Vrhunska ljepota pokreta

 

Već skoro punih 130 godina ova igra donosi nevjerovatna uzbuđenja kako igračima, tako i gledaocima.

 

Autor D. Šašić

 

Sport koji danas zaokuplja pažnju miliona gledalaca i igrača širom planete nastao je, takoreći, slučajno. Krajem XIX vijeka u Masačusetsu, na današnjem Springfild koledžu, kao profesor fizičkog bio je zaposlen Džejms Nejsmit. U jesen 1891. godine on je od svojih nadređenih dobio zadatak da smisli kako da tokom zimskih mjeseci održi školski fudbalski tim u stanju pune fizičke spreme kako bi se od proljeća dostojno suprotstavili timovima drugih koledža. Budući da je već imao određenog trenerskog iskustva, Nejsmitu je bilo jasno da klasične vježbe za sticanje i održavanje snage i kondicije neće biti zanimljive mladim sportistima. Bila mu je potrebna i aktivnost koja će podsticati razvoj timskih vještina i koordinacije, uz izbjegavanje direktnog kontakta saigrača da bi se moguće povrede svele na minimum. Rješenje do koga je došao promijenilo je istoriju modernog sporta.

 

Korpe za voće i gužva na terenu

Nejsmit je pred svoje učenike izašao sa setom pravila, jednom kožnom loptom i dvije pletene korpe za voće. Korpe su okačene na galeriju sale za vježbanje i bilo je potrebno određeno vrijeme da bi Nejsmit i igrači shvatili da je daleko praktičnije probušiti rupu na njihovom dnu nego se svaki put peti na merdevine i vaditi loptu kada neko pogodi koš. Korpe bez dna ustupile su mjesto metalnim obručima početkom XX vijeka. Za razliku od početnih dana igre, kada su timovi brojali i po desetak igrača, već poslije nekoliko godina je postala ustaljena praksa da na teren izlaze petočlane ekipe.

Lopte koje su u početku upotrebljavane preuzete su iz fudbala. Njihova mana ogledala se u šavovima koji su spajali pojedine komade kože i činili odbijanje lopte o podlogu krajnje nepredvidivom aktivnošću. Uskoro je i ovaj problem riješen, ali su lopte zadržale svoju originalnu braon boju sve do pedesetih godina prošlog vijeka, kada je Toni Hinkl, čuveni košarkaški trener sa Batler koledža, u igru uveo narandžastu loptu. Ovo je urađeno kako bi igrači lakše pratili kretanje lopte i to je uskoro postalo standard na svim terenima.

 

Nastanak imena i miješanje publike u igru

Za nastanak imena ovog sporta zaslužan je jedan od momaka koji su imali tu sreću da im Nejsmit bude profesor. Frenk Mahan, mladi sportista koji nije bio pretjerano oduševljen kada je Nejsmit predstavio učenicima novu igru, spojio je riječi basket (korpa, košara) i ball (lopta). Ovo je i samom Nejsmitu zvučalo daleko bolje od ostalih prijedloga, uključujući i onaj prema kome je novi sport trebalo da bude nazvan Nejsmitova igra, pa je prijedlog prihvaćen.

Novi sport se veoma brzo širio po američkim koledžima i uskoro su košarkaške utakmice postale redovan dio učeničkog života. Momci koji su bili dobri košarkaši postajali su veoma popularni u društvu, a već par decenija nakon nastanka igre pojavila se i čitava plejada profesionalnih igrača.

Još jedna od izmjena u odnosu na prvu postavku terena odnosila se na uvođenje table iza koša. Do postavljanja drvenih tabli došlo je prvenstveno da bi se spriječili neodgovorni navijači koji su često sa galerije rukama uticali na putanju lopte koja ide prema košu. Uskoro je shvaćeno i da odbitak lopte o tablu doprinosi većoj dinamičnosti igre, pa su koševi poprimili današnji izgled.

 

Osvajanje planete

Nakon uključenja SAD u vojne sukobe tokom Prvog svjetskog rata, brojni američki vojnici su stigli na evropsko tlo. Među njima je bio i Nejsmit, kao i stotine profesora fizičkog koji su bili upoznati sa pravilima košarke. U vojnim kampovima su vojnici rado prekraćivali vrijeme igrom ispod obruča, a lokalnom stanovništvu nije trebalo puno da im se priključi. Iako je prva prezentacija košarke u Evropi održana u Parizu još 1893, a prva međunarodna utakmica odigrana u Sankt Petersburgu 1909, ipak je njena popularnost na ovom kontinentu počela da raste tek tokom dvadesetih godina prošlog vijeka.

Međunarodna košarkaška federacija, FIBA (Fédération internationale de basketball amateur) osnovana je 1932. godine, a već četiri godine kasnije košarka je bila dio Olimpijskih igara u Berlinu. Američka profesionalna liga NBA (National Basketball Association) nastala je 1949. godine. Veliku prekretnicu za popularnost ovog takmičenja kod nas donijele su osamdesete godine prošlog vijeka, kada je počeo masovniji odlazak igrača sa ovih prostora u SAD. Ljubitelji košarke dobro pamte i momenat kada je profesionalnim košarkašima dozvoljeno učešće na Olimpijskim igrama. Američki tim snova je u Barseloni 1992. pokazao svu raskoš ove veličanstvene igre.

Razvoj ženske košarke tekao je uporedo sa razvojem cjelokupnog sporta. Navešćemo da je već 1892. godine oformljen ženski tim na Smit koledžu u Masačusetsu.

 

Idealan sport za djecu

Ovaj sport pozitivno utiče na poboljšanje koordinacije, kao i na povećanje okretnosti, snage i izdržljivosti. Djeca najčešće počinju da treniraju oko 7. ili 8. godine. Za mlađu djecu postoje posebno prilagođeni programi u školicama košarke, koji ih kroz igru uvode u osnovna pravila. Stručnjaci se slažu sa tim da ni starost od 11 ili 12 godina nije period u kome se može reći da je neko zakasnio za početak druženja sa košarkom. Genetske predispozicije kao što su visina i dužina ekstremiteta predstavljaju prednost, ali istorija igre bilježi velike majstore koji su bili niži od 1.90 m. Kao i u svim ostalim sportovima, talenat čini otprilike jednu petinu eventualnog uspjeha, sve ostalo se postiže upornim radom.

Tokom treniranja igrači prolaze kroz faze sticanja snage i okretnosti, a posebno osmišljene vježbe doprinose boljem driblingu i poboljšanju preciznosti šuta. Taktički pristup igri i psihička spremnost igrača često čine odlučujuću stavku u kritičnim momentima. Košarka je igra puna preokreta i na terenu se često odvijaju prave dramatične bitke za svaku loptu i svaki postignuti poen. Događalo se da šut u posljednjim stotinkama utakmice promijeni krajnji ishod i to je ono što ovu igru čini toliko različitom u odnosu na sve druge sportove.

 

Prefinjeno i bez kontakta

Povrede se dešavaju u košarci, ali najčešće su u pitanju istegnuća mišića ili uganuća zglobova. Direktan kontakt igrača nije dozvoljen i to cijelom sportu daje jednu finu notu plemenitosti. Iako se u žaru borbe desi da neko od igrača ponekad pretjera, opšte pravilo je da je košarka viteški sport, u kome važe određeni kodeksi ponašanja i jasno definisane vrijednosti. To je još jedan od razloga zbog kojih se mnogi roditelji potajno nadaju da će njihovi mališani izabrati baš košarku za sport kojim će se baviti.