Elegantna i praktična

Bilo da je nosite na svečanu večeru ili ste krenuli na plažu, vaša torba je vaš saveznik. Njoj uvijek možete da vjerujete i u njoj uvijek možete da pronađete sve što vam je potrebno. Ili bar skoro uvijek.

Autor: M. Đokić

Dolazak ljeta nas asocira na oslobađanje od viška garderobe, slobodu pokreta, uživanje na plaži. Međutim, sve one sitnice koje su nam neophodne, a koje su tako zgodno bile smještene po džepovima, sada moraju da se presele na drugo mjesto. To mjesto je, naravno, naša torba. U idealnim uslovima ona bi trebalo da ima zapreminu manje sobe, ili prosječnog kontejnera za prekookeanski transport robe, ali uslijed ograničenja koje nameće krhka ženska anatomija, moramo se zadovoljiti onim što možemo da ponesemo.

Posao ili plaža?
Kada govorimo o ljetnim torbama važno je da napravimo razliku između onoga što nosimo svakodnevno i onoga što nam služi da ponesemo sve što nam je potrebno za uživanje na plaži. Ipak, ta podjela nije toliko stroga, pa sve češće na ulici viđamo žene sa torbama koje sasvim slobodno možemo da nazovemo torbama za plažu.
Povratak blejzera, kostima i, uopšte govoreći, strožeg elegantnog poslovnog izgleda u žensku modu tokom posljednjih par sezona, uslovio je i povratak klasičnih oblika torbi. Ovdje nema mnogo mjesta za unapređenje, mada dizajneri uspijevaju da im udahnu svježinu maštovitim kombinacijama materijala i dezena.
Međutim, za opuštenije stilove odijevanja koji nisu definisani strogim biznis dreskodom, nema strogih pravila. Ono što vas ograničava jeste isključivo vaša mašta i sklonost ka isprobavanju novih trendova, ako zanemarimo ograničenja finansijske prirode. Ne postoji pravilo koje će vas spriječiti da svoju omiljenu torbu za plažu ponesete i u večernji izlazak, pod uslovom da je usklađena sa ostatkom vaše odjevne kombinacije za provod. Što se tiče dnevnih aktivnosti, ove torbe su idealne da u njih, pored svih sitnica bez kojih ne možete, ubacite i laptop, flašicu vode, bočicu sa sredstvom za zaštitu od sunčevih zraka, pakovanje keksa i sve ostalo što može da vam zatreba.

Pleteno je još uvijek u trendu
Iako pletene torbe načinjene od rafije, slame ili pruća više nisu ultimativni hit, kao što je to bilo tokom prošlog ljeta, još uvijek ne možemo da im odolimo. Ulazak na modne piste ovim torbama su omogućile još Odri Hepbern i Džejn Birkin tokom pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka. Nekoliko decenija prije toga su američki bogataši, kao jedan od znakova svog dobrog imovinskog stanja, koristili i pletene kofere, ali pomenute dvije dame su imale ključnu ulogu u rastu popularnosti pletenih torbi. Odri Hepbern je naviku nošenja torbe napravljene od pruća stekla još tokom djetinjstva u Holandiji, a Džejn Birkin je jednostavno prihvatila praktičnu stranu velike torbe napravljene od prirodnih materijala.
Čuvenu Birkin torbu dizajnirala je modna kuća Hermes nakon slučajnog susreta u avionu ove glumice sa njihovim predstavnikom. Oni su kao materijal upotrijebili kožu, dodali malo rafiniranije linije i žene su dobile elegantno skladište za sve što im je potrebno. Birkin torba je već više od trideset godina prisutna na modnoj sceni. Pojedini primjerci dostižu cijenu i do 300.000 dolara. Poznato je da Viktorija Bekam posjeduje više od sto ovakvih torbi. Nevjerovatno je šta modna popularnost može da učini od obične slamnate torbe, zar ne? Sama Džejn Birkin je prije nekoliko godina zahtijevala da njeno ime ne koriste za torbe napravljene od krokodilske kože, zbog primjedbi koje su zaštitnici prava životinja imali na proces proizvodnje.

Drvene perlice i geometrijski oblici
Torbe sačinjene od nanizanih drvenih perlica raznih boja i veličina prikazane su na brojnim revijama ovog proljeća. Kao i kod upotrebe ostalih materijala, aktuelni su geometrijski oblici, pa skoro da nije bilo revije na kojoj manekenke nisu nosili torbe savršenog kružnog oblika. Bilo je tu i trapeza, kvadrata i pravougaonika, a posebnu kategoriju čine sve popularnije torbe u obliku kofe. Uz rafiju, slamu i pruće dizajneri su se, pored standardnih kožnih varijanti, opredjeljivali i za najlon i plastiku. Ovi materijali omogućavaju kreiranje potpuno transparentnih torbi, što možda i nije toliko loše budući da nas navodi da samostalno preispitamo da li je baš sve što nosimo neophodno, naročito ako smo svjesni da i drugi mogu to da vide. Od prirodnih materijala aktuelna je i upotreba bambusa.

Jarke neonske boje
Što se preovlađujućih boja za ovo ljeto tiče, neonske nijanse su definitivno nešto što ne možete da zaobiđete. To možda i nije toliko nepraktično koliko bi oni skloniji tradicionalizmu mogli da pomisle. Pravilno odabran modni detalj, poput torbe u ovakvoj boji, može u potpunosti da osvježi vaš izgled i da mu da sasvim drugačiju modernu notu, bez napuštanja utvrđenih normi poslovnog oblačenja. Ružičasta u različitim nijansama se odlično uklapa u ovaj koncept, uz kombinaciju sa ostatkom odjeće u sivim ili crnim tonovima. Kraljevska plava, vatreno narandžasta ili zelena koja podsjeća na nepregledne amazonske šume takođe su visoko kotirane ovog ljeta.
Prisutni su i retro dezeni iz devedesetih, cvjetni motivi takođe opstaju iako smo mislili da je njihovo vrijeme prošlo. Definitivno je u modi nošenje većih torbi sa dugačkim kaiševima. Pošto su okačene o rame, ruke su slobodne za upotrebu telefona.

Idealna za peškir, sredstvo za zaštitu od sunca i sve ostalo
Torba za plažu mora da bude dovoljno velika da bi u nju stalo sve što vam je potrebno, a opet mora da zadrži i određenu dozu stila. Zato još jednom dobro razmotrite da li vam je stvarno neophodno sve što ste naumili da ponesete na plažu. Zgodan detalj na torbi za plažu predstavljaju sitnije pregrade u koje možete da ubacite sitnice poput ključeva i naočala za sunce. Vodootporne torbe imaju svoje prednosti, pod uslovom da ne izgledaju kao obična najlon kesa. One mogu biti transparentne i u sebi mogu da sadrže nesesere, u koje možete da ubacite svoje lične stvari tako da budu sakrivene od tuđih pogleda.
Nasuprot njima, ovog ljeta su popularne i sićušne torbe koje nemaju veliku praktičnu upotrebu, ali mogu da izgledaju zaista nevjerovatno dobro ukoliko ih iskoristite u pravom momentu uz odgovarajuću odjevnu kombinaciju.
I za sam kraj, gdje god da krenete ovog ljeta, ne zaboravite da u svoju torbu spakujete dobro raspoloženje, to je nešto što vam je uvijek potrebno.