Simbol pobjede i dobrog jela

 

Laurus nobilis L. – lovor, lorber, lovorika

(porodica Lovora – Lauraceae)

 

Naučno ime lovora Laurus nobilis botaničari tumače na različite načine. Najčešće se izvodi iz latinskog laurus – pobjeda i nobilis – plemenit, čuven. Grčko ime za lovor je Dafne, prema imenu djevice u koju je bio zaljubljen Apolon.

 

Autor: Prof. Dr Radiša Jančić

 

Lovor je zimzeleno drvo ili žbun crne kore. U svim dijelovima biljke nalaze se posebne ćelije (idioblasti) sa etarskim uljima i alkaloidima. Listovi su naizmjenično raspoređeni, izduženo eliptični, sa obje strane zašiljeni, po obodu slabo ubrani i kožasti, tamnozelene boje. Biljke su dvodome, a cvjetovi jednopolni, sakupljeni u štitaste cvasti. Cvjetovi su sitni sa bjeličasto zelenim listićima perigona. Muški su sa mnogo prašnika, a ženski sa tučkom izgrađenim od jednog oplodnog listića. Plod je jajasta crno-plava do 15 mm dugačka koštunica.

 

Nezaobilazan dio Mediterana

Lovor raste kao član mediteranskih tvrdolisnih šuma. Samonikao je u oblasti Sredozemlja, a zbog njegovih brojnih korisnih osobina često ga srećemo i kao gajenu biljku. Koriste se listovi i plodovi. Listovi se sakupljaju zimi, a plodovi kada su potpuno zreli, u toku oktobra i novembra. U aromaterapiji i parfimerijskoj industriji koristi se etarsko ulje. Listovi lovora sadrže oko dva procenta etarskog ulja sa 1,8 cineolom, pinenom, eugenolom, terpineolom i drugim komponentama, tanine, kao i izohinolonske alkaloide među kojima i retikulin. Ukus listova je opor, aromatičan, blago ljut i gorak. Ulje ima jaka protivgljivična svojstva i djeluje analgetično i rubefacijentno kod reumatskih bolova. Listovi lovora su nekada dodavani i alkoholnim pićima poput piva radi aromatizacije. Plodovi su se ranije upotrebljavali kao gorko sredstvo, danas samo za cijeđenje ulja.

 

Upotreba u narodnoj medicini

Ulje dobijeno iz plodova utrljava se u kožu na mjestima uboja ili iščašenja. Može se upotrijebiti protiv nadimanja, ali uz upozorenje da čitava biljka ima izvjesno narkotično dejstvo.

 

Mistična svojstva popularnog začina

Lovorov vijenac je simbol pobjedničke slave od antičkih vremena. Starim Helenima je snažna aroma porijeklom od gorkih materija sadržanih u lovoru, alkaloida i etarskih ulja, udružena sa mirisom dima zapaljenih listova, predstavljala i vezu sa onostranim, bila je izvor nadahnuća umjetnika i smatrana je porukom moćnog Apolona. Simbolika lovora zadržana je i danas pa se za dobitnika priznanja ili najviše nagrade kaže laureat, a izraz „spavati na lovorikama” označava osobe koje sadašnje nedostatke prikrivaju nekadašnjim uspjesima. Svakako da ne možemo da izostavimo činjenicu da listovi lovora poboljšavaju ukus jakih kuhanih jela širom svijeta.