Nova turistička priča u okolini Banjaluke

autor: M. Maličević

Turističko-rekreativni kompleks “Manjača” na lokaciji vještačkog jezera Šljivno, iz neuređenog i zapuštenog prostora, ove godine pretvoren je u istinsku oazu za odmor, izlet, rekreaciju i sport

Za samo tridesetak minuta vožnje od centra Banjaluke, naći ćete se na padinama Manjače, na čistom planinskom zraku, sa pogledima na predivne krajolike i pejsaže.

Planina Manjača  prostire se na području opština Mrkonjić Grad i Banja Luka, a njen najviši vrh Velika Manjača, smješten je na visini od 1.239 metara. Okružena je sa dvije zelene ljepotice, rijekom Vrbas na istoku i Sanom na zapadu. Odlikuje je specifičan reljef, sa velikim brojem pećina i jama, a upravo na njoj se nalazi jedna od najdubljih jama na području Bosne i Hercegovine, sa 302 metra dubine. Pored velikog bogatstva biljnog i životinjskog svijeta, ovaj kraj obiluje prirodnim ljepotama, te je oduvijek privlačio ljubitelje aktivnog odmora u prirodi.

Manjača se već nekoliko zadnjih godina uređuje kako bi privukla turiste. Cilj je da ovaj prostor, kao prava vazdušna banja, bude što sadržajniji i dostupan domaćim i stranim turistima i posjetiocima. Od juna ove godine tako Banjalučani, ali i gosti i turisti imaju na raspolaganju prijatno mjesto za odmor i rekreaciju u prirodi, a lokalno stanovništvo na platou Manjače i priliku za plasman i prodaju domaćih proizvoda i usluga.

Oaza odmora

Na ulazu u Turističko-rekreativni centar “Manjača” dočekat će vas prelijepo uređen prirodni ambijent u kojem dominira jezero. Oko jezera su uređene zelene površine, sa  ukrasnim drvećem i rastinjem. Tu su i prostori sa nadstrešnicama i roštiljskim mjestima, a posjetiocima je na raspolaganju i veliki parking za automobile i autobuse. Obale i plaže jezera su zasute šljunkom, na kojima su brojni kupači odmarali ovog ljeta, uživajući u kupanju i brojnim sportovima na vodi, od kojih je najviše pažnje izazvalo tzv. skijanje na vodi. Vodeni park i vožnja čamcima, takođe su dio sadržaja. Izvršeno je i poribljavanje jezera amurom i tolstolobikom, čija je funkcija čišćenje unutrašnjosti jezera od trave i korova. Rezultati analiza o kvalitetu vode u jezeru, pokazali su da je mikrobakteriološki i hemijski sastav izuzetno dobar, što je dodatno podstaklo posjetioce i kupače da uživaju u čarima ovog jezera. Ovaj kompleks sada je nova ambijentalna cjelina, a kupanje i uživanje na ovoj lokaciji na Manjači besplatno je za sve goste.

Planova ima još, najprije izgradnja odbojkaških i košarkaših terena, koncertne bine, malih izviđačkih kampova u okolini i sl., što će dodatno upotpuniti sadržaje i stvoriti uslove za dolazak novih turista. Za jesen je najavljen moto-kros, a na zimu planirana i izgradnja nordijskog skijališta. U budućnosti, vjeruje se, Manjača će zbog velikog potencijala, prirodnog, ali i istorijskog i umjetničkog, biti poželjna turistička destinacija, koja će na rado ugostiti ljubitelje aktivnog odmora u prirodi i podariti im nezaboravno iskustvo.

Zmijanjski vez

Zmijanjski vez predstavlјa posebnu tehniku veza, koju su praktikovale žene na Zmijanju. Koristi se za ukrašavanje ženske odjeće i predmeta u domaćinstvima. Plave niti na bijelom platnu osnova su zmijanjskog veza. Motiv kola u obliku romba najčešće se uočava u zmijanjskom vezu. Vez sadrži snažnu simboliku koja se prenosi generacijama, te promoviše kreativnost, društvenu jednakost i raznolikost. Zmijanjski vez je 2014. godine uvršten na reprezentativnu UNESCO listu nematerijalnog kulturnog naslјeđa i tako je postao svjetsko dobro.

 

Stričići i Zmijanje

Na pomen Manjače, ne možemo da se ne sjetimo najpoznatijeg književnika i narodnog tribuna iz ovih krajeva, tvorca Davida Štrpca i Simeuna Đaka, slavnog Petra Kočića. Sa posebnom ljubavlju opisivao je svoje Zmijanje, visoravan na Manjači i svoje rodno selo Stričiće. Njegova rodna kuća, česta je tačka na turističkim mapama, a kroz školske izlete, posjećuju je i najmlađi. I danas, preko stotinu godina nakon Kočićeve smrti, na padinama Manjače, u Stričićima, svakog ljeta se održava najdugovječnija kulturna manifestacija u Banjaluci – „Kočićev zbor“, koja je ove godine održana 55. put zaredom. U čast velikom piscu i ove godine se kroz večeri poezije i besjedništa, te izložbe i dodjele tradicionalnih književnih nagrada podsjetilo na ovog istaknutog književnika i borca. Zbog aktuelnih organičavajućih mjera, ove godine nisu održane tradicionalne borbe bikova na Manjači, kao i bogat kulturno-umjetnički i zabavni program, koji svake godine okupi nekoliko hiljada posjetilaca u Stričićima.

Manjača kao adrenalinska meka

Prostor Manjače, kao veliki potencijal za razvoj adrenalinski sportova, odavno su otkrili ljubitelji ovakvog vida rekreacije, a nerijetko ćete prolazeći krivudavim putevima sresti paraglajdere ili padobrance, koji iz vazduha gledaju sve ljepote ove krajiške planine i svojim letjelicama boje nebo iznad krajolika.

Turistička ponuda Manjače dodatno je obogaćena razvojem seoskog i eko turizma, gdje su brojna domaćinstva prerasla u turističke smještajne kapacitete, koji pored doživljaja boravka u seoskom okruženju, gostima nude i vrsne domaće specijalitete pripremljene po tradicionalnim recepturama. Blizina kanjona rijeke Vrbas, usmjerila je dio turista i na sportove na vodi, gdje je moguće uživati u raftingu kao već prepoznatljivom adrenalinskom simbolu ovog dijela BiH.