Rješenje za erektilnu disfunkciju

Autor: M. Marjanović

Kako svi muškarci sve znaju o maloj plavoj piluli, a nikad je nisu koristili? Koliko muškarci, a i njihove partnerke slobodno ulaze u apoteke i kupuju lijekove za erektilnu disfunkciju? Koliko je otkriće male plave pilule promijenilo život proskečnog muškarca u svijetu – samo su neka od pitanja koja nikako da dobiju konačni odgovor

Da li smo svjedoci kraja ere vijagre i Fajzera? Otkako je čuvena “mala plava pilula” eksplodirala na tržištu 1998. godine, postala je najbrže prodavani lijek u istoriji, a američki farmaceutski gigant je zaradio ogromne svote novca. Samo tri mjeseca nakon lansiranja vijagra je Fajzeru donijela 400 miliona dolara, a u posljednje dvije decenije godišnja prodaja je iznosila 1,8 milijardi dolara.

Međutim, tokom 2020. godine kompaniji Fajzer su istekli patenti na vijagru. Pojavili su se preparati u obliku sprejeva i traka, kao i čitav niz generičkih verzija vijagre. Uskoro očekujemo bespoštednu borbu na tržištu, jer će svaki proizvođač htjeti svoj dio kolača.

Primjena samo uz stručni savjet

Ovo će vijagru učiniti dostupnijom i jeftinijom. Otkako je vijagra stupila na tržište, razvijeno je nekoliko novih terapija, a dok su vijagra i slični lijekovi poput cijalisa i levitre, koji svi povećavaju protok krvi u penis blokiranjem enzima poznatog kao PDE5, efikasni kod oko 70 odsto pacijenata, oni dolaze sa značajnim neželjenim efektima. Zato se, prije nego što na svoju ruku posegnete za malom plavom pilulom, posavjetujte sa ljekarom i farmaceutom. Nemojte je kupovati za prijatelja ili kolegu. Prihvatite stručni savjet u apoteci.

Za početak često postoje istaknuti neželjeni efekti koji se kreću od glavobolje do bolova u stomaku. Pored toga, ako vijagri treba više od jednog sata da radi, postoji potreba za planiranjem odnosa, a u slučaju starijih pacijenata, lijekovi često mogu biti neprikladni zbog potencijalnih interakcija sa lijekovima za povišeni krvni pritisak ili hipertenziju. Za pacijente sa najtežim oblicima erektilne disfunkcije, koji su često posljedica oštećenja nerava usljed dijabetesa ili operacije karcinoma, vijagra obično uopće ne djeluje.

Tržište rapidno raste

Potreba za boljim terapijama izgleda da je hitna jer se čini da je erektilna disfunkcija sve češća, a globalno ukupan broj oboljelih bi trebalo da pređe 300 miliona do sredine sljedeće decenije. Naučnici se dugo svađaju oko toga da li je to jednostavno zbog toga što muškarci postaju otvoreniji i prijavljuju svoje probleme ili su to nus proizvodi drugih zdravstvenih problema. Jedino je jasno: tržište rapidno raste.

“Potreba za novom terapijom raste, pacijenti žele da budu pod manjim stresom i da imaju duži efekat kad uzmu pilulu”, kaže dr. Samit Soni, urolog sa Medicinskog fakulteta u Hjustonu. “Mnogi pacijenti bi željeli da mogu nešto da uzmu, a onda 30 dana ne bi morali da brinu o tome.”

Za sada su takve mogućnosti male. Jedina alternativa vijagri se sastoji od lijekova koje treba ubrizgavati direktno u penis, kako bi se poboljšao protok krvi ili složene operacije tipa protetskih implantata koji ne izgledaju baš lijepo.

Za sada bez zamjene za vijagru

Nekoliko farmaceutskih kompanija je pokušalo da napravi nove lijekove, ali nisu uspjele. Odustale su od traženja rješenja jer su se plašile neuspjeha i prevelikog rizika da li će moći da pariraju vijagri.

Prema riječima dr. Sonija: “Sa istekom patenta definitivno je obnovljeno interesovanje za alternativne puteve za liječenje erektilne disfunkcije i za korištenje i razvoj novih ideja koje se mogu patentirati i osigurati bolji život muškarcima sa erektilnim problemima”.

Do pojave nove čarobne pilule, pažljivo koristite staru pilulu. Nemojte da vas bude sramota, posavjetujte se sa vašim ljekarom i farmaceutom. A posebno upozorenje mladima, koji rekreativno koriste male plave pilule. To nije “rekreacija”, a ova tema zahtjeva posebno poglavlje.