Mali znak pažnje

 

Ponekad je dovoljan samo mali gest da bi osoba koju volimo znala da uvijek mislimo na nju.

 

Autor: S. Sušić

 

Širom svijeta se odomaćilo davanje poklona na Dan zaljubljenih onima koji zauzimaju posebno mjesto u našim srcima. Svakako da je za one koji su zaljubljeni svaki dan kao praznik, ali lijepo je i izdvojiti neki poseban datum i provesti ga u dodatno pojačanom romantičnom raspoloženju. Ovo je i prilika da skupimo hrabrost i iskažemo svoja osjećanja prema nekome ko ih možda do ovog trenutka nije bio svjestan. Ili možda i jeste, ali takođe nije imao smjelosti da načini prvi korak.

 

Ne mora da bude skupo da bi bilo vrijedno

Dar koji dajemo voljenoj osobi ne mora da bude basnoslovno skup. Daleko je važnija poruka koju taj dar prenosi, zato su rukotvorine uvijek dobar izbor, naročito ako ih sami napravimo. Trud i energija uloženi u izradu malog znaka pažnje daleko su vredniji od bilo čega što se može kupiti novcem. To primalac poklona dobro zna i još bolje osjeća u svom srcu. U ovom broju vam donosimo nekoliko savjeta za izradu narukvica koje mogu biti lijep dodatak vašem poklonu, a mogu biti i jedini poklon koji ćete dati. Kao i uvijek, ne radi se o količini, već o nečemu što ima posebnu simboliku i ukazuje na vašu povezanost sa drugom osobom.

 

Potreban materijal

Makaze i upaljač vjerovatno već imate negdje u kući. Ostatak materijala možete pronaći u specijalizovanim radnjama za bižuteriju, kao i u bolje snabdjevenim knjižarama i robnim kućama. Potrebne su vam različite perlice i ukrasi koji svojim dizajnom odgovaraju konkretnoj temi. Uz to vam je potreban i poseban konac za narukvice, ali ako ga ne pronađete, možete upotrijebiti i silk za pecanje, običnu vunicu ili već nešto drugo što vam je pri ruci. Jedino treba voditi računa da debljina konca bude takva da može da prođe kroz otvor na perlicama.

 

Izrada

Odsijecite komad konca dugačak oko 20 cm. Njega treba provući kroz centralni ukras (mi smo ovdje koristili srca i usne kao simbol poljupca). Zatim, pomoću manjeg komada konca (dužine oko 10 cm) vezati takozvani klizni čvor za narukvice. Ova vrsta čvora omogućava podešavanje širine narukvice. Nije pretjerano komplikovan za izradu, međutim, najbolji način da ga savladate jeste da gledate neku od brojnih video instrukcija dostupnih na internetu. Krajeve tog manjeg konca, kada je podesivi čvor gotov, možete dodatno da ukrasite perlicama i potom da ih obezbijedite završnim malim čvorom koji će spriječiti njihovo ispadanje. Upaljač u cijeloj ovoj priči služi tome da spalite krajeve konca kako se ne bi razlistavali i tako izgledali neuredno. Uz malo strpljenja, uskoro ćete postati majstor u izradi ovakvih poklona. Uživajte u svom novostečenom umijeću i ostanite uvijek zaljubljeni.