Sve tajne retinola

Autor: S. Stamenković

Ako postoji čaroban sastojak koji kožu čini mlađom, vitalnijom i elastičnijom, to je svakako retionol. Pravovremena i pravilna njega uz ishranu bogatu vitaminom A “skinut će” vam nekoliko godina s lica

Organizmu je za zdrav vid, vitalnost kože, rast kostiju i dobar imunitet neophodan vitamin A. Nedostatak ovog vitamina uvijek se vezivao za slabljenje i gubitak vida. Nobelovac Frederik Hopkins, duhovni otac vitamina, otkrio je prije više od 100 godina novu komponentu u mlijeku, koja nije bila ni masnoća, ni protein, ni ugljeni hidrati. Bila je to retinoična kiselina, za koju je decenijama kasnije utvrđeno da sprječava prerano starenje kože. Različiti oblici vitamina A nazivaju se: retinoidi (što je zajednički naziv za sve retinolske oblike), retinoična kiselina, to jest tretinoin (najjači oblik), derivati retinoične kiseline, retinol palmitat (najblaži oblik), retinol aldehid…

Anti – age heroj

Retinoidi se najčešće koriste kao retinoična kiselina i kao retinol. Retinoična kiselina je dostupna samo na ljekarski recept za tretiranje akni, dok je retinol sastojak kozmetičkih preparata za njegu kože lica i vrata. Dermatolozi tvrde da retinol uklanja mrtve ćelije sa površinskog sloja epiderma, pomaže stvaranje novih, mladih ćelija. Smanjuje bore, poboljšava tonus i elastičnost kože, pozitivno djeluje na pigmentaciju kože i sprječava nastanak akni. Kozmetičari dodaju i da stimuliše produkciju kolagena, što utiče na ublažavanja sitnih bora.

Iako daje magične rezultate, čarolija ne nastaje tokom noći, već nakon redovne upotrebe. Da bi se vidjeli prvi efekti potrebno je najmanje mjesec i po dana korištenja. Krema ili gel sa retinolom nanose se navečer, jer sunčeva svjetlost može umanjiti njegovo dejstvo, ali i da bi tokom noći bilo dovoljno vremena da koža lijepo upije sve hranljive sastojke.

Njega kože 30+

Ćelije kože obnavljaju se svakog mjeseca do ranih tridesetih godina, nakon čega taj proces usporava. Do tada je za njegu lica i vrata dovoljna hidratantna krema sa zaštitnim faktorom. Već nakon tridesete potreban je čarobni sastojak koji će usporiti starenje i sačuvati mladalački izgled kože. Ubrzanim obnavljanjem ćelija epiderma, retinol ujednačava ten, uklanja nepravilnosti u teksturi kože, kao što su proširene pore i sitne bore.

Prije korištenja bilo kakvih sredstava sa retinolom, konsultujte se sa dermatologom. Razlika između preparata sa retinoidima koji se kupuju u slobodnoj prodaji i onih koji se koriste uz nadzor dermatologa, jeste u snazi preparata. Međutim, česta i nepravilna upotreba preparata sa retinolom može iritirati i oštetiti koži, koja može postati crvena, suha i osjetljivija. Retinol treba koristiti pažljivo, isključivo po uputstvu, ali je za početak, dok se koža lica i vrata ne priviknu, dovoljno nanositi jednom sedmično, prije spavanja. Ukoliko vas koža svrbi ili se peruta, obratite se dermatologu.

Najpoznatija prirodna alternativa retinolu je ulje ploda divlje ruže jer sadrži retinolnu kiselinu.

Riznica vitamina A je u ribljem ulju, mesu, telećoj džigerici, jajima, šargarepi, dinji, kajsijama.