LJETNA HALJINA

Lagana i chic

 

Idealna je ona koju, čak i po najtoplijem danu ne osjećate na sebi, dok svi ostali primjećuju da je imate.

 

Autor: M. Đokić

 

Jedan od prvih hitova nekadašnje grupe Haustor, početkom osamdesetih godina prošlog vijeka, naveo je stotine hiljada ljudi da pjevuše: Djevojke u ljetnim haljinama volim… I zaista, ljetna haljina je neodvojivi dio ljetne magije, bilo da se radi o jednostavnom komadu platna omotanom oko tijela ili o kreacijama vrhovnih magova modne industrije.

 

Oslobađanje od viška tkanine

Za razliku od antičkih vremena kada su žene vrelinu ljeta pobjeđivale ogrnute platnom zakačenim preko jednog ramena, srednji vijek je u žensku garderobu uveo stroga pravila, koja su podrazumijevala i veliku količinu materijala utrošenog za haljinu. Uz to je bilo obavezno i nošenje korseta, pa pretpostavljamo da damama onog doba nije bilo ni najmanje prijatno od proljeća do jeseni. Engleski satirični časopisi sa kraja XVIII vijeka su objavljivali crteže žena obučenih u haljine šivene od prozirnih materijala. Ti časopisi su pokazivali da su se dotične dame oslobodile svih viškova odjeće ispod haljine. Međutim, to je bilo tadašnje shvatanje humora, dok su u praksi žene još uvijek svakodnevno morale da podnose vrućinu zakopčane do grla.

Preokret je, baš u vrijeme objavljivanja pomenutih crteža, donijela francuska kraljica Marija Antoaneta, koja se u javnosti pojavila odjevena u bijelu haljinu sašivenu od laganog muslina. Iako je sa današnjeg stanovišta chemise a la reine, kako je ova haljina nazvana, poprilično konzervativna i opterećena viškom materijala, u to doba je predstavljala revoluciju u modi. Marija Antoaneta je neslavno završila uslijed jedne druge revolucije, ali kada je ženama jednom pružena prilika da lakše prebrode vrele dane, nijedna sila na svijetu više nije mogla da ih zaustavi.

Doduše, bilo je potrebno još više od 150 godina da bi mini moda iz šezdesetih godina prošlog vijeka postala opšteprihvaćena, na zgražavanje moralnih čistunaca, ali jednom pokrenuta modna revolucija je neumorno nastavljena. Ne možemo da izostavimo veliku ulogu koju je u borbi za udobno i elegantno žensko odijevanje odigrala Koko Šanel, a male crne haljine su još uvijek na listi obaveznih detalja za ljetne večernje izlaske.

 

Šta kažu kreatori za ovu sezonu?

Na revijama koje su prikazivale modele za ljeto 2019. mogli smo da vidimo nevjerovatan raspon ideja i prijedloga, od krojeva do upotrijebljenih materijala i njihovog dizajna. Iako je opšti zaključak koji možemo da izvučemo iz svega viđenog da ustvari ne postoje nikakva ograničenja, ipak su neki pravci preovladali. U slučaju da se pitate u čemu je sličnost između ljetnih haljina i cipela, odgovor je jednostavan – nikada ih ne možete imati previše. Ne zaboravite da je njihova osnovna funkcija da vam ljetni dan učine prijatnijim, mada svakako neće štetiti ni ako svi primijete kako ste lijepo obučeni.

Ramena izložena pogledima

Skoro svi kreatori su damama ove godine ponudili varijante ljetnih haljina koje otkrivaju jedno rame ili oba ramena. U ovom drugom slučaju najčešće je u pitanju kombinacija korseta i haljine, koja je ipak primjerenija za večernje izlaske nego za odlazak na posao. Ukoliko ipak ne možete da joj odolite preko dana, možete je dopuniti laganom ešarpom kojom ćete pokriti ramena. To će vas i dodatno zaštititi od dejstva sunčevih zraka.

Varijanta sa jednim otkrivenim ramenom je u modi prisutna tek nekoliko hiljada godina, tako da, ako je ovakva haljina vaš izbor, tu sigurno nećete pogriješiti.

