NEPROLAZNI MODNI DETALJ

Autor: M. Đokić

Već duže od jednog vijeka posjedovanje kožne jakne predstavlja određenu vrstu statusnog simbola, kao i način da efektno potvrdimo svoja modna opredjeljenja

Koža predstavlja jedan od prvih materijala koji su korišteni za izradu odjeće, ali bilo je potrebno da prođu milenijumi prije nego što se pojavio odjevni predmet toliko jedinstven da ga jednostavno svi žele. Čak se i protivnici upotrebe životinja za ishranu i odijevanje ne odriču tako lako zavodljivog izgleda kožne jakne. Za njih je modna industrija razvila čitav niz sintetičkih materijala koji svojom teksturom podsjećaju na pravu kožu. Sa druge strane oni koji nemaju tu vrstu etičkih dilema svoju kožnu jaknu ne bi mijenjali za bilo šta drugo. Osim možda za još jednu, isto tako atraktivnu, moćnu i neodoljivu.

Kada praktično postane šik

Kao i mnogi drugi danas popularni odjevni predmeti kožna jakna je nastala iz praktičnih potreba. Razvoj avijacije se u prvim danima više kretao u smislu održavanja aviona u vazduhu i pokušaja da se izbjegne pad. Od pilota se očekivalo da podigne letjelicu u vazduh i da je bezbjedno spusti na zemlju, a uživanje u udobnosti nije razmatrano kao opcija. Problem je nastao kada su piloti otkrili da temperatura na velikim visinama nije ni najmanje prijatna. Rešenje je pronađeno u kožnim jaknama. Ovaj materijal, kao i krojevi koji su razvijani uoči i tokom Prvog svjetskog rata, objedinjavao je izdržljivost i dobre termičke karakteristike a dopuštao je kreatorima da naprave model koji neće sputavati pokrete. Ubrzo su piloti stekli slavu vitezova modernog doba, a njihov modni stil poželjeli su da oponašaju svi koji su sebe smatrali smjelim i odvažnim pripadnicima ljudskog roda.

Paralelno sa razvojem avijacije tekao je napredak u dizajnu motocikala. Svi oni koji nisu mogli sebi da priušte letenje žudjeli su da svoju nezavisnost iskažu na opasnim dvotočkašima. Kožna jakna se logično nametnula kao dio obavezne motociklističke opreme. Ključni momenti u etabliranju kožne jakne kao neizostavnog dijela garderobe desili su se dvadesetih godina prošlog vijeka. Francuska modna kuća Chapal je 1925. godine tržištu predstavila svoj model A1. U ovakvoj jakni je Charles Lindberg izveo svoj historijski poduhvat prelijetanja Atlantika, model A1 je još moguće kupiti, a uskoro će biti obilježen i pun vijek kako je u redovnoj proizvodnji. Drugi model koji je odredio želje budućih brojnih buntovnika, sa i bez razloga, bio je Perfecto. Jakna sa rajsferšlusima pojavila se 1928. godine u radnjama koje su prodavale Harley Davidson motocikle.

Holywood i popularna kultura

Filmovi su tokom cijelog prošlog vijeka imali značajan uticaj na formiranje modnih shvatanja. Počevši od James-a Stewart-a u filmskom klasiku Night passage, preko Marlon-a Brand-a i James-a Deen-a u filmovima Divljak i Buntovnik bez razloga glumci su svoje kožne jakne nametali kao jedini mogući izbor za sve koji su željeli da izgledaju cool. Trend je nastavljen i u narednim decenijama, pa su mnogi klinci kao začarani posmatrali avanture čuvenog Indian-a Jones-a, koji je naravno sve svoje podvige izvodio obučen u kožnu jaknu. Pojava Terminatora zapečatila je ključnu ulogu ovog dijela garderobe kao obavezne uniforme jakih individualaca, a ostala je zabilježena i replika Nicholas-a Cage-a iz filma  Divlji u srcu: Za mene ovo je simbol moje individualnosti i moje vere u ličnu slobodu. Nešto duža forma kožne jakne, bolje reći mantil, obilježila je i nastavke Matrix serijala.

