Savršena u svakoj prilici

 

Potrebno je samo malo upornosti i vještine da biste savladali osnovne poteze šminkerskog umijeća.

 

Autor: V. Marković

 

Šminka može da istakne prednosti i prikrije nedostatke u našem izgledu. Međutim, nestručno nanesena šminka može da ima upravo suprotan efekat. Da bismo izbjegli takvu situaciju, potrebno je da naučimo neke od trikova koje koriste profesionalni šminkeri u svom svakodnevnom radu.

Njegovana koža prije svega

Redovna hidratacija organizma je jedan od ključnih faktora za dobar izgled kože, baš kao i uravnotežena zdrava ishrana. Piling kože lica bi trebalo raditi jednom nedjeljno, a sa svojim farmaceutom se konsultujte oko izbora preparata sa hidratantnim i hranljivim dejstvom.

Manje je više

Ovo pravilo je definitivno osnova dobrog rezultata kada je šminka u pitanju. Svakako bi trebalo voditi računa o životnom dobu u kome se nalazite, kao i o prilici za koju se šminkate. Nemojte isticati i oči i usta, opredijelite se šta je to što će imati primarnu poziciju.

Oči

Izbjegavajte tamne sjenke ako želite da vam oči izgledaju veće. Prirodnu definiciju ćete postići nanošenjem crne olovke na unutrašnji dio gornjeg kapka, ispod trepavica. Dodatnu definiciju postići ćete pomoću laganog bronzera nanijetog na pregib gornjeg kapka. Osobe sa svjetlijim očima mogu da postignu dodatnu izražajnost nanošenjem ljubičastog ajlajnera umjesto crnog ili smeđeg.

Usne

Svjetlije nijanse daju puniji izgled usnama, tamnije ih čine tanjim. Dodatnu punoću usnama će dati sjaj nanijet na njihovu sredinu. Prirodne konture usana ćete otkriti nanošenjem pudera. Zatim, pomoću bijele olovke redefinišite prirodnu liniju usana u skladu sa sopstvenim željama. Tu liniju zatim izvucite olovkom u boji izabranog ruža. Ruž nanesite ravnomjerno i onda četkicom nanesite svijetlu nijansu osnovnog pudera oko nove linije usana.

Puder i rumenilo

Puder u kamenu može da napravi predebeo sloj na licu, zato profesionalni šminkeri koriste puder u prahu. Nijansa rumenila bi trebalo da odgovara boji koju koža vašeg obraza poprimi kada je blago uštinete. Za suhu kožu se preporučuje upotreba rumenila u obliku kreme.