio je i donijeće mnogo turista, a vjeruje se da će do polovine oktobra trajati ovogodišnja sezona, svi vjeruju, najbolja do sada. Pored hotelskih sadržaja, na raspolaganju turistima su i jednodnevni izleti autobusom i brodom u susjedna turistička mjesta, što će upotpuniti boravak u Neumu. U ponudi su posjeta i obilazak Dubrovnika, Stona, Korčule, zatim fiš piknik na Pelješcu, foto safari na Hutovom blatu (zaštićeni prirodni rezervat) i vodopadu Kravice, hodočašće u poznato svetilište Međugorje, te obilasci istorijskog naslijeđa u mjestima Mogorjelo, Radimlja kod Stoca i Počitelj.

 

Putna infrastruktura

Čini se da u Neumu postoje svi uslovi za ugodan odmor uz mnoštvo pratećih sadržaja. Međutim, kamen spoticanja za turizam u Neumu je loša saobraćajna povezanost ovog primorskog grada sa unutrašnjim dijelom BiH, do kojeg trenutno postoji put kojeg s pravom zaobilaze mnogi, zbog lošeg stanja u kojem se nalazi, a oni koji su primorani da njim idu svakodnevno se suočavaju sa brojnim nedaćama na putu. Tako većina turista koji ljetuju u Neumu radije biraju da do željene destinacije dođu preko Hrvatske, prelazeći tako granicu četiri puta i čekajući i po nekoliko sati. Kako je ove godine potvrđeno, izgradnja magistralnog puta Neum-Stolac, koja bi trebala biti završena do početka 2021. godine, skratiće put i sigurno umnogome poboljšati rejting jedine BiH morske destinacije, a i rezultate turizma u Neumu uopšte. Takođe, doprinijeće razvoju pred i post sezone, kad će ljudi iz BiH moći da dođu na jedno ili dva noćenja, ili na dan, bez prelazaka granica i gubljenja vremena.

 

Sadržaji i dešavanja

Pored nekoliko hotela koji nude brojne sadržaje, apartmani u privatnim smještajima se takođe mogu pohvaliti privatnim plažama, kao i pansionskom uslugom. Šetalište dugo 12 km sa brojnim restoranima sa bosanskohercegovačkom i dalmatinskom kuhinjom, kristalno čisto more, biciklističke staze i drugi sadržaji svake godine dovode sve više turista koji su odlučili da ljetni odmor provedu u BiH. Zaleđe Neuma bogato je zasadima maslina i vinograda, što ga čini idealnim za ljubitelje agroturizma. Neum raspolaže sa savremenim sportskim centrom, pogodnim za pripreme sportskih ekipa u zimskom periodu. Mnogo je kulturnih dešavanja koja okupe veliki broj posjetilaca. Početkom ljeta održava se Neum Animated Film Festival na kojem učestvuju gosti iz svih dijelova svijeta. Svakog ljeta, u drugoj polovini avgusta, održava se tradicionalni Etnofest Neum, kao i smotra folklora, te smotra klapa. Takođe, u Neumu je aktivan muzej i galerija sa oko 500 umjetnina, a na području opštine se nalazi sedam nacionalnih spomenika. Sve u svemu, ako se odlučite da svoj odmor provedete ljetujući na bosanskom moru, sigurno ćete imati šta da vidite i u čemu da uživate.

 

Hutovski grad

Okruženo planinama i bogato rijekama koje poniru, ovo je jedno od najplodnijih polja u Jugoistočnoj Evropi, pa i ne čudi što je ovo područje sa blagom sredozemnom klimom bilo naseljeno još u praistorijsko doba. Tek 1990. godine, tokom arheoloških istraživanja, uz Stari grad u Hutovu pronađeno je praistorijsko naselje. Na ovim lokalitetima pronađene su i tri nekropole sa stećcima, sa preko 150 stećaka.

Hutovski grad se nalazi na uskom putu iz Hutova prema Neumu, podno planine Žabe. Smješten je na strateškom mjestu, na vrhu prijelaza, kuda su prolazili karavani soli iz Stona prema unutrašnjosti. Zbog velike unutrašnje zaravni pogodan je za pozornicu pod vedrim nebom, a sam ambijent sa ostacima kule i kamenim stubovima vraća vas u neko davno doba. Društvo prijatelja starina Hutovo u više je navrata u Hutovskom gradu priredilo nastupe folklornih grupa, a svi su mišljenja da ovoj znamenitosti treba posvetiti više pažnje u turističkom smislu, a i zbog svoje istorijske vrijednosti to sigurno zaslužuje.