Najtraženiji čaj na svijetu!

 

Odgovor na pitanje zašto se matcha (mača) čaj ubraja u najtraženije, najskuplje i najdragocjenije čajeve sigurno leži u tradiciji njegove berbe, načinu obrade i moćnim nutritivnim sastojcima.

 

Autor: Mr ph Jasna Frljak

 

Listovi mača čaja se ubiru i do 20 dana prije glavne berbe čaja, ali ne svi listovi nego samo listovi koji su bili uzgajani daleko od izvora sunčeve svjetlosti. Da, radi se o „listovima iz sjene”. Listovi se beru ručno, pare, suše i onda se melju granitnim mlinovima u fini prah. U tome leži čar mača čaja! Za razliku od konzumiranja drugih standardnih čajeva kod mača čaja konzumiramo sve, cijeli njegov list i ništa se ne baca!

 

Antioksidativni učinak

S obzirom na to da je stres ključan okidač mnogih bolesti, ishrana mora obilovati antioksidativnim supstancama koje nas „brane” od oksidativnog stresa, slobodnih radikala ili barem usporavaju njihov učinak. Tu dolazimo do važnosti stvaranja navike „ispijanja” mača čaja, koji u poređenju sa ostalim čajevima ima mnogo veći antioksidativni učinak upravo zbog konzumacije cijelog lista.

Sa mača čajem, između ostalog, konzumiramo alfa-teanin, aminokiselinu koja ima blagotvorni učinak na mentalno i psihičko stanje, povećava koncentraciju, sposobnost učenja, ublažava simptome PMS-a i zaslužna je za egzotičan ukus ovog čaja. Mača čaj je i glavni izvor bioflavonoida, posebno grupe katehina i EGCG-a, koji blagotvorno djeluju na kardiovaskularni sistem i ublažavanje oksidativnog ili metaboličkog stresa. Vođeni ovom informacijom odmah nam je jasno da redovna konzumacija mača čaja može imati značajan antioksidativni efekat u suzbijanju ili ublažavanju oksidacijskih procesa koji su zaslužni za razvoj štetnih ili kancerogenih ćelija.

 

Djelotvoran u maloj dozi

Pored navedenih sastojaka, mača čaj može imati povoljan uticaj i na regulaciju tjelesne mase, kao i na povećanje fizičke izdržljivosti i energije. Sve u svemu, konzumacija mača čaja je jednostavan ali tako moćan način da se izborimo sa svakodnevnicom i stresnim načinom života. Ovdje je važno skrenuti pažnju na to da su male doze prirodnih supstanci mnogo efektnije nego velike, sjetićemo se principa homeopatije, i da ne treba pretjerivati u konzumiranju.

 

Jednostavna upotreba, višestruka korist

Mača prah možete da koristite u voćnim ili povrtnim sokovima, ili salatama, ili jednostavno 1–2  kašičice prelijete vrućom vodom (ne ključalom) i zasladite medom ili nekim drugim sladilom po želji. Može se dodati i malo mlijeka da bi se pozitivan učinak pojačao. Kada kupujete čaj najvažnije od svega je da tražite certifikovani organski mača čaj. BIOfan u prodaji nudi organski certifikovani MATCHA čaj u prahu od 100 g.

 

 

Svakoga dana po dvije šolje, za zdravlje bolje

Konzumacija mača čaja ne bi trebala da prelazi tri šoljice dnevno, idealno je dvije šoljice na dan. Osobe koje imaju srčane mane, povišen krvni pritisak ili neku drugu vrstu ljekarske dijagnoze, trudnice i dojilje bi se prije same konzumacije čaja trebali posavjetovati sa ljekarom i farmaceutom o načinu korištenja.