Destinacije za sve kojima nedostaje ljeto

 

Zamislite zemlje u kojima ne znaju šta je to radijator, zimnica ili nabavka drva za grijanje.

 

Autor: M. Popović

 

Iako zima ima svoje nesumnjive čari, moramo da priznamo da bi mogla da traje kraće, ili bar da dolazi svake prestupne godine. Zato nas i ne čudi sve veće interesovanje za turističke aranžmane koji našim sugrađanima nude odlazak u toplije krajeve tokom zimskih mjeseci.

Kuba

Najveće karipsko ostrvo je ljudima širom planete asocijacija na prelijepo more, prijatne temperature i dobar provod. Kuba posjetiocima nudi brojne atrakcije koje ne uključuju samo ležanje na plaži i ispijanje koktela sa rumom. Njeno bogato istorijsko naslijeđe ogleda se u upečatljivoj arhitekturi zasnovanoj na evropskom uticaju. Prijestonica ove ostrvske zemlje je Havana, a njene ulice su prepune zgrada iz kolonijalnog perioda. Od kada je Kuba devedesetih godina prošlog vijeka počela da se okreće prema turizmu kao jednoj od glavnih privrednih grana, zvaničnici su shvatili da je neophodno ulagati u konzervaciju ovih zgrada. U tom periodu nije bilo neobično da se dotrajale građevine skoro svakodnevno same od sebe urušavaju. Situacija je sada ipak drugačija, i to u pozitivnom smislu.

Ulicama kubanskih gradova još uvijek krstare automobili koji su iz SAD stigli na ostrvo četrdesetih i pedesetih godina prošlog vijeka. Nakon smjene režima i Kastrove pobjede, Kuba se od svog prvog susjeda (američko kopno je udaljeno svega nešto više od sto kilometara) politički veoma udaljila, a novog saveznika je pronašla u tadašnjem SSSR. Dovitljivost ostrvljana je doprinijela održavanju vozila u upotrebljivom stanju, pa nije rijetkost naići na stari Ševrolet sa ugrađenim Ladinim motorom. Početkom šezdesetih godina svijet je bio na ivici nuklearnog samouništenja, a Kuba je imala centralnu ulogu u toj drami. Razum je ipak odnio pobjedu, a Kubanci su mogli da nastave sa onim u čemu su neosporno fenomenalni – muzikom i plesom.

Pravu Kubu je moguće doživjeti jedino van ograda ekskluzivnih odmarališta, kojih je iz godine u godinu sve više. Iako samostalno tumaranje gradskim četvrtima može biti opasno ako zađete u pogrešan kraj, ipak su kubanske ulice mjesto gdje je moguće osjetiti kako ovo ostrvo stvarno živi. Ukoliko se upustite u ovu avanturu, savjetujemo da to radite u društvu lokalnog vodiča. Kubanska kuhinja je zasnovana na mješavini brojnih uticaja, dok bogatstvo ribljih vrsta okolnih mora samo doprinosi raznovrsnosti ukusa.

Varadero je najpoznatije ljetovalište, a turističke agencije nude brojne aranžmane u različitim cjenovnim rasponima, tako da je moguće pronaći i one povoljnije i pristupačnije.

Šri Lanka

Smještena jugoistočno od indijskog poluostrva, Šri Lanka je već hiljadama godina važna raskrsnica trgovinskih puteva. Pisani tragovi o njenoj istoriji sežu do tri hiljade godina unazad, a prema predanju, koje je još uvijek živo među lokalnim stanovništvom, ostrvo je bilo povezano zemljouzom sa Indijom sve do XIV vijeka naše ere. Dok je bila pod kolonijalnom upravom Britanije, ova zemlja je nosila ime Cejlon, a novo ime ponijela je sa sticanjem nezavisnosti.

Noviju istoriju Šri Lanke obilježio je trodecenijski građanski rat, koji je okončan 2009. godine primirjem između pobunjenih Tamilskih tigrova i države. Ostrvo je pretrpilo znatna oštećenje tokom velikog cunamija 2004. godine, i još uvijek se oporavlja od katastrofe.

