Dragocjeni prirodni sastojak

 

Od davnina su poznata ljekovita svojstva meda. Međutim, skoro isto toliko traje i njegova upotreba u kozmetičke svrhe.

 

Autor: V. Marković

 

Med je korišten u ljudskoj ishrani još u doba neolita. Već u starom Egiptu nailazimo na podatke o organizovanom gajenju pčela, a ovaj nadasve koristan insekt je bio i obavezni dio znakova ucrtanih na grobnicama faraona. Već tada je med upotrebljavan i za uljepšavanje. Egipatska kraljica Kleopatra je med pomiješan sa mlijekom koristila za svoje svakodnevne kupke. Grčki i rimski drevni spisi nam pokazuju da je medu pridavana gotovo magijska moć.

 

Šta je to što med čini toliko posebnim?

Sastavljen od preko 70 različitih jedinjenja i elemenata, med predstavlja pravu riznicu prirodnih ljekovitih sastojaka. Njegov nizak sadržaj vode i pH vrijednost koja se kreće od 3,2 do 4,5 ga čine sredinom izuzetno nepovoljnom za razvoj bakterija. Dokazano je njegovo blago antiseptičko dejstvo, i nekada je bio široko korišten za sanaciju rana i posjekotina. Bogat je vitaminima E i B grupe, sadrži preko 20 kiselina, a budući da više od 80% sastava meda čine ugljeni hidrati, on je i odličan izvor energije.

 

Njega kože lica

Med je nezaobilazni sastojak brojnih maski i krema namijenjenih njezi kože lica. On na kožu djeluje hidrirajuće, pomaže joj da zadrži vlagu, sjaj i elastičnost. Blagotvorno djeluje i na kožu nakon brijanja, pa sve više muškaraca koristi preparate na bazi meda. U domaćoj radinosti se često se koristi maska napravljena od meda koji je blago razblažen mlakom vodom. Nakon nekoliko minuta dejstva med treba isprati. Zbog svojih antioksidantnih svojstava med usporava starenje kože izazvano izlaganjem sunčevoj svjetlosti. Med pomiješan sa mljevenim orasima je dobro sredstvo za piling kože. Njegovo hranljivo dejstvo podstiče regeneraciju osjetljive kože lica i čini je baršunastom.

 

Bujna i sjajna kosa

Suhoj i oštećenoj kosi nedostaju aminokiseline koje med može da joj nadomjesti. Med djeluje i na kožu glave umanjujući pojavu peruti, dok tanini i šećeri koje sadrži utiču pozitivno na sjaj i glatkoću vlasi. Takođe omekšava vlas čineći je prijemčivijom za dejstvo preparata namijenjenih njenoj njezi. U kombinaciji sa maslinovim uljem daje sjaj kosi. Odličan je i kao sredstvo za oporavak kose oštećene farbanjem. Med omogućava i lakše raščešljavanje i svakodnevnu njegu.

 

Umirujuće dejstvo

Zbog svog izuzetno prijatnog ukusa, med je odličan pratilac biljnih čajeva. Njegova regenerišuća svojstva doprinose opuštanju i pomažu organizmu da se izbori sa stresom. Postizanje unutrašnjeg mira i ravnoteže čini osnovu na kojoj se gradi spoljašnja ljepota, tako da i ovo svojstvo meda takođe možemo da uvrstimo u kozmetičke teme.

 

Da li je med alergen?

Postoje ljudi koji su alergični na med. Oni svakako ne mogu da koriste preparate na bazi meda bez konsultacije sa ljekarom. Osobe sa osjetljivom kožom bi trebalo da svaki novi preparat prvo isprobaju nanošenjem male količine na kožu unutrašnje strane ručnog zgloba.