Razigrane boje i dezeni

autor: S. Stamenković

Osim ravnih sandala, u modu se ovog ljeta vraćaju platforme i klompe, a baletanke ostaju neprolazni, bezvremeni dio stajlinga

»Dajte ženi pravi par cipela i osvojit će svijet«, rekla je prije 60 godina zanosna Marylin Monroe. U tu misao utkana je sva moć i sva slabost  žena kroz istoriju. Iako svaka žena u prosjeku kupi četiri para obuće godišnje, a u polici ima još najmanje 25 pari za razne prilike i godišnja doba, uvijek će čeznuti za bar još jednim koje će joj upotpuniti izgled, podići samopouzdanje i od Pepeljuge napraviti princezu.

Kako je ljeto pred nama, nema dame koja može odoljeti neprolaznim baletankama, modernim platformama, sandalama sa nakitom ili velikom comeback-u drvenih klompi.

Od zaštite stopala do društvenog statusa

Sudeći po sačuvanim zidnim slikama, zapisima i pronađenim primjercima, obuća kroz historiju nije služila samo da zaštiti stopala, već i da upotpuni imidž i ukaže na društveni status. Ni deset milenija kasnije nismo mnogo odmakli.

Upravo toliko su stare sandale koje su 1938. godine pronađene u  Oregonu. Potiču iz Grčke, a napravljene su od pletene tanke kore drveta. Potpuno su ravne, zatvorenih prstiju i sa kanapom koji se vezivao oko zglobova. Grci su poznati po svojim ravnim sandalama, ali su glumci u tragedijama nosili visoke platforme, izrađivane od drveta ili plute. Najstariji prikazi obuće sa potpeticama nalaze se na zidnim slikama antičkog Egipta. U srednjem vijeku i žene i muškarci nose patan, neku vrstu drvenih papuča koje se nose preko obuće, kako bi je zaštitile od blata. U petnaestom vijeku su se u Turskoj pojavile šopan, koje su ubrzo postale popularne i u Evropi. Njihova visina je je bila do 20 cm, a u nekim slučajevima je išla i do 75 cm. U Veneciji su one statusni simbol, koji govori o bogatstvu i društvenom položaju žene.

Visoke potpetice

Tokom XVI vijeka se pojavljuje i nova vrsta obuće, sa štiklom koja je dio đona. Nosili su je i muškarci i žene. Formalno uvođenje visokih potpetica u modu se pripisuje Katarini Mediči, koja se 1533. godine udala za Vojvodu od Orleana, kasnije kralja Francuske, Henrija II. Bila je niska i ne baš lijepa, pa je, kako bi zadivila Francuze, naručila cipele sa potpeticama, što joj je dalo visinu i zavodljivo njihanje pri hodu. Tokom rokokoa štikle su visoke i tanje nego u prethodnom periodu. Mnoge žene su utezale stopala, kako bi izgledala manja. Tokom XX vijeka se visoke i niske potpetice smjenjuju u kraćim vremenskim razmacima: vijek počinje sa nižim potpeticama, da bi tokom ludih dvadesetih ponovo bile visoke, sa kaišićem preko risa. Posle II Svetskog rata Dior i Vivije predstavljaju prve salonke sa stiletto štiklom.

Sve ono što je u ovom dugom razdoblju razvoja obuće bilo moderno,  s vremena na vrijeme, uz određene dodatke i inovacije, ponovo bude u trendu.

Ljeto 2020.

Svaka će vam dama reći da je za obuću važno da bude udobna, da se uklapa u lični stil, ali i da može da izdrži test vremena i modnih noviteta. Najpoznatiji svjetski dizajneri su za ovo ljeto osmislili predivne modele obuće sa otvorenim prstima, uglavnom jarkih boja, a neki od njih su inspiraciju našli u retro stilu koji se ponovo vraća na velika vrata. Osim ravnih sandala, u modu se vraćaju platforme i klompe, a baletanke ostaju neprolazni, bezvremeni dio stajlinga.

Baletanke, kakve danas poznajemo, djelo su čuvene pariške kuće Repetto, ali su popularne postale zahvaljujući dvjema filmskim divama. Brižit Bardo je 1956. godine u legendarnom filmu »I Bog stvori ženu« nosila neodoljivi par od crvene fine kože sa mašnicom, dok je predivna Odri Hepburn, osim po maloj crnoj haljini i biserima, ostala upamćena i po baletankama koje je nosila sa kapri pantalonama. Zanimljivo je da je na svom vjenčanju, uz raskošnu vjenčanicu,  imala baletanke od satena. Ove sezone baletanke će biti sa špicem, a nosit će se i one sa trakom oko zgloba ili pertlama za vezivanje poput sandala. »In« su i baletanke sa ravnom platformom, čime su dva modna imperativa zaokružena u jednom modelu. Osim leopard i zmijskog printa, smjelije dame mogu odabrati tufne, i to raznih boja i veličina. Uvijek ženstvene, prefinjene, moderne i elegantne, baletanke su pravi izbor za poslovne, opuštene i svečane odjevne kombinacije.

Povratak klompi i platformi

Historija klompi počinje prije nekoliko stotina godina u Holandiji, kada su se izrađivale od drveta topole, vrbe ili jablana, da bi bile izdržljive i dugo trajale. Maštoviti obućari potom su ih oslikavali koristeći različite boje i motive, a od 1950. počinju serijski da se proizvode. Vrhunac popularnosti dostižu u hipi kulturi. Baš ti modeli inspirisali su vodeće modne dizajnere koji su osmislili klompe za ovo ljeto. Svejedno u kojoj će boji biti i da li će na njima biti cvjetići, leptirići, srca, geometrijske šare ili nešto drugo, predstavljaju idealan izbor i za plažu i za vrelo ljeto u gradu.

Disko era vraća se i kroz platforme, bile one potpuno ravne ili sa nagibom na visoku petu. Idealne sandale za ljeto, vizuelno vas izdužuju, ne opterećuju tijelo, udobne su i praktične. Ovog leta sandale sa platformom dolaze u širokoj paleti boja, u različitim verzijama, napravljene od plute i kanapa, u metalik, jarkim i pastelnim bojama, sa zanimljivim printom ili blistavim detaljima. Pogodne za posao, šetnju, izlaske. Zanimljivo je da je sandale sa platformom u sjedište modnih zbivanja prvi put ušetala 1930. godine glumica Marlen Ditrih.

Maštoviti detalji na obući

U modu sve više ulazi nakit za obuću, a dizajneri su se opredijelili za ukrase oko članka, koji će na svakoj nozi biti lijep, luksuzni detalj. Moderne su i sandale sa kaišićima oko članka, pa čak i sa onima koji idu duž lista, u obliku gladijatorki.

Sunce u nama budi osjećaj sreće i podiže raspoloženje, a ljeto nas ispiriše da eksperimentišemo sa bojama, dezenima i modelima. Svoj lični modni pečat maštovitim detaljima možete dati i starim sandalama, baletankama ili papučama. Možete na njima nešto izvesti, naslikati ili našiti satenske trake i perlice. Imat ćete originalan i unikatan par obuće. Sasvim dovoljno da za početak osvojite ljeto, a potom i svijet.