Moćni čuvar zdravlja iz prirode!

 

Kurkuma (lat. Curcuma longa) je višegodišnja zeljasta biljka koja potiče iz vlažnih, tropskih područja Južne Azije. Pripada familiji đumbira.

 

Ljekovita svojstva kurkume spoznali su drevni narodi prije 5000 godina, od kada se kurkuma intenzivno koristi u ljekovite svrhe kako u drevnoj, tako i u modernoj medicini. Posljednjih decenija naučna zajednica pokazuje značajan interes za potencijalne zdravstvene koristi korijena kurkume. Tome svjedoči preko 12.000 objavljenih naučnih studija koje govore u prilog ljekovitim svojstvima kurkume.

Kurkumin, glavni aktivni sastojak kurkume, je snažan antioksidans koji štiti organizam od posljedica oksidativnog stresa, koji je u podlozi mnogih hroničnih oboljenja. Takođe djeluje izrazito protivupalno, ublažava bol te ima izrazita antiartritična svojstva. Smanjuje otok, bol i upalu, kao i jutarnju ukočenost zglobova kod pacijenata sa artritisom.

Studije na životinjskim modelima potvrđuju i univerzalno antitumorsko djelovanje kurkume.

Djeluje zaštitno i na kardiovaskularni sistem, sprječavajući nastanak promjena na zidovima krvnih sudova, a pomaže i u održavanju optimalnog nivoa masnoća u krvi.

Kurkumin djeluje i hepatoprotektivno, smanjujući štetna djelovanja toksičnih spojeva (teški metali, zračenje, nikotin, alkohol) i peroksidaciju lipida te pročišćavajući jetru na prirodan način.

Kurkuma stimuliše probavu, ublažava nadutost i grčeve. Preporučuje se njena upotreba i kod upalnih bolesti crijeva. Koristi se i u terapiji kožnih oboljenja (psorijaza, ekcemi). Ublažava i simptome alergija, astme i hroničnog bronhitisa. Izrazito neuroprotektivno djelovanje te jak antidepresivni učinak su razlog što se kurkumin preporučuje i u terapiji depresije, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

S obzirom na sve navedeno, s pravom možemo zaključiti da je kurkumin jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova!

Zbog svojih hemijskih i biohemijskih osobina kurkumin ima slabu apsorpciju i bioraspoloživost. Srećom, dodatkom određenih fitohemikalija, kakav je recimo piperin, koji djeluje sinergistički sa kurkuminom, te se osobine mogu značajno poboljšati.

Ekstrakt ploda crnog bibera, odnosno njegov aktivni sastojak piperin, poboljšava apsorpciju kurkumina i samim tim njegovu bioraspoloživost, povećavajući time njegovu efikasnost i do 20 puta.

Kurkuma održava vitalnost vašeg organizma, usporava starenje, sprječava nastanak određenih teških stanja i oboljenja, stoga neka Kurkumin forte bude prirodni čuvar i vašeg zdravlja!