Pravilan izbor za adekvatnu zaštitu

 

Naše lice je izloženo dejstvu sunčeve svjetlosti tokom cijele godine, zato je neophodno da mu pružimo odgovarajuću njegu i zaštitu.

 

Autor: V. Marković

 

Svakodnevna izloženost ćelija kože štetnim zračenjima ostavlja dugotrajne posljedice koje se akumuliraju tokom života. Lice je dio našeg tijela koji je najizloženiji štetnom dejstvu UVA i UVB zračenja, zato mu moramo posvetiti posebnu pažnju u okviru svakodnevne njege. Zaštita od štetnih dejstava, uz prevenciju efekata fotostarenja, postiže se primjenom kozmetičkih preparata sa SPF faktorima i UVA/UVB filterima, usaglašenim sa EU standardima.

 

Šta označava broj SPF faktora?

Brojčana oznaka uz skraćenicu SPF (Sun Protection Factor) odnosi se na dozu zračenja koja izaziva crvenilo kože zaštićene preparatom u odnosu na nezaštićenu. Ono što je zaista bitno je da veća vrijednost znači bolju zaštitu. Ova vrijednost se odnosi samo na zaštitu od UVB zračenja. Veoma visok zaštitni faktor SPF 50+ se preporučuje onima koji imaju osjetljivu kožu, kao i nakon primjene hemijskog pilinga. Osobe sa normalnom kožom i tamnijim tenom mogu da koriste kreme sa visokim zaštitnim faktorom, SPF 30–50.

 

Da li faktor 100+ znači da smo 100% zaštićeni?

Ne, nijedan preparat nam ne pruža apsolutnu zaštitu. SPF 15 oznaka odnosi se na preparat koji blokira 93% UVB zraka. SPF 30 zaustavlja 97%, SPF 50 – 98%, i to pod uslovom da su nanijeti u dovoljnoj količini, što je za lice oko pola kafene kašičice. Čak i tada je potrebno potražiti ona sredstva koja pružaju zaštitu u širokom spektru (UVA oznaka). Posebno obratite pažnju na zaštitu kože oko očiju i usana. Svakako je neophodno pridržavati se savjeta za dodatnu zaštitu, kao što je nošenje šešira sa širokim obodom i naočala za sunce (povedite računa o izboru kvalitetnih stakala). Zaštitite i dekolte, kožu vrata i ruku, i obavezno uši.

 

Da li da prvo nanesem hidratantnu kremu?

Kreme za njegu lica sa zaštitnim faktorom obično imaju dodatna hidratantna svojstva, a često su obogaćene i različitim „antiageing” sastojcima. Ukoliko već nanosite neku dodatnu kremu, učinite to prije nanošenja zaštitnog sloja. Kreme sa cink oksidom i titanijum dioksidom pružaju trenutnu zaštitu, dok prilikom nanošenja krema sa sintetičkim filterima morate da sačekate dvadesetak minuta prije izlaganja suncu.

 

Tri vrste ultraljubičastog zračenja

UVA zraci čine do 98% ukupnog zračenja, i njima smo izloženi tokom cijele godine u otprilike jednakom intenzitetu, čak i kada je oblačno. Ovi zraci prodiru duboko u kožu, izazivaju promjenu strukture kolagenskih vlakana, pojavu bora, poremećaje pigmentacije, alergijske reakcije, stvaranje slobodnih radikala, a imaju ulogu i u nastanku raka kože.

UVB zraci su intenzivniji, izazivaju opekotine, povezani su sa pojavom sunčanice i katarakte. Njima smo najviše izloženi od aprila do oktobra, u periodu od 10 do 16 h. Obje vrste zračenja izazivaju promjene u genetskom materijalu naših ćelija.

UVC zrake apsorbuje atmosfera prije nego što stignu do nas, što je sretna okolnost, budući da su smrtonosni.