 

Dugačko, lagano, prijatno

Iako smo na modnim pistama vidjeli prijedloge mini i midi haljina, maksi moda je na sebe preuzela dominantnu ulogu ovog ljeta. To u prijevodu znači da sebi morate da obezbijedite bar jednu dugačku ljetnu haljinu. Predloženi modeli su raznovrsni, od onih krajnje lepršavih i širokih, preko onih koji od struka naniže formiraju kružni oblik, do onih koji krojem prate vašu siluetu. Večernji modeli su ponegdje dopunjeni izazovnim dubokim šlicem. U modi su i retro varijante obogaćene finim naborima, koji haljini daju efekat voluminoznosti.

 

Naprijed kraće, nazad duže

Tip haljine poznat kao mullet već desetak godina ima svoje pristalice. Njen kroj podrazumijeva da je prednji dio haljine kraći, nekada i do iznad koljena, dok se zadnji dio spušta do članaka. Budući da nemamo baš svi dugačke noge, što je idealan stas za ovu vrstu kreacije, taj problem možemo da riješimo kombinacijom mullet haljine sa cipelama sa visokom potpeticom. Ovo je takođe jedna od onih kombinacija koje su primjerenije večernjem provodu.

 

Štrikano – heklano

Ako ste mislili da je plemenita vještina heklanja, kojom su suvereno vladale naše bake i prabake, otišla u zaborav, prevarili ste se. Mrežaste ljetne haljine imale su zapaženu ulogu na revijama za ovo ljeto, a u zavisnosti od načina izrade i veličine otvora u tkanju, možete ih nositi u različitim prilikama, od odlaska na plažu do svečanih prijema.

 

Sarong i srodne varijante

Komad tkanine omotan oko tijela, osim što predstavlja najprijatnije i najudobnije rješenje, može da bude i veoma elegantan i chic. Ovdje je stvarno jedino vaša mašta ograničavajući faktor, a dodatnu ljepotu ovom izboru pruža mogućnost da ga napravite u kućnoj radinosti, uz skoro zanemarljive troškove. Kada se radi o izboru haljine za plažu, onda je ovo svakako jedno od najboljih rješenja.

 

Perje i ostali dodaci

Dodatnu notu zanimljivosti vaša ljetna haljina može dobiti ukoliko je obogatite raznovrsnim dodacima. Perje je često viđano na revijama kao detalj koji unosi dozu različitosti u more sličnih modela. Svjetlucave stvarčice poput kristala i šljokica još uvijek imaju svoje pobornike, ali su ipak potisnute u drugi plan ove sezone.

 

Materijali i boje

Saten, svila, pamuk – ovaj trio prirodnih materijala predstavlja najčešće korištene tkanine ovog ljeta, mada smo imali priliku da vidimo i prijedloge ljetnih haljina šivenih od kože. Osnovna stvar kod ljetne haljine jeste prijatnost tokom nošenja. Imajte to na umu prije nego što odvojite pozamašnu svotu novca za nešto u čemu ćete izgledati lijepo, ali će vam biti baš vruće.

Neon zelena je obilježila ovo ljeto, baš kao i ostale srodne fluo-boje. Crvena je uvijek siguran izbor kada ste u nedoumici, ali predstavljeni modeli su nas takođe ubijedili da više ne postoje pravila kada je kombinovanje boja u pitanju. Tako smo imali priliku da vidimo kombinacije prugica, tufnica i psihodeličnih šara. Tufnice samostalno podsjećaju na pedesete i imaju svoje fanove. Životinjske šare se ne povlače, a sada ih viđamo i sve odjednom na istoj haljini. Ombre efekat prelaska boja od tamnije ka svjetlijoj je, takođe, bio zapažen.

Prije nego što se upustite u kupovinu, provjerite još jednom svoj ormar. Nije nemoguće da se u njemu već kriju neke zaboravljene haljinice, koje sasvim odgovaraju opisanim stilovima. Uživajte u ljetu obučeni u prijatne haljine, uz dobro raspoloženje.