Na talasima ljepote

 

Blagotvorno dejstvo morske soli poznato je od davnina, zato i ne čudi njena sve veća primjena u kozmetičkim tretmanima.

 

Autor: V. Marković

 

Egipatska kraljica Kleopatra je bila čuvena po trudu koji je ulagala u sopstvenu ljepotu, a morska so je bila sastavni dio drevnih kozmetičkih recepata. Danas se ova so široko primjenjuje, uključujući i u posljednje vrijeme sve popularnije „slane sobe”. Boravak u njima djeluje opuštajuće i ima blagotvorno dejstvo na disajne puteve. Ali šta je to što morsku so toliko razlikuje od obične kamene soli?

Nauka kaže da su nama poznati pojavni oblici života prvobitno nastali u moru. Jedan od dokaza za to je koncentracija soli u morskoj vodi koja odgovara onoj u fiziološkom rastvoru, to jest odgovara našem organizmu. Uz natrijum hlorid, kao glavni sastojak, morska so sadrži i mnoge druge minerale kojih nema u kamenoj soli. Pored toga, uslijed same njene prirode ona sadrži i ostatke algi, što sve zajedno utiče na njen sastav, a i ukus. Budući da nas ovdje interesuju aspekti njene primjene u kozmetici, pomenućemo da morska so ima blago antibakterijsko i protivupalno dejstvo.

Maska za lice

Pomiješana sa medom, u odnosu dvije kašike soli na četiri kašike meda, ona čini masku koju bi trebalo ostaviti na licu desetak minuta. Nakon toga isprati mlakom, pa hladnom vodom. Morska so prodire u pore i tamo balansira masnoću kože, uz to uništavajući bakterije. Ovo sprječava pojavu akni, a kašiku ove soli možete da rastvorite u 2 decilitra vode i da tom mješavinom jednom dnevno isprskate lice.

Antistres kupka

Šolju morske soli ubacite u toplu kupku i priuštite sebi pola sata vrhunskog opuštanja od svakodnevnih stresova. Brža i jednostavnija forma ovog tretmana sastoji se u pripremi kupke za umorna stopala. Osim što djeluje opuštajuće, ovo ima i efekat suzbijanja gljivičnih oboljenja na stopalima. Nakon završene kupke isperite kožu hladnom vodom, biće sjajna i zategnuta.

Prirodni piling

Tretman morskom solju jednom nedjeljno će doprinijeti omekšavanju i hidriranju kože. Smjesu napravljenu od jednakih količina morske soli i maslinovog ulja (obično je dovoljno po pola šoljice za kafu) pomoću dlanova nanesite na kožu. Zatim blago trljajte taj predio. Masirajte ga do deset minuta. Isperite mlakom vodom.

Sjajan osmijeh

Jednom u dvije nedjelje zube možete da operete mješavinom sastavljenom od jedne kašičice sode bikarbone, malo morske soli i malo jabukovog sirćeta. Ovo će doprinijeti izbjeljivanju zuba i uklanjanju naslaga nastalih od kafe i čaja.

 

Dva i po milenijuma sa nama

Sakupljanje soli iz morske vode se pominje u indijskim spisima nastalim prije više od 2.500 godina. Do danas se proces u suštini nije promijenio. Potreban je dio obale koji nije izložen direktnom dejstvu talasa, mnoštvo plitkih udubljenja u koje se more izlijeva tokom plime, i iz kojih voda isparava pod dejstvom sunca. Kada je proces završen, so je potrebno pokupiti, dodatno prosušiti i to je to, mada bismo ovdje mogli da kažemo i „to je so”.