Pečat ličnog stila

Autor: S. Stamenković

Vanvremenska leptir mašna, nekada rezervisana samo za bogatu gospodu, vratila se u velikom stilu, ne samo na modnu scenu, već i u svakodnevni život. Na svečanostima se podrazumijeva. Nose je i dame i djeca

Prva asocijacija na leptir mašnu za neke je najseksepilniji agent na svijetu 007, a za druge savršeni džentlmen u fraku. Može i mladoženja, što da ne? Zanimljivo je i da je sve više mladića koji na proslavi mature, uz prvi put obučeno odijelo, pa makar i uz sportske patike, nose leptir mašne. Ovaj tako upečatljiv modni detalj odolio je testu vremena i pokazao svoju dugovječnost i neprolaznost. Mnogi državnici, političari i uticajni ljudi, kao što su Vinston Čerčil i američki predsjednici Linkoln i Ruzvelt, ali i Nikola Tesla i Karl Marks, na primjer, iskazivali su moć, znanje i autoritet upravo leptir mašnom. U šou biznisu nose je s podjednako stila i klasike i muškarci i žene.

Madam Butterfly i leptir mašna

Prema nekim izvorima, nešto slično leptir mašni nosili su učesnici Tridesetogodišnjeg rata (1618. god.) kako bi im kragna bila učvršćena za košulju, da bi po sklapanju Vesfalskog mira bio kreiran sličan ukras nazvan jabat. Bio je sačinjen od čipke i isključivo bijele boje. Nisu ga nosili vojnici, već aristokratija. Dva vijeka kasnije leptir mašna postaje simbol otmenog džentlmena sa stilom, a ostalo je zabilježeno da je 1886. godine biznismen Pjer Lorijard prvi nosio ovaj modni ukras s druge strane okeana. U elitni njujorški “The Tuxedo Club”, koji i sada postoji i promoviše elegantna muška odijela sa obaveznom leptir mašnom, Lorijard je dolazio dotjeran, a boja i dezen mašne bili su usklađeni sa odijelom, kao odraz istančanog ukusa i modnog stila. Međutim, leptir mašna kakvu sada poznajemo dobila je ime po legendarnoj operi Madam Butterfly (leptir). Naime, na premijeru opere 1904. godine u Skali u Milanu, kompozitor Đakomo Pučini došao je skockan od glave do pete, sa crnom leptir mašnom. I zvijezda je rođena. Crna boja postala je uobičajena za ovaj modni detalj. Sada se izrađuju od različitih materijala i dezena, a Irci su bili prvi koji su se osmjelili da nose mašne u boji, i to najčešće zelene i crvene.

Unisex moda

Nekoliko decenija leptir mašna je bila u zapećku da bi se posljednjih godina vratila na velika vrata. I to ne samo na modne piste i na otmjene događaje, već i kao dio svakodnevnog života. Prevazišla je tradicionalni streotip koji je pratio, tako da se nosi i u neformalnim prilikama, na poslu, žurkama, šetnji. Naravno, redizajnirana, modernizovana, u raznim bojama i dezenima, od različitih tkanina. Ne prate je kruta modna pravila, tako da je mogu nositi i žene i muškarci, bez obzira na stil i modne navike, a da u svakom trenutku izgledaju originalno, prefinjeno i jedinstveno. Kravata sve češće ustupa mjesto mašni, koja je lakša za kombinovanje i poigravanje sa stilom i trendovima. Tome su doprinijele i svjetske zvijezde koje za defile crvenim tepihom i pojavljivanje pred medijima radije biraju originalne “leptirke”. Ali, ako se osvrnemo unazad, modne ikone iz svijeta filma i muzike uvijek su bile preteče stila, pa čak i kada je leptir mašna bila u pitanju. Nosili su je Klerk Gejbl, Frenk Sinatra, simpatični Čarli Čaplin, ali i velike dive Marlen Ditrih i Ketrin Hepbern, koje su prve među koleginicama, još prije sto godina, samouvjereno uz klasična muška odijela stavile i crne mašne. Sada ih viđamo na Džordžu Kluniju, Dru Barimor i Rijani, na primjer.

Modni detalj za sve prilike

Danas se leptir mašne najčešće prave od pamuka i dostupne su u svim bojama i dezenima, uključujući pruge, tačkice, geometrijske i cvijetne šare. Kreatori kažu da mašne sa animacijama oslikavaju različita interesovanja ljudi od omiljenih klubova, muzike do hrane i životinja čineći izgled zabavnim i inspirativnim. Klasične su dizajnirane u jednoj boji i savršen su izbor u bilo kojoj situaciji koja iziskuje formalniji izgled i odijelo. Najčešće asociraju na glamurozno, klasično, crkveno vjenčanje. Naročito ako se nose sa smokingom. Kombinovanjem leptir mašne u nekoj jarkoj boji sa odijelom neutralnog tona postiže se savršeni izgled za opuštenije vjenčanje ili neku drugu svečanu priliku. Podrazumijeva se da će iz gornjeg lijevog džepa viriti maramica u istoj boji i dezenu. Mladići vole da nose i mašnu u kombinaciji sa tregerima iste boje, tako da ih osim na maturskim proslavama nose i u nekim drugim prilikama, pa čak i na poslu, jer se živim bojama razbija monotonija i sivilo. Postoji i pravilo da se uz smoking nosi leptir mašna od satena ili svile; uz frak od bijelog čvrstog materijala; a uz “ulični stil” od vune ili pamuka, pa čak i drveta, što je hit poslednjih godina. “Leptirke” se mogu nositi i na izložbama, premijerama, popodnevnim i večernjim izlascima. Zanimljivo je da ih povezujemo sa određenim profesijama, piscima (Milorad Pavić, na primjer), filozofima, doktorima, slikarima, ali i konobarima.

Kako se nosi leptir mašna?

Leptir mašne su originalnije, udobnije i jednostavnije za nošenje i kombinovanje od kravata, a uvijek mogu biti zanimljiv i upečatljiv modni detalj. Postoji nekoliko tipova mašni, one koje morate u potpunosti sami da vežete, jer se sastoje samo od trake od svile, pamuka ili bilo kog drugog materijala, kao i one koje već imaju osnovni izgled, samo ih treba prilagoditi košulji uz pomoć trake. Oni koji nisu vični vezivanju mogu kupiti već spremnu i podesivu leptir mašnu. Kakvu god da izaberete, vodite računa da nije previše zategnuta, jer će izgledati ružno, a vama će biti nelagodno. Modna pravila dopuštaju da se svilene leptir mašne nose sa klasičnim odijelima, somotske u opuštenim večernjim prilikama, a dezenirane pamučne ili u boji kad god želite da osvježite svoj stajling ili unesete vedrinu u tmuran dan.
Leptir mašna može biti lijep poklon za partnera, kolegu, prijatelja, oca. Izrađuju ih brojne modne kuće i male manufakture, čak i po vašoj ideji. Pa, ako još niste kupili poklon za Dan zaljubljenih izaberite crvenu, ili leptir mašnu crne ili bijele boje sa sitnim crvenim srcima. Originalno, zar ne?