Igra mašte i svjetlosti

 

Svjetlo svijeće dodatno uljepšava prazničnu atmosferu i čini naš dom još prijatnijim i toplijim.

 

Autor: S. Sušić

 

Vrijeme je praznika, a ne postoji nijedan razlog zbog koga toplu i romantičnu atmosferu u svom domu ne bismo održavali tokom cijele godine. Diskretno treperenje plamena svijeće doprinosi ljepšem izgledu našeg doma i daje tu finu notu ukupnom raspoloženju. Ukoliko nemate svijećnjak koji vam se dopada, evo prijedloga kako da, uz pomoć malo mašte i na jednostavan način, napravite svoj unikatni.

Šta nam je sve potrebno?

Uglavnom su to stvari koje već imamo u kući: prazna teglica, samoljepljiva papirna traka (možete da upotrijebite bilo koju vrstu samoljepljivog papira), pasta za zube, makaze, skalpel, spužva i po želji neka ukrasna traka pomoću koje ćete dodatno uljepšati svoju kreaciju.

Odakle da počnemo?

Smislite motiv koji će biti dominantan na svijećnjaku. Mi smo se odlučili za zvjezdice, ali mogućnosti su neiscrpne. Iscrtajte izabrani motiv na samoljepljivoj papirnoj traci, zalijepite je na teglicu i skalpelom opsijecite po iscrtanim ivicama. Za sada ti oblici ostaju zalijepljeni na staklu.

Čemu pasta za zube i spužva?

Ovo je toliko jednostavan trik da nas čudi kako ga ranije nismo koristili. Pomoću spužve nanesite pastu za zube na površinu teglice. To radite pomoću blagog utapkavanja kako biste postigli ravnomjerno nanošenje paste. Kada je cijela teglica pokrivena slojem paste, ostavite je da se osuši na sobnoj temperaturi narednih sat vremena.

Završni koraci

Pažljivo odlijepite motive napravljene od ljepljive papirne trake, pazeći da ne oštetite premaz od paste za zube. Ukrasnu traku obmotajte oko vrha tegle i vežite mašnu. Krajeve trake pažljivo provucite između palca i ivice makaza da bi se dodatno izuvijali. Kada je sve gotovo, odaberite mjesto u stanu koje će od sada imati poseban sjaj, u teglicu ubacite ukrasnu svjećicu, upalite je i prepustite se uživanju u praznicima.

Dodatne ideje

Pomoću ove tehnike možete da ukrasite i prozorska stakla, flaše, ogledala i mnoge druge dijelove svog doma. Kada riješite da više ne želite da uživate u svojim kreacijama, jednostavno uzmite spužvu i malo tople vode. Staklena površina će biti spremna za novu demonstraciju vaše kreativnosti za tili čas.