Povrće i riba na tanjiru

autor: D. Mihajlović

Ljeto je period kada najviše možemo uživati u bogatim i različitim ukusima jer nam priroda daje obilje povrća i voća

Toplo vrijeme izaziva u nama želju za drugačijim jelovnikom, uz obilje zdravih salata, ribe, voća… Sam pogled leti na pijačne tezge prepune sezonskog povrća, daje nam mnoštvo ideja za brz letnji ručak pun minerala i škroba kako bi organizam lakše vario hranu.

Želite li da zaista budete sigurni da je jelo niskokalorično i lagano, oslonite se na vlastite snage i pripremajte obroke kod kuće, koliko vam to vrijeme omogućava. Namirnice poput svežeg povrća, voća, jogurta, tofua i žitarica prirodno su light.

Light označava i način pripreme namirnica sa što manje masnoća i što kraćom toplotnom obradom. I masnije namirnice, poput mesa i ribe, možete učiniti nemasnim odstranite li im svu vidljivu masnoću i kožicu (prije pripreme).

Uz laganu ishranu očistite organizam i izbacite nakupljene toksine ispijanjem većih količina (oko 2 litra) zdravih tečnosti, među kojima su biljni čajevi i sveže cijeđeni sokovi i naravno voda!

Iskoristite ovaj divan period i uživajte u bogatim i različitim ukusima, za čiju vam pripremu ne treba puno vremena.

Tikvice zapečene sa sirom i paradajzom

Sastojci:

1 veća tikvica

2 veća paradajza

1 veća glavica crnog luka

200 g feta sira

malo soli

malo maslinovog ulja

peršunovo lišće

1 čehne bijelog luka

Priprema:

Tikvice dobro operite i isijecite. Posolite i između svakog koluta redajte naizmjenično: feta sir, kolut paradajza, kolut luka…. Prelijte maslinovim uljem, prekrijte folijom i pecite na 220 stepeni oko 30 minuta. Sklonite foliju pa još 8 – 10 minuta zapecite. Napravite marinadu od bijelog luka, peršunovog lišća i sosa od tikvica. Marinadom prelijte jelo i poslužite.

Varivo od graška

Sastojci:

600 g mladog graška

300 g šargarepe

1 glavica luka

1 kašičica mljevene paprike

1 kašika brašna

1 veza mirođije

2 kašike ulja

1 l juneće supe (može i vode)

mješavina začina, biber

Priprema:

Luk i mrkvu isjeći na kockice, mirođiju sitno isjeckati. Na malo ulja propržiti luk, dodati mrkvu pa dinstati uz povremeno dolivanje supe po potrebi dok mrkva ne omekša. U omekšalu mrkvu dodati grašak, te nastaviti sa dinstanjem uz dolivanje supe. Kada grašak i mrkva omekšaju, dodati mirođiju, mljevenu papriku i začiniti po ukusu. Brašno razmutiti sa malo vode i umiješati u varivo pred kraj kuhanja. Zatim nastaviti sa kuhanjem uz povremeno miješanje dok se ne dobije željena gustina.

Riblji ražnjići u susamu

Sastojci:

600 g fileta oslića bez kožice
(debljine 2,5 cm)

60 g sjemena susama (crnog i belog)

60 g bijelih čia sjemenki

Jedno umućeno bjelance

500 g mladog špinata

250 g dinje isjeckane na kockice

2 manje glavice crnog luka

18 cherry paradajza

So i biber.

Priprema:

Zagrijte rernu na 200 stepeni. Filete oslića isijecite na 16 kocki. U činiji pomiješajte čia sjemenke sa crnim i bijelim susamom. U drugoj činiji pomiješajte kocke oslića i umućeno bjelance, potom iscijedite komade ribe i uvaljajte ih u mješavinu semenki. Poredajte po četiri kocke na četiri štapića za ražnjiće i stavite u pleh obložen masnim papirom. Posolite i pobiberite i pecite 12-15 minuta. U međuvremenu u činiji pomiješajte očišćeni špinat, dinju, sjeckani luk i cherry paradajz. Posolite, pobiberite, začinite uljem, promiješajte i podijelite u četiri porcije. Dodajte pečenu ribu i poslužite.