Bolest koja nije bolest

U slučaju da patite od ovog problema, odlazak na put je često povezan sa određenim neprijatnostima.

Autor: V. Pantić

Kinetoza, ili bolest kretanja, poremećaj je koji se često javlja kod djece i odraslih. Nešto je više zastupljen kod muške populacije u odnosu na žensku, a interesantno je da se kod osoba koje su ga iskusile može javiti prije polaska na put i na psihičkoj bazi.

Simptomi kinetoze
Osoba pogođena ovim problemom prilikom vožnje različitim prijevoznim sredstvima počinje da osjeća opštu slabost organizma praćenu vrtoglavicom, mučninom i glavoboljom. Krvni pritisak pada, dah je isprekidan i osobi nedostaje vazduh, znoji se, blijeda je, može doći do povraćanja i nesvjestice. Kada osoba napusti prijevozno sredstvo i prestane da se kreće, simptomi prolaze, što je dobra vijest.

Zbog čega se javlja mučnina
Mučnina prilikom vožnje nastaje kao posljedica protivrječnih signala koji dolaze do talamusa, dijela mozga zaduženog za primanje i tumačenje čulnih informacija koje stižu iz tijela. Tokom normalnog hoda ili trčanja, naši mišići se pokreću, oči šalju prema mozgu informacije o udaljenosti okolnih objekata, dok je za ravnotežu odgovoran složen aparat smješten u unutrašnjem uhu. U zavisnosti od signala iz unutrašnjeg uha i vizuelnih informacija, mozak proračunava položaj tijela i koriguje signale kojima komanduje mišićima. Zato se često događa da talamus bude zbunjen kontradiktornim informacijama koje prima tokom vožnje. Naime, mišići miruju, oči registruju brzo kretanje, a aparat za ravnotežu takođe registruje pokret. Kao posljedicu imamo zbunjenost mozga, na koju on reaguje lučenjem hormona stresa i slanjem signala koji izazivaju mučninu, a najčešće i povraćanje. Odrasle osobe se vremenom navikavaju na vožnju, dok je kod djece ovaj problem uobičajen.

Savjeti za prevazilaženje problema
Uz konsultaciju sa svojim ljekarom i farmaceutom možete prije polaska na put da popijete tabletu protiv mučnine. Ovo ne bi trebalo da radite na svoju ruku, naročito je važno da djeci ne dajete ove preparate bez stručnog savjeta vezanog za doziranje i način primjene. Nemojte sjedati u neprovjetreno vozilo, tokom vožnje održavajte prijatnu temperaturu unutra. Izbjegavajte jaku, masnu i začinjenu hranu prije polaska na put, kao i tokom putovanja. Ne otvarajte zapakovanu hranu dok ste u vožnji, bolje je zaustaviti se i napraviti pauzu za lagani obrok. Čitanje i igranje video igrica tokom vožnje mogu da izazovu mučninu, kao i gledanje kroz bočne prozore. Trebalo bi izabrati tačku na horizontu i usmjeriti pogled ka njoj. Važno je osobi koja pati od kinetoze skrenuti pažnju sa tog problema. To se može uraditi razgovorom, igranjem igara riječi, muzikom. Sama vožnja bi trebalo da bude fluidna, bez naglih ubrzavanja i kočenja. Pojavu kinetoze je moguće eliminisati uz malo truda i pripreme, tako da vam želimo prijatan odmor i bezbrižno putovanje.