Tropska klima, bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta, plantaže kokosa (ova zemlja podmiruje jednu trećinu svjetske potražnje za kokosovim brašnom), čuveni cejlonski čaj i mnoštvo istorijskih spomenika privlače brojne turiste iz cijelog svijeta. Bentoti je mjesto sa najbolje organizovanim sistemom odmarališta na obali. Kuhinja je bliska indijskoj. Nemojte podleći iskušenju isprobavanja uličnih specijaliteta na neprovjerenim mjestima. Preporuka je da Šri Lanku posjetite u okviru organizovanog aranžmana ukoliko ne želite da se samostalno borite sa određenim poteškoćama. Oni koji se odluče da sami istražuju ostrvo, najčešće koriste niskobudžetne čarter letove iz Evrope, koji povratnu avionsku kartu nude po cijeni manjoj od 500 eura.

Sjever ostrva je tradicionalna teritorija Tamilskih tigrova, nije preporučljivo zalaziti tamo. Prijestonica Kolombo ne nudi mnogo atrakcija prosječnom putniku, ali zaljubljenici u prirodu ne bi trebalo da propuste posjetu nacionalnom parku Horton Plejns. Do njega se stiže iz nekadašnje prijestonice Kandija, a budući da javni saobraćaj uglavnom ne funkcioniše, najbolje je iznajmiti auto zajedno sa vozačem. Potrudite se da jasno definišete šta dobijate za ugovorenu cijenu. Period nakon cunamija je donio smanjenje broja turista i povećanje broja onih koji bi da nešto od njih iskamče. U krajevima gdje turisti ne zalaze situacija je sasvim drugačija, i tu imate priliku da upoznate pravo lice ostrvske gostoljubivosti. Istorijske lokacije koje bi trebalo svakako vidjeti su Dambula pećine sa brojnim Budinim statuama i Sigirija, uzvišenje na kome se nekada nalazio veliki hram sa utvrđenjem. Ostaci drevnog grada Polonaruva svjedoče o dugogodišnjem sukobu različitih etničkih grupa na ostrvu.

Kupanje u moru se ne preporučuje van uređenih plaža, okean zna da bude nepredvidiv, a podvodne struje su ponegdje veoma jake. Šri Lanka vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim.

Tajland

Zvanični naziv ove zemlje je Kraljevina Tajland. Smještena je u jugoistočnoj Aziji i graniči se sa Mianmarom, Laosom, Kambodžom i Malezijom. Kralj Rama IX je na prijesto došao davne 1946. godine, i to ga svrstava u vladare sa najdužim neprekinutim stažom.

Ukoliko ste se zaputili u ovu zemlju, imaćete priliku da upoznate sve čari Azije, a svi koji dođu obavezno požele da se opet vrate ovamo. Bangkok je glavni grad i njegovo neprestano pulsiranje u ritmu užurbanog velegrada vam se možda dopadne, a možda i ne. Nećete ostati bez komentara sigurno. Ovdje se vozi lijevom stranom, pa dobro razmislite da li želite da iznajmite auto ili motor. Ako se odlučite za taj korak, imajte na umu da je saobraćaj luđi od svega što ste do sada iskusili. Gurmani ovdje shvataju da su ušli u gastronomski raj. Ako niste sigurni šta da izaberete, samo pratite lokalno stanovništvo. Voće ima nestvarno lijep ukus, a vaš kofer će u povratku garantovano biti pun raznih sosova pomoću kojih ćete pokušati da u sopstvenom domu dočarate egzotične arome tajlandske ulične hrane.

Ono što je nemoguće ne primijetiti je osmijeh. Ovdje su svi nasmijani i potrebno je svega par dana da se na to naviknete. Iako se čini da je sve užurbano, ritam života je ustvari daleko opušteniji. Pokazatelj takvog načina razmišljanja je jedna tajlandska pijaca kroz koju prolazi voz. Svakodnevno vrijedni nasmijani trgovci sklanjaju svoju robu dok voz ne prođe, i zatim je opet vraćaju na staro mjesto, bez ikakve ljutnje, žurbe ili psovke. Cjenkanje je sastavni dio kupovine. Ako niste uporni, platićete više nego što je potrebno. Šoping nije osnovni razlog za dolazak ovamo, ali predstavlja bitnu stavku u turističkoj ponudi.

Odmor na plaži možete potražiti u nekom od čuvenih odredišta kao što su Puket, Ko Pangan ili Ko Samui. Međutim, Tajland ima još mnogo toga što bi trebalo vidjeti, a ponuda svakako prevazilazi boravak od petnaestak dana. Ova zemlja je omiljeno odredište svjetskih putnika. Najbolje bi bilo da se sami uvjerite zašto je tako.