Rok muzičari su takođe prihvatili kožne jakne kao dio svog obaveznog outfit-a. Od subkulturnih grupacija po stilovima i izboru kožnih jakni izdvajaju se ljubitelji rokabili muzike (najbliži šablon za ovaj izgled potražiti u filmu Briljantin), pankeri, hevimetalci, gotičari, kao i brojni drugi ljubitelji gitarskih rifova. Muzička industrija je u jednom momentu shvatila da dječački bendovi predstavljaju dobar izvor profita, pa je kožna jakna postala i obavezni dio imidža ovakvih sastava. Od osamdesetih godina prošlog vijeka kožne jakne različitih krojeva su i apsolutno neizostavni dio ženske mode, iz sezone u sezonu.

Materijali i boje

Već smo pomenuli da je modna industrija razvila čitav niz alternativnih materijala koji imitiraju izgled različitih vrsta kože. Prednosti ovih materijala ogledaju se u nižoj cijeni i lakšem prihvatanju boja kao i različitih dizajniranih printova. U eri dominacije različitih popularnih nijansi, od pastelnih do onih izrazito jarkih, ovo predstavlja nesumnjivu prednost.

Sa druge strane tehnologija prerade i bojenja prave kože je također napredovala, pa nije rijetkost vidjeti jaknu od prirodnih materijala obojenu u sasvim neočekivanu nijansu. Najviše se koriste kože koje stižu iz mesne industrije (kravlja, janjeća, svinjska), međutim u upotrebi su i kože dobivene od jelena, antilopa i ostalih životinja. Reptili i slična stvorenja također daju svoj doprinos modnim ludostima (pomenuta jakna koju je nosio Nicholas Cage bila je napravljena od zmijske kože).

Za zakopčavanje su u upotrebi i dugmad i rajsferšlusi, kao i različite verzije kožnih kaiševa. Neki od modela su dopunjeni vunenom ranflom oko struka i rukava, dok su neki izrađeni tako da zadrže prirodni izgled (najčešće je riječ o takozvanim pilotskim jaknama koje se izrađuju od janjeće i ovčije kože sa koje nije skinuto runo). Mornari koji plove Sjevernim morem dobro znaju da na -50⁰C svi ostali materijali ne pružaju odgovarajuću zaštitu, zbog toga su ovakve jakne ono što čuva njihov život.

Šta nas očekuje ove sezone

Jedna od prednosti kožne jakne ogleda se u njenoj kompatibilnosti sa najrazličitijim modnim stilovima. Upravo je kožna jakna taj detalj koji dolazi na kraju, preko svega što smo obukli i na taj način definiše naš modni stav. Znači, bilo da ste se opredijelili za ljetnu lepršavu haljinu ili za pantalone i košulju definisane poslovnim dress cod-om, vaša kožna jakna može da se uklopi sa tim. Kao i sa cipelama, nikada ih ne možete imati previše, ali sasvim je dovoljno imati jednu klasičnog kroja koja pokriva sve vrste događaja gdje je potrebno da ne stršite (ukoliko vam to nije namjera, što je također legitiman modni iskaz) i jednu koja je više rokerski nastrojena i koja pokazuje da ste još uvijek buntovnik spreman da mijenja svet. Sve ostalo je prepušteno vašem izboru i trenutno dostupnim akcijama. Tokom posljednjih godina mnogi su postali vlasnici niza kožnih jakni zahvaljujući lancima radnji sa second hand garderobom. Kvalitetna kožna jakna obično traje daleko duže nego što je potrebno da nekome dosadi u garderoberu, tako da je njihovo udomljavanje jedna od čestih modnih razbibriga svih koji na kreativan način ostvaruju sopstvene modne izbore.